Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μυτιληναίος: Ενεργειακή ολοκλήρωση στο Αιγαίο

Νέες προοπτικές για την συνδυασμένη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών του νοτιοδυτικού Αιγαίου παρουσιάζει η απόφαση του Ομίλου Μυτιληναίος να προχωρήσει σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο ενεργειακής ολοκλήρωσης των νησιών αυτών.

Μυτιληναίος: Ενεργειακή ολοκλήρωση στο Αιγαίο
Νέες προοπτικές για την συνδυασμένη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης των νησιών του νοτιοδυτικού Αιγαίου παρουσιάζει η απόφαση του Ομίλου Μυτιληναίος να προχωρήσει σε ένα επιχειρηματικό σχέδιο ενεργειακής ολοκλήρωσης των νησιών αυτών.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το επιχειρηματικό αυτό σχέδιο στην ολοκλήρωσή του θα αποτελεί το μεγαλύτερο φυσικό πάρκο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη, συνολικής ισχύος περίπου 800 MW.

Η συνδυασμένη ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού θα αναπτυχθεί στα νησιά Μήλο, όπου εκμεταλλεύεται παράλληλα το γεωθερμικό πεδίο με μία μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος μέχρι 100 MW, και αιολικά πάρκα στα νησιά Κίμωλο, Πολύαιγο, Σέριφο.

Έμφαση έχει δοθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο στη διασύνδεση των νησιών αυτών με υποβρύχια καλώδια και την τελική διασύνδεση με το διασυνδεδεμένο σύστημα στην περιοχή του Λαυρίου.

Όπως επισημαίνεται, το μεγάλο αυτό Πάρκο Νοτιοδυτικού Αιγαίου αποτελεί ένα πρωτοποριακό επενδυτικό σχέδιο, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της χώρας μας, σε καιρούς μάλιστα που το πετρέλαιο προβλέπεται να παραμείνει σε πολύ υψηλές τιμές, θα εξοικονομήσει εθνικούς πόρους και θα μειώσει σημαντικά το συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, που ιδιαίτερα στα νησιά είναι υπέρογκο.

Επίσης, θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τη σύγκλιση της συνθήκης του Κιότο.

Επιπλέον, αναφέρεται, ότι τα νησιά αυτά των Κυκλάδων προσφέρονται για την ανάπτυξη ενός τέτοιου μεγαλόπνοου έργου, καθώς έχουν εξαιρετικό αιολικό δυναμικό, ενώ η γεωγραφική διαμόρφωσή τους επιτρέπει την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών.

Σημειώνεται ότι, η οικιστική ανάπτυξη στα τμήματα όπου θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες είναι μικρή, επομένως δεν υπάρχει όχληση.

Ειδικά για τη Σέριφο, όπου έχει γίνει η αρχική χωροθέτηση, και αποτελεί το πρώτο βήμα του έργου αυτού, προβλέπεται η εγκατάσταση 87 Α/Γ, τύπου Vestas – V90, συνολικής ισχύος 260 MW στο Βόρειο τμήμα της νήσου.

Για τη διασύνδεση των μονάδων με το δίκτυο, προβλέπεται αφ΄ ενός η κατασκευή στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού κεντρικού υποσταθμού 32/150 kV, αφετέρου η πόντιση δύο τριπολικών υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης 150 kV, η ζεύξη των οποίων θα γίνει μέσω αντίστοιχου υποσταθμού ανύψωσης τάσης (ΚΥΤ 150/400 kV), σε υφιστάμενο πυλώνα υψηλής τάσης του δικτύου των 400 kV στο Λαύριο.

Το έργο θα συμβάλει δραστικά στην ανάπτυξη του νησιού, καθώς θα αποφέρει μεγάλα έσοδα στο Δήμο και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος αναμένεται να έχει μέσα έσοδα της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ετησίως, κατά τα 20 έτη λειτουργίας του πάρκου.

Οι σχετικές αιτήσεις για την αδειoδότηση των αιολικών, στη Σέριφο κατ’ αρχήν, υπεβλήθησαν ήδη από τη θυγατρική του Ομίλου ”ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ – ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ Α.Ε.”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v