Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... handicap η παραγωγή αλουμινίου

Οι ευρωπαϊκές πολιτικές δημιουργούν ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική παραγωγή αλουμινίου. Επιπλέον πρόβλημα τα υψηλά επιτόκια και το κόστος ρεύματος στην Ελλάδα. Τα σχέδια της Αλουμίνιον για μείωση κόστους και η ΔΕΗ.

Με... handicap η παραγωγή αλουμινίου

H παραγωγή αλουμινίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβαρύνεται με 228 δολάρια ο τόνος εξαιτίας των πολιτικών που έχει υιοθετήσει για τη βιομηχανία. Στην Ελλάδα η επιβάρυνση υπερβαίνει κατά πολύ τα 250 δολάρια ο τόνος, λόγω των «χαρατσιών» και υπέρμετρης φορολόγησης της ενέργειας (ηλεκτρικό, φυσικό αέριο), ενώ επιπλέον 50 δολάρια στον τόνο είναι το κόστος που προκαλούν η χρηματοδοτική ασφυξία και τα υψηλά επιτόκια.

Όλα δε αυτά ισχύουν με βάση την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας που αποφάσισε για το Αλουμίνιο η διαιτησία. Επαναφορά σε τιμές του παρελθόντος, ή στο μεσοσταθμικό κόστος, όπως επιδιώκει η ΔΕΗ, που δείχνει να αγνοεί την απόφαση της διαιτησίας, θα σήμαινε διακοπή της παραγωγής αλουμινίου και απώλεια εγχώριας παραγωγής με υπεραξία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως αλλά και θέσεων εργασίας.

Αυτά τόνισαν την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλουμίνιο Σπύρος Κάσδας και Δημήτρης Στεφανίδης, στο πλαίσιο ημερίδας που έγινε στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας στη Βοιωτία, στην οποία παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους εργαζομένων και τοπικών φορέων ο ετήσιος απολογισμός Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Όπως εξήγησε επιγραμματικά ο κ. Στεφανίδης, τα τελευταία χρόνια η τιμή του πρωτόχυτου αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) κινείται στα επίπεδα των 1.800-1.900 δολαρίων ο τόνος. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις αναλυτών, δεν διαφαίνονται προοπτικές ανόδου της τιμής στο προσεχές μέλλον.

Με τα δεδομένα αυτά, τονίζει ο ίδιος, και για τον λόγο ότι οι παραγωγοί αλουμινίου δεν μπορούν να μετακυλίσουν την όποια αύξηση του κόστους στην τιμή του προϊόντος, αφού αυτή διαμορφώνεται στις διεθνείς αγορές, η υπέρβαση κάποιων ορίων στο παραγωγικό κόστος αυτομάτως θέτει εκτός λειτουργίας παραγωγικές μονάδες. Αυτό ισχύει ήδη στην Ευρώπη, όπου τα τελευταία χρόνια έκλεισαν εργοστάσια η δυναμικότητα των οποίων αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του συνόλου.

Σε ερωτήσεις παρισταμένων αναφορικά με την τιμή κιλοβατώρας που προσδιόρισε η διαιτησία ΔΕΗ-Αλουμίνιου, ο κ. Κάσδας επισήμανε ότι με τα 40,7 ευρώ (οι 1.000 κιλοβατώρες) το Αλουμίνιο βρίσκεται στον μέσο όρο της τιμής που αγοράζουν ηλεκτρικό οι μεταλλουργίες της Ευρώπης. Ωστόσο, στην Αμερική και στην Ασία οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κινούνται σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και αυτό είναι μειονέκτημα για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου, η οποία έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές που έχουν πολύ καλύτερα κοστολογικά δεδομένα και δεν έχουν τους περιορισμούς των ευρωπαϊκών (κόστος αγοράς ρύπων, περιβαλλοντικοί περιορισμοί).

Επενδύσεις - πρόγραμμα Μέλλον

Παρά τις δυσκολίες και την άρνηση της ΔΕΗ να εφαρμόσει για την ελληνική βιομηχανία τις αρχές τιμολόγησης που αναγνωρίζουν το ειδικό καταναλωτικό προφίλ, άρα και την ανάγκη τροφοδοσίας από τις φθηνότερες μονάδες του συστήματος (λιγνίτες, νερά), η διοίκηση της Αλουμίνιον καταβάλλει προσπάθειες για μείωση του κόστους παραγωγής. Έτσι εδώ και 18 μήνες έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Μέλλον με την ολοκλήρωση του οποίου το κόστος παραγωγής θα έχει μειωθεί κατά 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις 38 εκατ. ευρώ για τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας, υπεγράφη τριετής συλλογική σύμβαση, αντικαταστάθηκε το μαζούτ με φυσικό αέριο, ενώ εξοικονομήθηκαν πόροι από την καλύτερη οργάνωση στις προμήθειες πρώτων υλών (βωξίτης εσωτερικού-εξωτερικού).

Τέλος, όπως τόνισε ο πρόεδρος της εταιρείας απαντώντας σε ερωτήσεις, εάν αυτήν τη στιγμή αποφασιζόταν η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου, όπως αυτό της Αλουμίνιον, θα κόστιζε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ. Πρακτικά δηλαδή δεν θα επρόκειτο να επενδύσει κανείς ένα παρόμοιο ποσό σε ευρωπαϊκή χώρα υπό τις σημερινές συνθήκες, καθώς η παραγωγή μεταφέρεται στην Ασία και στη Μέση Ανατολή, λόγω χαμηλού κόστους ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις αιτιάσεις της ΔΕΗ κατά της απόφασης της διαιτησίας, εκτίμησε ότι η απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή αφήνει περιθώρια για εύρεση λύσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v