Οι εξελίξεις στις γαλλικές εκλογές οδήγησαν σε κατάρρευση των carry trades, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα Citi.
«Εν μέσω της αυξημένης μεταβλητότητας των περιθωρίων (spreads) των ευρωπαϊκών ομολόγων, τα καλοκαιρινά carry trades παραμένουν σε κίνδυνο. Η θέση αγορά (long position) στο spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών, με την προοπτική μιας μείωσης τους (10yr GGB-Bund tightener) έπιασε το stop του την περασμένη εβδομάδα, παρόλο που το άλλο μας carry trade στο ιρλανδικό 10ετες είναι ελαφρώς στο πράσινο».
Όσον αφορά τα μακροοικονομικά, οι ασθενέστεροι δείκτες PMI της Ευρωζώνης αντιπροσωπεύουν ένα αίνιγμα για τον αν εισερχόμαστε σε μια ασθενέστερη παγκόσμια τάση ή πρόκειται για μια «εκλογική απάτη» και οι ενδείξεις είναι μικτές. Όσον αφορά τη Γαλλία, η Citi εξετάζει το σχετικό premium κινδύνου στα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία τώρα σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2017 και διατυπώνει τα εξής σημεία:
1) Παρά τη διαπραγμάτευση κοντά σε χαμηλά επίπεδα εύρους τιμών, τα risk-premia στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου φαίνονται χαμηλά, δεδομένης μιας πιθανής επιβάρυνσης της γαλλικής ανάπτυξης. Η Citi προτείνει αγορά στην ισοτιμία δολαρίου – σουηδικής κορώνας (USDSEK) ως συναλλαγή για να προλάβει μια χαλαρή Riksbank.
2) Η διαφορά στα spreads των γαλλικών ομολόγων με τα γερμανικά (OAT-Bunds) δεν φαίνεται «τεντωμένη» δεδομένης της ανάλυσης σεναρίων από την ομάδα Citi Economics & Rate Strategy. Η αποσύνδεση μεταξύ της τιμολόγησης των ευρωπαϊκών ομολόγων (EGBs) και της τιμολόγησης των CDS υποδηλώνει μια σαφή διάκριση μεταξύ δημοσιονομικών και πιστωτικών κινδύνων που δεν υπήρχε το 2017.
3) Σε σχέση με τον παράγοντα 2, τα risk-premia στα EGBs και οι δείκτες μετοχών που γειτνιάζουν με τη Γαλλία είναι αυτοί που αξίζει να παρακολουθούμε. Η Citi βλέπει περιορισμένο κίνδυνο διάχεισης και τα μη γαλλικά περιουσιακά στοιχεία της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να είναι κινηθούν καλύτερα.
«Ενώ οι αδύναμες τιμές των δεικτών ΡΜΙ στην Ευρωζώνη μπορούν λογικά να αποδίδονται στις γαλλικές εκλογές, έχουμε δει αδυναμία και στη Δυτική Ευρώπη. Το ερώτημα είναι για αν πρόκειται για μία παγκόσμια τάση ή μια εκλογική απάτη, ειδικά με δεδομένες τις ΗΠΑ. Σημειώνουμε ότι, το 2017, οι γαλλικές εκλογές δεν φάνηκε να έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στους δείκτες υπευθύνων προμηθειών στην Ευρώπη, αλλά εμείς παραμένουμε ενθαρρυμένοι από τις τάσεις στα αποθέματα έναντι των νέων παραγγελιών σε παγκόσμιο επίπεδο», καταλήγει η Citi.