Εισηγμένες: Σφίγγει το ζωνάρι και στα ρετιρέ

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εισηγμένων όπου το ανώτατο management συρρίκνωσε φέτος τις αποδοχές σε επίπεδο χαμηλόμισθου υπαλλήλου. Πιθανολογούνται και άλλες ανάλογες κινήσεις στο πλαίσιο της δραστικής περιστολής δαπανών.

Εισηγμένες: Σφίγγει το ζωνάρι και στα ρετιρέ
Στα 500 ευρώ (περίπου όσο οι εισφορές τους στον ΟΑΕΕ) μείωσαν τις μηνιαίες αποδοχές τους τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της Π. Πετρόπουλος (Κωνσταντίνος και Ιωάννης Πετρόπουλος), με αποτέλεσμα -πέρα από την προφανή συμβολική σημασία της κίνησης- να εξοικονομηθεί ένα σημαντικό ποσό για την εισηγμένη το 2013 (πέρυσι λάμβαναν αθροιστικά γύρω στα 9.000 ευρώ μηνιαίως).

Ανάλογη είναι και η περίπτωση της Trastor ΑΕΕΑΠ, όπου οι ετήσιες αμοιβές του συνόλου των μελών του διοικητικού συμβουλίου είναι παραδοσιακά χαμηλές. Έτσι, οι σχετικές δαπάνες που ψηφίστηκαν για το 2013 ανέρχονται γύρω στα 70.000 ευρώ, όσο περίπου οι αμοιβές ενός μεσαίου στελέχους σε άλλους εισηγμένους ομίλους.

Αυτά αποφασίστηκαν σε δύο εισηγμένες που δεν έχουν προβλήματα με τις τράπεζες και ας δούμε τι αποφασίστηκε στην εταιρεία ενδυμάτων Δούρος, η οποία υποχρεώνεται τα τελευταία χρόνια σε ζημιογόνα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της αχαϊκής εισηγμένης αποφάσισε ετήσιες αποδοχές 20.000 ευρώ για το 2013 τόσο για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Νικόλαο Δούρο όσο και για την αντιπρόεδρο Αγγελική Δούρου. Πρόκειται για μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών, που είναι προσαρμοσμένοι στην κρίση και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αχαϊκή εταιρεία.

Ωστόσο, είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε γενικότερα συμπεράσματα για το ποια πολιτική αμοιβών θα ακολουθήσει η πλειονότητα των επιχειρήσεων για τα υψηλόβαθμα στελέχη, ή ακριβέστερα για το ποιο θα είναι το νέο μαχαίρι που θα πέσει στις αποδοχές τους.

Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, στις περισσότερες περιπτώσεις οι περικοπές κινήθηκαν κοντά στα μέσα επίπεδα μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων ή και κάπως υψηλότερα. Περισσότερο ανθεκτικές ήταν οι αμοιβές στις εταιρείες που συνέχισαν τις ικανοποιητικές τους επιδόσεις κόντρα στο γενικότερο κλίμα της οικονομικής ύφεσης.

Γενικότερα, οι διοικήσεις πολλών εταιρειών έχουν συναισθανθεί πως θα πρέπει και αυτές να συνεισφέρουν σε σημαντικό βαθμό στην όλη προσπάθεια που γίνεται για την περικοπή των λειτουργικών δαπανών.

Επιπρόσθετα, ασκούνται έντονες πιέσεις στις διοικήσεις από εργαζόμενους, από μετόχους και από τράπεζες ώστε να πέσει κι άλλο το κασέ τους, τουλάχιστον στις περιπτώσεις όπου οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα…

Συνολικότερα, αν το 2012 ήταν η χρονιά όπου κυριάρχησαν οι περικοπές θέσεων εργασίας (ενώ οι περικοπές μισθών ήταν κάπως μικρότερες), φέτος συμβαίνει το αντίθετο.

Εξακολουθούν, βέβαια, να μειώνονται οι θέσεις εργασίας, αλλά η κυρίως εξοικονόμηση επιχειρείται μέσα από ατομικές συμβάσεις εργασίας και γενικότερα από την εκμετάλλευση των διατάξεων του νέου θεσμικού πλαισίου.

ΥΓ.: Στο γενικότερο κλίμα των περικοπών συμβάλλουν και οι ορκωτοί ελεγκτές μέσα από εκπτώσεις τιμών που προσφέρουν στις εισηγμένες εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v