Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Στο ταμπλό από σήμερα μετοχές και δικαιώματα

Με προσαρμοσμένη τιμή €4,53 μετά το reverse split η μετοχή. Ντεμπούτο και για το δικαίωμα με €4,45. Οι τελευταίες κινήσεις για τη συγκέντρωση ιδιωτικών κεφαλαίων και την αποφυγή CoCos. Οι όροι της ΑΜΚ και το μετοχολόγιο.

ΕΤΕ: Στο ταμπλό από σήμερα μετοχές και δικαιώματα

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και τα στελέχη της δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξα για τη συγκέντρωση 1,17 δισ. ευρώ, ώστε η τράπεζα να καλύψει το 12% των κεφαλαιακών της αναγκών από ιδιωτικά κεφάλαια και να εξασφαλίσει κομβικό ρόλο στις εναπομείνασες κινήσεις συγκέντρωσης.

Όπως έγραψε πρόσφατα το Euro2day.gr, η Εθνική είναι κοντά στην εξασφάλιση 800 εκατ. ευρώ χάρη στις δεσμεύσεις κεφαλαίων σε ειδικό λογαριασμό από 400 και πλέον επιχειρηματίες και κυνηγά τον διπλό στόχο του 1,17 δισ. ευρώ με παράλληλη διατήρηση της πολυμετοχικότητάς της.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιδιώξει να συγκεντρώσει από την πολυάριθμη δεξαμενή των μικρομετόχων της ποσό της τάξεως τουλάχιστον των 200 εκατ. ευρώ, ώστε ακόμη και αν χρειαστεί να γίνει χρήση των προεγγραφών να υπάρξει αναλογική ικανοποίηση των σχετικών αιτημάτων.

«Όσο περισσότερα κεφάλαια μαζευτούν από περισσότερους ιδιώτες τόσο ευκολότερα διασφαλίζεται η συνέχιση της πολυμετοχικότητας της τράπεζας», σημειώνουν κύκλοι του ομίλου.

Με δεδομένο ότι οι όροι της αύξησης δίνουν το δικαίωμα απεριόριστης προεγγραφής εφόσον ο επενδυτής έχει ασκήσει το σύνολο των δικαιωμάτων του, η επίτευξη υψηλής συμμετοχής από την πλευρά των μικροεπενδυτών αποτελεί καταλύτη για να αποφευχθούν και κινήσεις αρμπιτράζ που θα πιέσουν την τιμή μετοχής και δικαιώματος.

Τα ταμεία που κατέχουν μαζί με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 13,04% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής θα αναγκαστούν, λόγω της απαγόρευσης συμμετοχής τους στην αύξηση, είτε να ασκήσουν δικαιώματα χωρίς να πάρουν όμως warrants, είτε να πουλήσουν ως και το σύνολο των δικαιωμάτων τους.

Τα περισσότερα εξ αυτών λόγω και της οικονομικής δυσπραγίας εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν στην πώληση του μεγαλύτερου μέρους ή και του συνόλου των δικαιωμάτων και μένει να φανεί αν η παραπάνω προσφορά πιέσει την τιμή του δικαιώματος.

Η μετοχή της Εθνικής επιστρέφει σήμερα στο ταμπλό με αναπροσαρμοσμένο αριθμό μετοχών (122.660.120 μετοχές) μετά το reverse split και με προσαρμοσμένη τιμή (4,53 ευρώ) μετά και την αποκοπή του δικαιώματος. Σήμερα ξεκινά και η διαπραγμάτευση του δικαιώματος με αρχική τιμή τα 4,45 ευρώ.

Οι όροι της αύξησης

Κάθε δικαίωμα δίνει τη δυνατότητα αγοράς 2,225 νέων μετοχών Εθνικής με τιμή διάθεσης τα 4,29 ευρώ. Τα καθαρά συνολικά έσοδα της αύξησης θα ανέλθουν σε 9.526,8 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενα έξοδα έκδοσης 229,2 εκατ. ευρώ. Σύμβουλος έκδοσης είναι η Εθνική Χρηματιστηριακή, ενώ σε αντίθεση με την Alpha και την Πειραιώς απουσιάζει σύμβαση κάλυψης τυχόν αδιάθετων μετοχών, καθώς η τράπεζα έχει συγκεντρώσει και συγκεντρώνει μόνη της τις δεσμεύσεις από ιδιώτες για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ.

Με βάση το ενημερωτικό, η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να χωριστεί στα εξής μέρη:

- Αύξηση με μετρητά: ποσό έως 1.171 εκατ. ευρώ από τη συνολική αύξηση, ήτοι ποσοστό 12%, δύναται να καλυφθεί με μετρητά, με δικαίωμα προτίμησης γι' αυτό το μέρος για όλους τους υφιστάμενους μετόχους της τράπεζας, κοινούς και προνομιούχους, πλην των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου

- Αύξηση εις είδος: ποσό έως 9.756 εκατ. ευρώ, δηλαδή ως και το σύνολο της ΑΜΚ, δύναται να καλυφθεί από το ΤΧΣ με εισφορά ομολόγων έκδοσης του EFSF. Η κάλυψη της αύξησης με εισφορά εις είδος έχει επιφυλαχθεί από την ΕΤΕ μόνο για το ΤΧΣ, καταργούμενου του δικαιώματος προτίμησης οιουδήποτε άλλου μετόχου.

Σωρευτικά, η αύξηση με μετρητά και η αύξηση εις είδος δεν μπορούν να υπερβαίνουν το ποσό των 9,75 δισ. ευρώ. Αν η ΕΤΕ συγκεντρώσει από ιδιώτες κεφάλαια μεταξύ 975 εκατ. και 1,17 δισ. ευρώ τότε το ΤΧΣ θα καλύψει το υπόλοιπο ως τα 9,75 δισ. ευρώ.

Αν η ΕΤΕ συγκεντρώσει από ιδιώτες κεφάλαια μεταξύ 800 και 975 εκατ. ευρώ, η αύξηση κεφαλαίου θα αναπροσαρμοστεί στο δεκαπλάσιο του ποσού που συγκεντρώθηκε από ιδιώτες και για το υπόλοιπο των κεφαλαιακών αναγκών θα εκδοθούν CoCos. Τέλος, αν συγκεντρωθούν από ιδιώτες λιγότερα κεφάλαια από 800 εκατ. ευρώ το σύνολο της αύξησης καλύπτεται από το ΤΧΣ.

Το σύνολο των κεφαλαίων της αύξησης θα διατεθεί για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής.

Το μετοχολόγιο

Οι ξένοι επενδυτές κατείχαν στις 10 Απριλίου το 35,54% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, οι ιδιώτες επενδυτές το 45,8% και τα ασφαλιστικά ταμεία και ο λοιπός δημόσιος τομέας το 13,04%. Λοιπά νομικά πρόσωπα εσωτερικού κατείχαν το 5,62% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Ουδείς μέτοχος κατέχει ποσοστό άνω του 5%.

Το ποσοστό των ξένων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα διαμορφωθεί στο 5,53%, των ιδιωτών επενδυτών εσωτερικού στο 7,12% και των ασφαλιστικών ταμείων στο 2,03%, ενώ τα λοιπά πρόσωπα εσωτερικού θα κατέχουν το 0,87% του μετοχικού κεφαλαίου. Βασικός μέτοχος με 84,45%, αλλά με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου σε στρατηγικής σημασίας θέματα, θα είναι το ΤΧΣ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v