Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσο κοστίζουν τα πράσινα τιμολόγια τον Αύγουστο

Στα 16,6 λεπτά η κιλοβατώρα το μέσο τιμολόγιο για το σύνολο της αγοράς. Οκτώ στα δέκα νοικοκυριά με τιμή κάτω από 15 λεπτά. Γιατί τα μπλε παραμένουν ακόμη τα φθηνότερα.

Πόσο κοστίζουν τα πράσινα τιμολόγια τον Αύγουστο

Σε χαμηλότερα τελικά επίπεδα από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώνονται τα πράσινα τιμολόγια τον μήνα Αύγουστο για τη συντριπτική πλειοψηφία των εκατομμυρίων καταναλωτών της συγκεκριμένης κατηγορίας, έπειτα από το μπαράζ συγκράτησης του κόστους στο οποίο επιδόθηκε σχεδόν όλη η αγορά.

Σε οκτώ στα δέκα νοικοκυριά, όσο το μερίδιο 80% των τριών μεγαλύτερων εταιρειών, το μέσο πράσινο τιμολόγιο «κλειδώνει», μετά και την επιδότηση, στα 14,5 λεπτά, όπως δείχνει ο πίνακας που δημοσιεύει το Euro2day. Ακόμη χαμηλότερα δηλαδή από τον αρχικό στόχο της κυβέρνησης για 15 -15,5 λεπτά.

Στο μέσον όρο της αγοράς, συνυπολογίζοντας δηλαδή τις τιμές που είχαν ανακοινώσει μέχρι αργά χθες βράδυ και οι εννέα βασικοί πάροχοι του χώρου, βγαίνει μια χρέωση στα 16,6 λεπτά. Δίχως την επιδότηση του 1,6 λεπτών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση,  ο μέσος αυτός όρος θα διαμορφώνονταν σε λίγο πάνω από τα 18 λεπτά.

Το όφελος από την επιδότηση δεν είναι μεγάλο. Κινείται στα πέντε - έξι ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό που κάνει κατανάλωση 300 κιλοβατώρες. Στη πραγματικότητα, η βασική δουλειά, που είχε αποτέλεσμα να μην φτάσει στους καταναλωτές ο καύσωνας τιμών που ενέσκηψε στην αγορά χονδρικής στα μέσα Ιουλίου, έγινε από τους παρόχους. Αν η ΔΕΗ δεν προχωρούσε σε έκπτωση 53% τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη που έχει δώσει ποτέ, αναπροσαρμόζοντας το πράσινο τιμολόγιό της στα 16,3 λεπτά, (χωρίς την επιδότηση), ο καταναλωτής του παραπάνω παραδείγματος θα πλήρωνε 30 ευρώ επιπλέον. Δηλαδή 80 ευρώ αντί για 50 ευρώ που θα δώσει τελικά. Το ίδιο βαθύτερα στη τσέπη θα έβαζε και ο πελάτης της Protergia αν η εταιρεία δεν ανακοίνωνε πρώτη, ότι απορροφά όλη την αύξηση της χονδρεμπορικής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να την ακολουθήσουν έπειτα ο ΗΡΩΝ και η μικρότερη Ελίν.

Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι τα επίπεδα ακόμη και κάτω των 15 λεπτών στα οποία διαμορφώθηκαν τελικά τα πράσινα τιμολόγια για τον τρέχοντα μήνα, οφείλονται κυρίως στην συγκράτηση του κόστους από τους παρόχους, και δευτερευόντως στις επιδοτήσεις. Η συγκράτηση των αυξήσεων οδήγησε στην ανάγκη μικρότερων επιδοτήσεων, διευκολύνοντας έτσι και την άσκηση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να φορολογήσει το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή.

Τι συνέβη με τα επαγγελματικά

Ενα δεύτερο συμπέρασμα για την αγορά του Αυγούστου είναι ότι κάποιοι πάροχοι συγκράτησαν σημαντικά τα κόστη και στα εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματικά τιμολόγια, όπως και των επιχειρήσεων, που δεν επιδοτούνται βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας. Κρίνοντας από τους καθετοποιημένους, και με βάση όσους είχαν αναρτήσει μέχρι χθες το βράδυ τις νέες τους χρεώσεις, το Γ21 της ΔΕΗ, μετά από έκπτωση 45%, διαμορφώνεται στα 18,3 λεπτά, το Value Safe της Protergia στα 17,4 λεπτά, η Elpedison δίνει 15,8 λεπτά για τις πρώτες 100 KWh και 19,9 για τις επόμενες και η NRG 21 λεπτά (επαγγελματικό ≤25kVA).

Φθηνότερα τα μπλε

Ένα τρίτο συμπέρασμα από την τρέχουσα εικόνα της αγοράς ρεύματος αφορά συνολικά τις χρωματικές ισορροπίες. Ακριβώς λόγω της μικρής επιδότησης που χρειάστηκε να δώσει η κυβέρνηση δεν ανατράπηκε το αποκρυσταλλωμένο εδώ και μερικούς μήνες status, που θέλει τα πράσινα τιμολόγια να είναι κατά τι ακριβότερα των μπλε σταθερών.

Αν και οι αρχικές εκτιμήσεις, ήθελαν τα μπλε, επειδή εξαιρέθηκαν των επιδοτήσεων, να γίνονται λιγότερο ελκυστικά, τελικά οι τιμολογιακές διαφορές ανάμεσα στις χρωματικές κατηγορίες, παραμένουν ανεπηρέαστες. Ακόμη και αν συγκρίνει κανείς τα πράσινα τιμολόγια των 14 -15 λεπτών του Αυγούστου, με τα μπλε σταθερά 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας, τα τελευταία συνεχίζουν να είναι το ίδιο ή και περισσότερο ανταγωνιστικά, όπως είχε γράψει το Euro2day.gr.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία η συντριπτική πλειοψηφία των συμβάσεων για ένα έτος παραμένει πέριξ των 14 λεπτών, με ακόμη χαμηλότερες τιμές στα πιο σύντομης διάρκειας. Στα έξι μηνών σταθερά, κάποια παραδείγματα προιόντων που μπορεί κανείς να βρει και τον Αύγουστο είναι το Protergia Value Safe (9,5 λεπτά με πάγιο 9,90 ευρώ), το Ηρων Fix Genius (14,1 λεπτά, μετά από συνέπεια και πάγιο 9,50 ευρώ) και το Volton Blue Fixed (14,4 λεπτά, μετά από συνέπεια και πάγιο 9,90 ευρώ). Αντίστοιχα στα 12μηνης διάρκειας, τιμές ευθέως ανταγωνιστικές των πράσινων έχουν μεταξύ άλλων το ΔΕH myHome Online (14,2 λεπτά με πάγιο 3,50 ευρώ), το ΔΕΗ myHome Enter (14,5 λεπτά με πάγιο 5 ευρώ), το Ηρων Fix Home (13,3 λεπτά μετά από συνέπεια και πάγιο 9,50 ευρώ), το Zeniθ Power Home Direct Plus (12,3 λεπτά με συνέπεια και πάγιο 9,90 ευρω).

Αν και οι διαφορές με τα πράσινα δεν είναι μεγάλες, εντούτοις ο καταναλωτής με μηνιαία κατανάλωση 300 KWh, που έχει «κλειδωθεί» σε μπλε σταθερό, πληρώνει κατά μέσο όρο 44 ευρώ. Αντίστοιχα, κάνοντας την ίδια πράξη με τη μέση τιμή του πράσινου τιμολογίου, μετά την επιδότηση (16,6 λεπτά), ο λογαριασμός βγάζει 50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v