EΛΒΑΛ: Πληρώνει "χρυσή" την ενέργεια

Πώς το ενεργειακό κόστος "πνίγει" τις εταιρίες αλουμινίου σε Ελλάδα και Ευρωπαική 'Ένωση. Η περίπτωση της ΕΛΒΑΛ. Οι επενδύσεις της εταιρίας του ομίλου Βιοχάλκο για την περιστολή των δαπανών.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
EΛΒΑΛ: Πληρώνει χρυσή την ενέργεια

Πρωτοβουλίες ενημερωτικού χαρακτήρα με αποδέκτες την επιστημονική κοινότητα και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αναλαμβάνει η ελληνική βιομηχανία, με αντικείμενο το ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα με τις ημερίδες που διοργάνωσε και θα συνεχίσει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες προβάλλουν τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις που πραγματοποιούν με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους, οι οποίες ωστόσο απορροφώνται από τις υπερβολικές χρεώσεις του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου και την υψηλή φορολογία που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Στην κατεύθυνση αυτή η ΕΛ.ΒΑΛ. εταιρεία του ομίλου Στασινόπουλου, ενημέρωσε εκπροσώπους φορέων μηχανικών και περιβάλλοντος για τις επενδύσεις που χουν γίνει προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, αλλά και τα ανταγωνιστικά μειονεκτήματα που έχουν οι βιομηχανίες αλουμινίου, οι οποίες είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ και ειδικότερα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το μέλος του δ.σ της εταιρείας κ. Κωνσταντίνο Κατσαρό, ο οποίος είναι και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αλουμινίου, το ανταγωνιστικό μειονέκτημα μιας εταιρείας αλουμινίου, μόνο και μόνο επειδή βρίσκεται στην ΕΕ είναι τεράστιο. Για το κόστος της ενέργειας μια ευρωπαϊκή εταιρεία συγκριτικά με μια εταιρεία που έχει έδρα στον Κόλπο, έχει μεγαλύτερο κόστος 460 δολάρια τον τόνο. Με τη διεθνή τιμή του αλουμινίου στα 1.850 δολάρια πρόκειται για μια επιβάρυνση που αντιστοιχεί περίπου στο 25% της συνολικής τιμής.

Το μειονέκτημα αυτό που για τις ελληνικές βιομηχανίες, ιδίως τις εξαγωγικές, είναι πολύ πιο έντονο λόγω της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου, η εταιρεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει με σημαντικές επενδύσεις που πραγματοποίησε και συνεχίζει να υλοποιεί.

Έτσι, μόνο τα τελευταία χρόνια από το 2007 έως το 2012 οι επενδύσεις που έγιναν, οδήγησαν σε μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας ανά τόνο προϊόντος άνω του 20%.

Συγκεκριμένα το 2007 η κατανάλωση ήταν περίπου 1.000 κιλοβατώρες ανά τόνο ενώ το 2013 έχει φτάσει στις 740 κιλοβατώρες. Αντίστοιχα και στο φυσικό αέριο, μέσω των επενδύσεων, έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξης του 30%. Έτσι ενώ το 2007 η κατανάλωση αερίου ανά τόνο προϊόντος ήταν 2.400 μεγαβατώρες ενώ σήμερα έχει πέσει στις 1.740, με τάση περαιτέρω μείωσης της τάξης του 3-4% το χρόνο.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, οι επενδύσεις αυτές σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν ώστε να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, που καλείται να διεκδικήσει παραγγελίες από το εξωτερικό ανταγωνιζόμενη αντίστοιχες εταιρείες σε όλο τον κόσμο.

Με το κόστος ενέργειας να αντιπροσωπεύει περίπου το 55% (30 – 35% φυσικό αέριο, 20-25% ηλεκτρισμός) οι επενδύσεις αυτές ήταν μονόδρομος επισημαίνει ο ίδιος. Ωστόσο, όπως τόνισε, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια, η φορολογία, τα τέλη δικτύων και οι άλλες χρεώσεις, έχουν εκτινάξει στα ύψη το κόστος ενέργειας στην παραγωγή.

Ως τελικό αποτέλεσμα, τα κοστολόγια ενέργειας της ΕΛΒΑΛ συνεχίζουν να είναι έως και διπλάσια συγκριτικά με αυτά των ανταγωνιστών της στις διεθνείς αγορές και άρα τα προϊόντα της εταθρείας να χάνουν σε ανταγωνιστικότητα.

Σημειώνεται ότι στο συγκρότημα της ΕΛΒΑΛ στα Οινόφυτα, εργάζονται 800 υπάλληλοι, πάνω από 50 διπλωματούχοι μηχανικοί, ενώ το 2013 έγιναν προσλήψεις.

Όσο για τις επενδύσεις, παρά την κρίση, αυτές θα συνεχιστούν και το 2014, καθώς μόνο για εξοικονόμηση ενέργειας, έχει προγραμματιστεί να διατεθούν πάνω από 4,5 εκατομμύρια ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v