Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΡΟΚΑΣ-ΤΕΝΕΡΓ: «Σκηνικό ανατροπής» στην αιολική

Γιατί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κερδίζει από το 2009 την πρώτη θέση από τον Ρόκα - Οι φετινές προοπτικές κερδών των δύο εταιριών - Τα συν και τα πλην των δύο ομίλων, καθώς και το παζάρι αδειών που έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
ΡΟΚΑΣ-ΤΕΝΕΡΓ: «Σκηνικό ανατροπής» στην αιολική
Γιατί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κερδίζει από το 2009 την πρώτη θέση από τον Ρόκα - Οι φετινές προοπτικές κερδών των δύο εταιριών - Τα συν και τα πλην των δύο ομίλων, καθώς και το παζάρι αδειών που έχει οδηγήσει τις τιμές στα ύψη.

Το 2006 ήταν μια συγκυριακά καλή χρονιά για την εταιρία και το 2007 συγκυριακά κακή. Φέτος, τα πράγματα θα κυμανθούν κάπου ενδιάμεσα. Αυτή είναι η εικόνα για τη φετινή πορεία της Ρόκας.

Πρόπερσι τα αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί ανοδικά από την υλοποίηση κάποιων μεγάλων ηλεκτρομηχανολογικών έργων και από τη θετική αναβαλλόμενη φορολογία, ενώ πέρυσι είχαμε σαφή περιορισμό εργασιών στον τομέα των ηλεκτρομηχανολογικών έργων προς τρίτους (από 9,3 εκατ. σε 5,7 εκατ.), ενώ υπήρξαν και κάποιες απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων.

Έτσι εξηγείται γιατί πέρυσι τα κέρδη του Ρόκα υποχώρησαν κατά 27,5%, από τα 16 στα 11,6 εκατ. ευρώ. Φέτος όμως τα ηλεκτρομηχανολογικά έργα προς τρίτους υπολογίζονται γύρω στα 10 εκατ. ευρώ, κατόπιν σειράς συμβάσεων που αναλήφθηκε πέρυσι.

Από τη… θεωρία στην πράξη

Παρά την αναμενόμενη τόνωση των φετινών αποτελεσμάτων, η πορεία του ομίλου θα είναι πολύ διαφορετική από το στίγμα των προβλέψεων που είχε δώσει η προηγούμενη διοίκηση στα τέλη του 2006.

Και αυτό γιατί στον μεγαλύτερο τομέα δραστηριοποίησης της εισηγμένης (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) εδώ και κάποια χρόνια, ο όμιλος έχει «κολλήσει» στα 193 MW. Και όχι μόνο αυτό. Με εξαίρεση ένα πάρκο της τάξεως των 7 MW, δεν αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία άλλων MW μέχρι το τέλος του 2009…

Συγκεκριμένα, ο όμιλος έχει ήδη εξασφαλίσει άδειες παραγωγής για 488 MW στην Ελλάδα και για 179 MW στην Κύπρο, ενώ υπάρχουν και κάποιες μικρότερης ισχύος άδειες για φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα.

Παρ' όλα αυτά όμως, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, μέσα στο 2008 αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή πάρκων συνολικής ισχύος γύρω στα 40 MW, το 2009 άλλων 64 MW και το 2010 επιπλέον70 MW. Με δεδομένο ότι η κατασκευαστική περίοδος υπολογίζεται μεταξύ 12 και 18 μηνών, μπορεί να υπάρξει πρώτη εκτίμηση για το πότε και κατά πόσον θα αυξηθεί σημαντικά η συνολική ισχύς και η κερδοφορία του εισηγμένου ομίλου.

Η ουσία είναι ότι έχει υπάρξει ουσιαστική καθυστέρηση στη λειτουργία νέων πάρκων, με αποτέλεσμα το μερίδιο αγοράς του ομίλου να έχει μειωθεί. Αυτό οφείλεται τόσο σε συγκυριακούς παράγοντες (το έργο στη Γάντζα Βοιωτίας, ισχύος 44 MW, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η απόφαση αναμένεται μέσα στο 2009) όσο και σε μια περίοδο χαλαρότητας που παρατηρήθηκε κατά τη διετία 2003 - 2004.

Όσο για το έργο-μαμούθ που αφορά στη σύνδεση τριών νησιών, κύκλοι προσκείμενοι στον Ρόκα διαψεύδουν ότι έχει μπει στο συρτάρι, δηλώνοντας ότι σχετικά σύντομα θα γίνει πιο ξεκάθαρος ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί.

ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή: Στόχοι-ρεκόρ για τη διετία

Σε αντίθεση με τον Ρόκα, η δεύτερη μέχρι σήμερα δύναμη του κλάδου ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να πολλαπλασιάσει την ισχύ της παραγόμενης ενέργειας μέχρι το 2009! Σήμερα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει πάρκα ισχύος 118 MW και αναμένει για φέτος να λειτουργήσουν άλλα 59 MW (φτάνοντας στα 177, εκ των οποίων τα 162 θα είναι αιολικά και τα υπόλοιπα 15 υδροηλεκτρικά). Ο στόχος για το 2009 φτάνει στο εκπληκτικό μέγεθος των 303 - 313 νέων MW, προκειμένου η συνολική ισχύς να κυμανθεί γύρω στα 480 MW!

Αν υλοποιηθούν όλα αυτά, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα κατακτήσει την πρώτη θέση σε εγκατεστημένη ισχύ μέσα στην επόμενη τριετία, παίρνοντας την πρώτη θέση από τον όμιλο Ρόκα.

«Παζάρι» αδειών

Με ενδιαφέρον αναμένεται το «παζάρι» των αδειών παραγωγής αιολικών πάρκων, καθώς μέσα στο 2008 οι άδειες που ελήφθησαν και δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα θα πρέπει να ακυρωθούν. Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει στον κλάδο, έχει ξεκινήσει ένα «άτυπο παζάρι» πώλησης τέτοιων αδειών, όπου πέρα από παραγωγούς στη μεριά των αγοραστών έχουν συνταχθεί και funds διαφόρων κατηγοριών.

Κύκλοι πάντως της αγοράς υποστηρίζουν ότι τα σχετικά τιμήματα έχουν φτάσει σε επίπεδα που δύσκολα αφήνουν κάποιο ικανοποιητικό κέρδος στον αγοραστή.

Τα υπέρ και τα κατά των δύο μεγάλων

Επάρκεια κεφαλαίων: Στον τομέα αυτόν τόσο ο Ρόκας όσο και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης των μεγάλων επενδύσεών τους. Στελέχη του Ρόκα δηλώνουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τον μητρικό όμιλο της Iberdrola, ενώ η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει καθαρό ταμείο 187 εκατ. ευρώ, όταν για κάθε MW η συνολική επένδυση υπολογίζεται από1,3 έως 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να αφαιρεθούν από αυτό το ποσό η κρατική επιχορήγηση και ο ενδεχόμενος δανεισμός.

Επάρκεια σε τουρμπίνες: Λόγω της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την παραλαβή τουρμπινών για τη λειτουργία των ανεμογεννητριών.
Στελέχη του Ρόκα δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να παραλάβουν την άλλη μέρα το πρωί ανεμογεννήτριες από τη μητρική Iberdrola, αφού η τελευταία έχει ήδη κλείσει παραγγελίες για 2.000 MW ετησίως, έως και το 2010.

Από την πλευρά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής δηλώνεται ότι η εταιρία έχει ήδη παραγγείλει τουρμπίνες για 205 MW και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την απόκτηση εξοπλισμού για την παραγωγή επιπλέον 85 - 115 MW.

Χρηματιστηριακοί δείκτες: Με βάση την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Ρόκα (γύρω στα 278 εκατ. ευρώ) και τα κέρδη του 2007, ο δείκτης P/E υπολογίζεται στο 23,9, τιμή που αναμένεται να μειωθεί με βάση τα εκτιμώμενα φετινά κέρδη.

Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κυμαίνεται γύρω στα 728 εκατ. με βάση την περυσινή κερδοφορία των 14,6 εκατ., το P/E υπολογίζεται στο 50, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις κερδών της Deutsche Bank για τις χρήσεις 2008 και 2009 (20,5 εκατ. ευρώ για φέτος και 18,8 εκατ. το 2009) αναμένεται να υποχωρήσει στις 35,5 φορές και στις 38,7 φορές αντίστοιχα.

Τιμή πώλησης: Οι μέχρι τώρα φετινές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν περιελάμβαναν και τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι πιθανόν να γίνει κατά την επόμενη αύξησή τους που θα εφαρμοστεί μέσα στο 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v