Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πειραιώς: Κλειδί η μείωση του cost of funding

Ξεπερνούν και το δυσμενές σενάριο της BlackRock οι συσσωρευμένες προβλέψεις και διαγραφές της Τράπεζας Πειραιώς. Τα περιθώρια ενεργητικής διαχείρισης και τα «μαξιλάρια» ασφαλείας.

Πειραιώς: Κλειδί η μείωση του cost of funding
Προβλέψεις και διαγραφές δανείων υψηλότερες και από αυτές που προέβλεπε το δυσμενές σενάριο της BlackRock για την τριετία εμφανίζει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς, διαθέτοντας ως εκ τούτου «μαξιλάρια» απέναντι στον κίνδυνο νέων επισφαλειών που θα βγουν από τη διαγνωστική μελέτη του οίκου.

Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, η Τράπεζα Πειραιώς είχε δείκτη σωρευτικών ζημιών (συσσωρευμένες προβλέψεις και διαγραφές) προς μικτές χορηγήσεις στο 16% την 31η Μαρτίου 2013. Το ύψος των συσσωρευμένων προβλέψεων και διαγραφών ξεπερνά ήδη την εκτίμηση του δυσμενούς σεναρίου της BlackRock για την τριετία (15,3% εκτιμώμενες απώλειες από δάνεια).

Παρότι οι υψηλές προβλέψεις αποτυπώνουν, όπως σημειώνει το ενημερωτικό, το γεγονός ότι η επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού της τράπεζας «υπερβαίνει ήδη τις προβλέψεις και τις υποθέσεις του δυσμενούς σεναρίου της BlackRock», η αγορά κρίνει πως υπάρχουν μεγαλύτερα, σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες, περιθώρια ενεργητικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου, η διοίκηση της Πειραιώς άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν περιθώρια αντιστροφής προβλέψεων σε πιστωτικά ιδρύματα που έχει εξαγοράσει, όπως η Γενική. Στις 31/3 η Γενική διέθετε χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ύψους 3,2 δισ. ευρώ και προβλέψεις 1,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή το 43% του μικτού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων καλύπτεται από προβλέψεις.

Εδώ έγκειται και το μεγάλο στοίχημα καθώς η Πειραιώς έχει πάρει από τις κυπριακές τράπεζες ανώτερες προβλέψεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε σχέση με αυτές που επέβαλε η μελέτη της BlackRock και η ενεργητική τους διαχείριση μπορεί να διατηρήσει το παραπάνω «μαξιλάρι» ασφαλείας ή και να οδηγήσει σε ανάκτηση ειδικών προβλέψεων σε κάποιες περιπτώσεις μεγάλων δανείων.

Συμπληρωματικά στις προβλέψεις λειτουργούν οι υψηλές συνέργειες. Το σύνολο των προ φόρων συνεργειών κόστους, χρηματοδότησης και εσόδων που μπορούν να αποφέρουν οι ενοποιήσεις των εξαγορών εκτιμάται σε περίπου 547 εκατ. ευρώ ετησίως, μετά την πάροδο τριετίας. Το ατού της Πειραιώς είναι ότι υπάρχουν τομείς όπου ξεκινά από χειρότερη βάση σε σχέση με τις άλλες συστημικές τράπεζες και επομένως μπορεί να δείξει μεγαλύτερη βελτίωση.

Για παράδειγμα, ο όμιλος έχει τη μεγαλύτερη έκθεση μεταξύ των συστημικών τραπεζών σε προθεσμιακές καταθέσεις (περί τα 18 δισ. ευρώ). Η υποχώρηση του μέσου επιτοκίου προθεσμιακών επιφέρει πτώση του κόστους χρηματοδότησης, ενώ αν στους επόμενους μήνες το μέσο επιτόκιο υποχωρήσει, όπως προβλέπεται, προς τα επίπεδα του 3% τα οφέλη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Επιπρόσθετα, η Πειραιώς στις 31/3 διέθετε την υψηλότερη έκθεση στην ακριβή χρηματοδότηση από τον ELA, η οποία όμως μειώνεται με ταχείς ρυθμούς χάρη στους τίτλους EFSF. Αυτήν τη στιγμή η Πειραιώς είναι η μοναδική ελληνική τράπεζα που πληροί ήδη τους όρους που έχει θέσει η ΕΚΤ για σταδιακή μείωση της εξάρτησης των πιστωτικών ιδρυμάτων από το ευρωσύστημα σε επίπεδο ρευστότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v