«Η ελληνική εταιρεία Metlen, πρώην Mytilineos Holdings, επενδύει σημαντικά στην παραγωγή γαλλίου, ενός μετάλλου στρατηγικής σημασίας. Στόχος είναι να καταστήσει την Ευρώπη ανεξάρτητη από την Κίνα», γράφει η Handelsblatt σε δημοσίευμά της με τίτλο «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να καλύψει πλήρως την ευρωπαϊκή ζήτηση για γάλλιο από το 2028».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Η Metlen Energy & Metals SA επενδύει 295,5 εκατ. ευρώ στην πρώτη γραμμή παραγωγής γαλλίου στην ΕΕ. Σύμφωνα με την εταιρεία, η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2027 και θα αντικαταστήσει πλήρως τις ευρωπαϊκές εισαγωγές γαλλίου από το 2028.
Το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται σε smartphones, φωτοβολταϊκά, LED και μικροτσίπ υπολογιστών. Το γάλλιο κρίνεται απαραίτητο στην τεχνολογία 5G λόγω των ιδιοτήτων του στις υψηλές συχνότητες. Μέχρι σήμερα, οι χώρες της ΕΕ καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους με εισαγωγές από την Κίνα. Σύμφωνα με τη ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, το 2023 οι Ευρωπαίοι κάλυπταν το 79% των αναγκών τους σε γάλλιο με κινεζικές εισαγωγές, με το 13% να προέρχεται από τη Ρωσία και το 5% από τον Καναδά.
Ανησυχητική η πιθανότητα νέου κινεζικού ντάμπινγκ τιμών
Με την επένδυση που αποφασίστηκε η ελληνική εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή βωξίτη σε 2 εκατ. τόνους ετησίως και την παραγωγή αλουμίνας σε 1,26 εκατ. τόνους. Η Metlen εκτιμά ότι αυτό θα της επιτρέψει να εξάγει κάθε χρόνο 50 μετρικούς τόνους γαλλίου. Αυτό θα αντιστοιχούσε στο σύνολο των εισαγωγών γαλλίου της ΕΕ το 2022.
Παραμένει ωστόσο ένα κλίμα αβεβαιότητας. Ο κλάδος δεν έχει ξεχάσει ότι η Κίνα πλημμύρισε την υφήλιο με φθηνό γάλλιο στα τέλη της δεκαετίας του 2010, προκειμένου να παραγκωνίσει ανταγωνιστές της. Εάν οι Κινέζοι αντιδράσουν στην είσοδο των Ελλήνων στην αγορά, για ακόμα φορά, με τιμές ντάμπινγκ, τότε η Metlen θα πρέπει να επιδείξει μεγάλες αντοχές.
Πηγή: Deutsche Welle