Θέμα ευρείας συζήτησης έχει ανοίξει στη χρηματιστηριακή αγορά για το κατά πόσο η ΒΙΟΧΑΛΚΟ θα υποχρεωθεί τελικά να προχωρήσει στις δημόσιες προτάσεις προς τις θυγατρικές της εισηγμένες εταιρείες και για το πόση επιτυχία θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, τρία είναι τα σίγουρα στοιχεία:
Πρώτον, ότι δεν είναι στις προθέσεις του Ομίλου να βγάλει τις θυγατρικές του από το ΧΑ. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή δήλωση του στελέχους της ΒΙΟΧΑΛΚΟ κ. Κων/νου Κεφάλα πως «ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μας ένα τέτοιο ενδεχόμενο» και πως οι θυγατρικές είναι εταιρείες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, από το οποίο άλλωστε έχουν αντλήσει κεφάλαια.
Δεύτερον, ότι μέχρι σήμερα υπάρχει μια «γνώμη» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις και ζητούμενο είναι το αν τελικά η Επιτροπή μετατρέψει τη «γνώμη» σε «οδηγία» όταν προχωρήσει το τυπικό μέρος της συγχώνευσης.
Και τρίτον, ότι η εισηγμένη έχει δηλώσει πως θα σεβαστεί τη νομιμότητα και πως αν χρειαστεί, θα καταβάλει έως και 193 εκατ. ευρώ, στο ακραίο σενάριο που απαιτηθεί τελικά να εξαγοραστεί το 100% όλων των θυγατρικών.
Από τα 193 αυτά εκατ. ευρώ, τα 67 εκατ. θα διατεθούν από τη ρευστότητα της Cofidin, ενώ τα υπόλοιπα θα δανειοδοτηθούν από το εξωτερικό με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την Ελλάδα.
Με δεδομένη πάντως την απροθυμία του Ομίλου να βάλει το χέρι στην τσέπη και να βγάλει τις επτά θυγατρικές του από το ΧΑ, θεωρείται βέβαιο πως οι δημόσιες προτάσεις θα γίνουν στο ελάχιστο δυνατόν τίμημα, που είναι ο μέσος σταθμικός όρος των τελευταίων έξι μηνών.
Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε εχθές το Χρηματιστήριο, τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της Βιοχάλκο στο ταμπλό είναι η Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Εν συνεχεία, θα τεθεί σε αναστολή διαπραγμάτευσης ενώ στις 25 Νοεμβρίου η μετοχή θα διαγραφεί από το ΧΑ.
Η Γενική Συνέλευση
Εξάλλου, εχθές, η γενική συνέλευση της Βιοχάλκο ενέκρινε τη συγχώνευση της εισηγμένης με τη θυγατρική της Viohalco SA και στη συνέχεια με την εταιρία Cofidin, συμφερόντων της οικογένειας Στασινόπουλου.
Η έγκριση αυτή ουσιαστικά σηματοδοτεί:
- Τη μεταφορά της έδρας της εταιρίας στις Βρυξέλλες και τη διαπραγμάτευσή της στο Euronext Bρυξελλών. Πιθανή ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης είναι η 22α Νοεμβρίου με τιμή το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίασης όπου ο τίτλος θα είναι διαπραγματεύσιμος στο Χ.Α. Σε μεταγενέστερο στάδιο οι μετοχές της βελγικής Viohalco θα είναι διαπραγματεύσιμες και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
- Την ενίσχυση της εταιρίας με περιουσιακά στοιχεία 110 εκατ. ευρώ λόγω της απορρόφησης της Cofidin. Από αυτά τα 67 εκατ. είναι με τη μορφή μετρητών, ομολόγων και ρευστοποιήσιμων μετοχών ξένων χρηματιστηρίων (άρα ενισχύουν τη ρευστότητα του ομίλου). Για την απορρόφηση της Cofidin θα εκδοθούν επιπλέον 20 εκατ. μετοχές.
Κατά τη διάρκεια της Γ.Σ. (ποσοστό απαρτίας περίπου 95,3%) η διοίκηση υπεραμύνθηκε της επιλογής για αλλαγή της έδρας, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό θα έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίου (ΑΜΚ και ομολογιακά δάνεια διαπραγματεύσιμα στο εξωτερικό) καθώς και μια δραστική μείωση του κόστους δανεισμού αλλά και άντλησης άφθονου δανειακού χρήματος από τις τράπεζες.
Ειδικότερα, το στέλεχος της εταιρίας, Κ. Κεφάλας, υποστήριξε πως λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και ακριβού χρήματος επιτυγχάνουμε τζίρο 3,5 δισ. ευρώ, αντί 5 δισ. που μας επιτρέπει η παραγωγική μας δυναμικότητα.
Επίσης ανέφερε ότι η μεταφορά της έδρας θα χρηματοδοτήσει το 3ετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου, ύψους 300 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα ενισχύσει την απασχόληση στην Ελλάδα.