To 55% της εταιρείας που διαχειρίζεται την Ιονία Οδό (και τμήμα του ΠΑΘΕ) και το 45% της εταιρείας διαχείρισης του Άξονα Κεντρικής Ελλάδας (Ε65) θα κατέχει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους ισπανικούς ομίλους ACS και Ferrovial.
Ταυτόχρονα, ο ελληνικός όμιλος αναλαμβάνει ολόκληρο το κατασκευαστικό αντικείμενο που είχαν οι δύο Ισπανοί συνεταίροι του, με αποτέλεσμα να προστίθενται στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων περί τα 800 εκατ. ευρώ.
Χωρίς να υπολογίζεται το συγκεκριμένο ποσό, σήμερα το ανεκτέλεστο ανέρχεται στα 3,1 δισ. ευρώ, με την πρόσφατη προσθήκη του έργου κατασκευής της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 της ΔΕΗ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται, πάντως, πως τα ποσοστά συμμετοχής τόσο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ όσο και των άλλων κατασκευαστικών ομίλων στις κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τους βαλτωμένους οδικούς άξονες θα μεταβληθούν όταν ολοκληρωθούν οι συμφωνίες επανεκκίνησης των έργων.
Με βάση τη συμφωνία, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα καλύψει κάθε αύξηση κεφαλαίου στις εταιρείες διαχείρισης των οδικών αξόνων και έτσι το ποσοστό συμμετοχής των ισπανικών ομίλων θα συρρικνωθεί. Σήμερα οι ισπανικοί κολοσσοί (μέσω των Dragados και Cintra Concessiones de Infraestructuras de Transporte) ελέγχουν συνολικά το 65,3% (32% η Dragados και 33,3% η ACS) των εταιρειών διαχείρισης των δύο αυτοκινητοδρόμων.
Σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τα συνολικά κεφάλαια που θα απαιτηθούν προκειμένου να καλύψει τη μετοχική συμμετοχή στην Ιονία Οδό, στον Ε65 και στην Ολυμπία Οδό (κατέχει το 17% της κοινοπραξίας) θα αγγίξουν τα 150 εκατ. ευρώ.
Από την ίδια παρουσίαση του ομίλου προκύπτει πως θα διεκδικήσει δύο από τα νέα έργα με συμβάσεις παραχώρησης που έχουν πιθανότητα υλοποίησης (αν και εξαγγέλλονται εδώ και 20 χρόνια...) και συγκεκριμένα το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης (εκτιμώμενου προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ) και τις περίφημες επεκτάσεις της Αττικής Οδού (υπολογίζονται στο 1,5 δισ. ευρώ).
Η διοίκηση του ομίλου επανέλαβε και στις πρόσφατες παρουσιάσεις τον στόχο για ενίσχυση της παρουσίας στο εξωτερικό ώστε το 1/3 των πωλήσεων του κατασκευαστικού τομέα να προέρχεται από τις διεθνείς αγορές.