Βιοχάλκο: Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις

Δυσαρέσκεια για τις πολιτικές διαστάσεις που έλαβε η επιχειρηματική απόφαση της Βιοχάλκο. Τα επόμενα βήματα. Ποια μηνύματα έρχονται από το εξωτερικό μετά την ανακοίνωση για αλλαγή έδρας. Οι διαβουλεύσεις και οι επιλογές της εισηγμένης.

Βιοχάλκο: Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις
Τη δυσαρέσκειά τους για τις πολιτικές διαστάσεις που έλαβε μια καθαρά επιχειρηματική απόφαση εκφράζουν κύκλοι προσκείμενοι στη Βιοχάλκο (στη φωτ. ο μεγαλομέτοχος Ν. Στασινόπουλος), συμπληρώνοντας πως σέβονται τα θεσμικό πλαίσιο και πιστεύουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Εμείς πήγαμε να κάνουμε μια επιχειρηματική κίνηση για να πετύχουμε καλύτερη χρηματοδότηση για τις εταιρείες του oμίλου μας, αλλά τελικά το θέμα έλαβε... πολιτικές διαστάσεις, κάτι που ούτε το επιθυμούσαμε, αλλά και ούτε ήταν στις προθέσεις μας.

Αυτή τη στιγμή δεν θέλουμε να κάνουμε σχόλιο επί του θέματος, ωστόσο δηλώνουμε πως ο όμιλος σέβεται το θεσμικό πλαίσιο της χώρας, όποιο και αν είναι αυτό.

Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα και πιστεύουμε τόσο στην ανάπτυξη της οικονομίας, όσο και στους Έλληνες. Άλλωστε ο σχεδιασμός μας αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των εταιρειών του oμίλου που -τονίζουμε- θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται και να παράγουν στην Ελλάδα».

Σε ερώτησή μας για το κατά πόσον ένας ελληνικός όμιλος που αλλάζει απλώς την έδρα του θα μπορούσε να αντλήσει από το εξωτερικό με καλύτερους όρους, πήραμε την εξής απάντηση:

«Η Βιοχάλκο έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Λόγω του ιδιαίτερα εξωστρεφούς της χαρακτήρα, το 85-90% των ταμειακών ροών προέρχεται από το εξωτερικό. Με βάση λοιπόν αυτό το cash flow του εξωτερικού, που τώρα δεν θα περνάει από την Ελλάδα, αλλά από χώρα της κεντρικής Ευρώπης, πιστεύουμε ότι μπορούμε να δανειοδοτηθούμε με καλύτερους όρους απαλλαγμένοι από το ελληνικό ρίσκο. Ήδη μάλιστα από την ανακοίνωση της πρόθεσής μας να μεταφέρουμε την έδρα μας στο εξωτερικό, εκδηλώθηκε μέσα σε λίγες μόλις ημέρες ενδιαφέρον από ξένες τράπεζες που ζήτησαν να μας προσεγγίσουν».

«Μακριά» προβλέπεται η σημερινή ημέρα

Το όλο θέμα ξεκίνησε από την απόφαση του βιομηχανικού ομίλου να μεταφέρει την έδρα (όχι την παραγωγή) από την Αθήνα στις Βρυξέλλες, με βασικό σκοπό να επιδιώξει την περαιτέρω χρηματοδότησή του, κατά προτίμηση με χαμηλότερο κόστος χρήματος. Να σημειωθεί πως ο δανεισμός της Βιοχάλκο κυμαίνεται γύρω στο 1,4 δισ. ευρώ και για κάθε εκατό μονάδες βάσης μείωσης επιτοκίων εξοικονομεί σε ετησίως 14 εκατ. ευρώ!

Απέναντι στη συγκεκριμένη κίνηση της εισηγμένης, η κυβέρνηση απάντησε, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, με φωτογραφική-τροπολογία εξπρές, σύμφωνα με την οποία η έξοδος από το Χ.Α. απαιτεί πλέον έγκριση του 95% του συνόλου των μετοχών και όχι των 2/3 των παρευρισκομένων, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Κύκλοι της αγοράς και ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες (π.χ. Δράση) καυτηρίασαν την κυβερνητική αντίδραση, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια στάση κάθε άλλο παρά συνάδει με την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα.

Άλλοι θεωρούν πως... μεσολαβεί πολύς χρόνος μέχρι το σημερινό βράδυ όπου θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή η συγκεκριμένη τροπολογία, καθώς φημολογείται πως γίνονται κάποιες διαβουλεύσεις στο θέμα αυτό και πιθανότατα να δούμε αλλαγές. Μεταξύ των σεναρίων είναι και η μείωση του ποσοστού που απαιτείται από 95% σε 90%.

Με βάση το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς, η Βιοχάλκο θα μπορούσε να περάσει με άνεση τις θέσεις της στη γενική συνέλευση των μετόχων της, καθώς ο βασικός μέτοχος κατέχει γύρω στο 70% του συνόλου των μετοχών.

Τι θα γίνει όμως αν ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία; Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, πολλά θα εξαρτηθούν από το τελικό περιεχόμενο του θεσμικού πλαισίου.

Μάλιστα, θεωρείται πολύ πιθανό ότι σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της εισηγμένης θα δώσει τη σχετική μάχη στη γενική συνέλευση των μετόχων (αν και όποτε γίνει αυτή), προσπαθώντας να πείσει τους υπόλοιπους μετόχους για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v