Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες μεγάλες επενδύσεις με «διεθνές πρόσημο» ετοιμάζει τώρα η Metlen

Προάγγελο νέων επενδύσεων σε μεταλλουργία και ενέργεια σηματοδοτεί για τη Metlen η νέα γραμμή παραγωγής στο «Αλουμίνιον». Τα δύο projects που ωριμάζουν στη μεταλλουργία. Ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα η επόμενη ανακοίνωση, με σαφές εξωστρεφές στίγμα.

Νέες μεγάλες επενδύσεις με «διεθνές πρόσημο» ετοιμάζει τώρα η Metlen

Ενα νέο κύμα επενδύσεων τόσο στη μεταλλουργία όσο και στην ενέργεια, με «διεθνές πρόσημο», σηματοδοτεί για τη Metlen η νέα γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και γαλλίου στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, στα σκαριά βρίσκονται νέες σημαντικές επενδύσεις, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο αρκετά ώριμα projects στη μεταλλουργία, με διεθνές στίγμα, για το πρώτο εκ των οποίων η ανακοίνωση τοποθετείται ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα.

Ταυτόχρονα «τρέχουν» οι συζητήσεις για επενδύσεις και στην ενέργεια, που αποτελεί τα τελευταία χρόνια την αιχμή του δόρατος για την εκτός συνόρων ανάπτυξη της εταιρείας και όπου εδώ και καιρό συζητά την εξαγορά παρόχου στην Αγγλία, όπως και την Ιταλία.

Κοινός πάντως παρονομαστής των επόμενων κινήσεων θα είναι η διεθνοποίηση, όχι υπό την έννοια ότι η επόμενη επένδυση θα γίνει απαραίτητα στο εξωτερικό, αλλά ότι θα αφορά ένα εγχείρημα με εξαγωγικό προσανατολισμό, όπως ακριβώς η επέκταση της μονάδας στο «Αλουμίνιον», ύψους σχεδόν 300 εκατ. ευρώ, το 100% της παραγωγής της οποίας θα εξάγεται σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Καναδά. Εκεί δηλαδή όπου η εξάρτηση από την Κίνα στο γάλλιο είναι απόλυτη.

Στο φόντο αυτό, η στρατηγική της εταιρείας, πέραν των ευκαιριών και των deals που συζητά στο εξωτερικό, κινείται σταθερά και στην κατεύθυνση των διεθνούς βεληνεκούς επενδύσεων με έδρα την Ελλάδα, όπως η κίνηση με το σπάνιο αυτό μέταλλο.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη ανακοίνωση για τη νέα μονάδα στο Αλουμίνιο δεν κλείνει τον κύκλο επενδύσεων της Μetlen, «δεν ήταν παρά μια πρόγευση, έρχονται πολύ σημαντικές κινήσεις μέσα στο 2025, τόσο στη μεταλλουργία όσο και στην ενέργεια, που δεν πρέπει να συνδέονται με την εισαγωγή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου», εξηγούν πηγές της εταιρείας.

Η επικείμενη εισαγωγή της Μetlen στον FTSE 100 της ανοίγει νέους ορίζοντες, ενισχύει την εξωστρέφειά της, δημιουργεί προϋποθέσεις για αύξηση της κεφαλαιοποίησής της, πολύ μεγαλύτερη ρευστότητα και διεύρυνση της μετοχικής της βάσης.

Αντίθετα, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι επενδύσεις που έχει στα σκαριά θα γίνονταν ούτως ή άλλως, καθώς αφορούν τη γενικότερη φιλοσοφία επέκτασης και περαιτέρω καθετοποίησης του ομίλου, είτε μπαίνοντας σε νέους τομείς είτε ενισχύοντας τη στρατηγική του θέση σε υφιστάμενους.

Οι αγορές λιανικής της Ιταλίας και της Αγγλίας

Στον τομέα της ενέργειας, η Μetlen εξετάζει καιρό τώρα την είσοδό της στην αγορά προμήθειας δύο χωρών, μέσω πιθανών εξαγορών, της Ιταλίας και της Αγγλίας. Στην Ιταλία μελετάται το μοντέλο του ολοκληρωμένου παρόχου, όπως και ότι η γειτονική χώρα αποτελεί υποψήφια δεύτερη «βάση» (μετά την Ελλάδα) για επέκταση στις λιανικές αγορές της ευρύτερης περιοχής. Είναι άλλωστε διασυνδεδεμένη με την Ελλάδα, ενώ τα μεγέθη της αγοράς είναι τεράστια, με την ετήσια κατανάλωση να αγγίζει τις 250-300 TWh, όταν στην ελληνική κινείται στις 48-49 TWh.

Στη περίπτωση της Αγγλίας, καιρό τώρα η Μetlen έχει εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον της για είσοδο στην αγορά λιανικής της χώρας, ώστε να προμηθεύει ενέργεια στα βρετανικά νοικοκυριά, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες. «Είναι ένα εξαιρετικά σύνθετο θέμα που δεν είναι της παρούσης», όπως λένε πηγές του ομίλου».

Σήμερα, το 50% της δραστηριότητας της Μetlen πραγματοποιείται σε πέντε ηπείρους και 14 αγορές, στις οποίες πρόκειται σύντομα να προστεθεί άλλη μία, μακράν η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή, αυτή της Γερμανίας.

Η κίνηση εντάσσεται στην περαιτέρω παγκοσμιοποίηση του portfolio του ομίλου, που όχι μόνο επεκτείνεται σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές, όπως της Λατινικής Αμερικής, αλλά και εξαπλώνεται σε όλες τις μεγάλες και ώριμες ευρωπαϊκές, όπως εκείνες της Μ. Βρετανίας, της Ισπανίας, και της Ιταλίας, έχοντας ήδη παρουσία με αντικείμενο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και μπαταριών. Τόσο για λογαριασμό πελατών της, με τους οποίους βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις, όσο και στο πλαίσιο του ακολουθούμενου τα τελευταία χρόνια asset rotation. Του μοντέλου με το οποίο τα έσοδα από τα έργα που πουλάει, «αιμοδοτούν» νέα projects, έτσι ώστε τα κεφάλαια να ανακυκλώνονται και το παγκόσμιο portfolio της, που σήμερα ξεπερνάει τα 11 GW, να είναι στην ουσία αυτοχρηματοδοτούμενο.

Στο ίδιο «κάδρο» της διεθνοποίησης εντάσσονται και μια σειρά κινήσεων τα τελευταία χρόνια. Από το deal εξαγοράς πέντε μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην Αλμπέρτα του Καναδά που σηματοδότησε την είσοδο της εταιρείας στη μεγάλη αγορά της Β. Αμερικής, μέχρι το επενδυτικό σχέδιο ύψους 3,2 δισ. ευρώ για την Ιταλία, αλλά και το συμβόλαιο που εξασφάλισε -με εταίρο τον αμερικανικό κολοσσό GE Vernova- για την κατασκευή των Σταθμών Μετατροπής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Eastern Green Link 1.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v