Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει η διάταξη για συμβασιούχους Δημοσίου

Διάταξη που προβλέπει την απομάκρυνση από το Δημόσιο όσων συμβασιούχων έχουν επιστρέψει με προσωρινές διαταγές βάζει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ. Τι προβλέπεται για τα φορολογικά.

Τι προβλέπει η διάταξη για συμβασιούχους Δημοσίου
Μπλόκο στις προσωρινές διαταγές των δικαστηρίων για την επιστροφή στο Δημόσιο συμβασιούχων οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά και όσων υπαλλήλων προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, εν όψει των επικείμενων απολύσεων, στήνει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατίθεται σήμερα- εκτός απροόπτου- στη Βουλή.

Στο πλαίσιο των γενικότερων αλλαγών στο Δημόσιο και του προγράμματος διαθεσιμότητας - κινητικότητας, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για τις δύο δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ, στο πολυνομοσχέδιο σχεδιάζεται να ενσωματωθεί διάταξη η οποία προβλέπει την απομάκρυνση από το Δημόσιο όσων συμβασιούχων έχουν επιστρέψει με προσωρινές διαταγές, ενώ παράλληλα μπαίνει φρένο και εν όψει των αναμενόμενων αθρόων προσφυγών στη Δικαιοσύνη λόγω των επικείμενων απολύσεων.

Η διάταξη προχωράει με εισήγηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη, ύστερα από κυβερνητική απόφαση. Ειδικά για τους συμβασιούχους προβλέπεται η απομάκρυνση όσων έχουν επιστρέψει με προσωρινές διαταγές και δεν έχει συζητηθεί η κύρια αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει μέχρι την ημέρα δημοσίευσης του νόμου.

Ωστόσο, η απόφαση αυτή προκαλεί αντιδράσεις από την πλευρά του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργού κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος εξετάζει το θέμα της συνταγματικότητας του συγκεκριμένου μέτρου.

O υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες προώθησε στη Βουλή αντίθετη διάταξη, εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος και έτοιμος να μην υπογράψει το νομοσχέδιο. Ρόλο πυροσβέστη καλείται να παίξει ο Φώτης Κουβέλης, δεδομένου ότι τόσο ο κ. Ρουπακιώτης όσο και ο κ. Μανιτάκης είναι επιλογές της ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Φ. Κουβέλη, ενώ ο Δ. Χατζησωκράτης της ΔΗΜΑΡ, μιλώντας στο Mega, εκτίμησε πως έως το βράδυ το θέμα θα έχει διευθετηθεί.

Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου δικαιοσύνης υπογραμμίζουν ότι δεν νοείται ο κ. Ρουπακιώτης να υπογράψει διάταξη που καταργεί δικαστικές αποφάσεις, έστω και προσωρινού χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη δε διάταξη χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως προσβλητική.

Aπό την πλευρά του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υποστηρίζεται ότι η διάταξη δεν θα αφορά την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ρύθμιση αφορά μόνο χρονικούς περιορισμούς από τα ασφαλιστικά μέτρα και την προσωρινή διαταγή μέχρι την κύρια αγωγή, προκειμένου να εκδικάζεται η κύρια αγωγή σε εύλογο χρόνο, χωρίς να γίνεται κατάχρηση χρόνου με αναβολές, που μπορεί να φτάνουν και τα πέντε χρόνια.


Οι αποχωρήσεις

Σε κάθε περίπτωση, οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα είναι 15.000 μέχρι το τέλος του 2014, εκ των οποίων 4.000 φέτος. Για όλες τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας ένα προς ένα, δηλαδή για κάθε απόλυση υπαλλήλου θα γίνεται μία πρόσληψη με αξιοκρατικά κριτήρια, από τις λίστες αναμονής του ΑΣΕΠ. Επίσης, επιταχύνονται οι διαδικασίες διεκπεραίωσης υποθέσεων στα πειθαρχικά συμβούλια με την παράκαμψη του δευτεροβάθμιου για περιπτώσεις που έχουν τελεσιδικήσει στο πρωτοβάθμιο, οι οποίες θα παραπέμπονται απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


Τα φορολογικά

Κατά τ' άλλα, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται όλα τα προαπαιτούμενα για τις δόσεις των 8,8 δισ. ευρώ, όπως και άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν φορολογικά θέματα, όπως για παράδειγμα την καταβολή του ΦΠΑ.

Εκτός νομοσχεδίου μένουν τελικώς η ρύθμιση χρεών από ενυπόθηκα δάνεια στις τράπεζες, το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και η πρόταση που κατέθεσε εσχάτως το ΠΑΣΟΚ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν:

- Οι οφειλές των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 31-12-2012 και δεν υπερβαίνουν τις 5.000 ευρώ θα μπορούν να εξοφληθούν σε μηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες θα μπορεί να ανέλθει σε 10 ευρώ ή σε οποιοδήποτε άλλο μεγαλύτερο ποσό, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη. Ουσιαστικά, για τα χρέη αυτά δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των μηνιαίων δόσεων. Η δυνατότητα μιας τέτοιας ρύθμισης θα παρέχεται και για ποσά πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά με πολύ αυστηρά κριτήρια και μόνο εφόσον ο οφειλέτης-φυσικό πρόσωπο αποδεικνύει με συγκεκριμένα έγγραφα στοιχεία την οικονομική του δυσχέρεια.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ρυθμιζόμενες οφειλές θα επιβαρύνονται με τόκους, οπότε όσο πιο πολλές είναι οι μηνιαίες δόσεις τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το τελικό ποσό που θα πρέπει να εξοφλεί ο οφειλέτης.

Από τις ρυθμίσεις χρεών που προωθεί με το πολυνομοσχέδιο, το οικονομικό επιτελείο ευελπιστεί πως το Δημόσιο θα μπορέσει να εισπράξει έως και 700 εκατ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου.

-Μειώνεται οριζόντια κατά 15% το χαράτσι που πληρώνουμε με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος συνολικά άνω των 3,2 δισ. ευρώ συνυπολογιζομένου του φετινού ΦΑΠ και παρελθόντων ετών (2010-2012).

Το χαράτσι επεκτείνεται και στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που εκμισθώνονται σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου καθώς επίσης και σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου.

- Καταργείται η τμηματική πληρωμή ΦΠΑ σε 3 μηνιαίες δόσεις. Ο υπόχρεος θα πληρώνει τουλάχιστον 10 ευρώ με την υποβολή της δήλωσης και τα υπόλοιπα σε 2 μηνιαίες δόσεις. Συγκεκριμένα, για φορολογικές περιόδους που ξεκινούν από την 1η-4-2013,οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στον ΦΠΑ θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις μέχρι την 20ή ημέρα του μήνα που έπεται της εκάστοτε φορολογικής περιόδου, πληρώνοντας μόνο 10 ευρώ ή οποιοδήποτε άλλο μεγαλύτερο ποσό επιθυμούν. Η εξόφληση του υπόλοιπου -μη άμεσα καταβληθέντος -ποσού θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ, εντός των επομένων10 ημερών, είτε σε δύο δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων εντός 10 ημερών από την υποβολή της δήλωσης και η δεύτερη εντός του επομένου μηνός. Στην περίπτωση αυτή, το ποσό της δεύτερης δόσης θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 2%.

- Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των 56 δισ. προς το Δημόσιο διαχωρίζονται σε εισπράξιμα και μη. Ανεπίδεκτα είσπραξης θεωρούνται και δεν αναζητούνται- προσωρινά- συλλήβδην όλα τα μικρά χρέη έως 200 ευρώ.

- Καταργείται η διάταξη με την οποία υποχρεώνονταν στην υποβολή φορολογικής δήλωσης όλοι οι φορολογούμενοι ηλικίας άνω των 18 ετών, εκτός και αν έχουν εισοδήματα από εργασία.

- Προχωρά το άνοιγμα 23 επαγγελμάτων μετά από σχετική απαίτηση της τρόικας.

- «Κουρεύονται» τα συμβόλαια των αγροτικών ηλεκτροπαραγωγών φωτοβολταϊκών συστημάτων και, ενδεχομένως, για τα οικιακά φωτοβολταϊκά στις στέγες.

-Η αρμοδιότητα για τον προληπτικό έλεγχο που διενεργεί το ΣΔΟΕ περνά στον ανεξάρτητο γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων  Χάρη Θεοχάρη. Το υπόλοιπο ελεγκτικό έργο του ΣΔΟΕ και οι εισαγγελικές έρευνες παραμένουν στον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, που υπάγεται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v