Καταστροφή για βιομηχανίες η δέσμευση με νέες ΕΠΑ

Με τον κίνδυνο να υποστούν ανατιμήσεις στο ήδη υψηλό ενεργειακό κόστος ζουν οι βιομηχανίες σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ποιες ανατροπές φέρνει η δημιουργία τριών νέων ΕΠΑ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Καταστροφή για βιομηχανίες η δέσμευση με νέες ΕΠΑ

Φόβους ότι θα σημάνει καταστροφή για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο φέρνει το σενάριο να επαναληφθεί στις υπό ίδρυση τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου το μοντέλο που ισχύει στις λειτουργούσες, εκφράζει η βιομηχανία.

Οι ενστάσεις εντοπίζονται κυρίως στο ότι με τη λειτουργία των νέων ΕΠΑ σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες στις συγκεκριμένες περιοχές θα πάψουν να προμηθεύονται φυσικό αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ, όπως ισχύει σήμερα, αλλά θα αποτελέσουν υποχρεωτικά πελάτες των ΕΠΑ.

Αυτό θα σημάνει, σύμφωνα με τη βιομηχανία, αύξηση του κόστους προμήθειας, από τη στιγμή που οι ΕΠΑ χρεώνουν με βάση το κόστος αγοράς από τη ΔΕΠΑ συν το περιθώριο κέρδους.

Έτσι οι προτάσεις της βιομηχανίας, οι οποίες αναμένεται να εκφραστούν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης στο σχέδιο απόφασης για την προκήρυξη διαγωνισμού ίδρυσης των τριών νέων ΕΠΑ, θα προβλέπουν την τροποποίηση των σχετικών όρων, ώστε δικαίωμα επιλογής προμηθευτή (επιλέγοντες πελάτες) να το έχουν βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες σε Βιομηχανικές Περιοχές, ή σε άτυπες Βιομηχανικές Περιοχές (περίπτωση Οινοφύτων) με κατανάλωση μεγαλύτερη από 860.000 κυβικά μέτρα το χρόνο (10.000 μεγαβατώρες φυσικού αερίου) και όχι 8,6 εκατ. κυβικά μέτρα (100.000 μεγαβατώρες φυσικού αερίου), όπως ισχύει για τις λειτουργούσες ΕΠΑ και προβλέπεται να ισχύσει και για τα νέες.

Το θέμα απασχολεί έντονα τη βιομηχανία, καθώς στα Οινόφυτα, αλλά και στις βιομηχανικές περιοχές της Κομοτηνής, της Ξάνθης και άλλων πόλεων της Βόρειας Ελλάδας λειτουργούν δεκάδες μεταποιητικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου. Ωστόσο, επειδή δεν λειτουργούν ακόμη ΕΠΑ στις συγκεκριμένες περιοχές, η τροφοδοσία τους γίνεται μέσω της ΔΕΠΑ και οι επιχειρήσεις αυτές απολαμβάνουν σχετικά καλύτερες τιμές.

Στην περίπτωση όπου επεκταθεί η ισχύουσα ρύθμιση για τον ορισμό των επιλεγόντων πελατών και στις νέες ΕΠΑ, τότε οι άνθρωποι της βιομηχανίας υποστηρίζουν πως τα λουκέτα θα γίνουν αναπόφευκτα, καθώς δεκάδες εξαγωγικές κυρίως επιχειρήσεις βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, λόγω και του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Εδώ να σημειωθεί ότι εκτός των υψηλών φόρων που επιβάλλει το Δημόσιο στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ήδη όλοι οι Έλληνες καταναλωτές επιβαρύνονται με υψηλότερες κατά 30% τιμές φυσικού αερίου, λόγω της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζει η ρωσική Gazprom στην Ελλάδα, έναντι άλλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr στις 10 Ιουνίου.

Επιπλέον, οι χαμηλές καταναλώσεις φυσικού αερίου στις ελληνικές μεταποιητικές μονάδες, σε συνδυασμό με τις δυσκαμψίες του ρυθμιστικού πλαισίου, δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ήδη ορισμένες ελληνικές βιομηχανίες (κυρίως επεξεργασίας αλουμινίου) επιδιώκουν να κάνουν από κοινού εισαγωγές μικρών ποσοτήτων φυσικού αερίου από την Τουρκία, μέσω του διασυνοριακού αγωγού (περίπου 100.000 κυβικά μέτρα ημερησίως), χωρίς όμως να είναι βέβαιο ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν, με δεδομένα τα ρυθμιστικά προβλήματα που υφίστανται στη γειτονική χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v