Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κλειδώνουν» στις 48 οι δόσεις για ληξιπρόθεσμα

Ανακοινώσεις πακέτο σχεδιάζει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζοντας ότι αν δεν υπάρξει νέα ανατροπή των δεδομένων το αργότερο έως την Τρίτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

«Κλειδώνουν» στις 48 οι δόσεις για ληξιπρόθεσμα
Ανακοινώσεις πακέτο σχεδιάζει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα, ελπίζοντας ότι, αν δεν υπάρξει νέα ανατροπή των δεδομένων, το αργότερο έως την Τρίτη θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Γι’ αυτό άλλωστε, παρά την αναχώρηση του Γ. Στουρνάρα για το Eurogroup, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας συνεχίζει το μοντέλο των διπλών συσκέψεων καθημερινά, ώστε έως την Κυριακή, οπότε θα ξαναπιάσει το νήμα των διαπραγματεύσεων ο υπουργός Οικονομικών, να έχει γίνει όσο το δυνατό περισσότερη δουλειά.

Το κλίμα που μετέδιδαν κυβερνητικές πηγές, μετά τις δύο χθεσινές συσκέψεις -στη βραδινή συμμετείχε και πάλι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μαντιτάκης- ήταν πως «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», αν και στο θέμα του Δημοσίου συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί ακόμα.

Σημαντική απόσταση χωρίζει ακόμα την κυβέρνηση και την τρόικα στο θέμα της ρύθμισης των προβληματικών δανείων

Αντίθετα, σχεδόν κλεισμένες είναι οι συμφωνίες για καθιέρωση νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις (ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να μην υπάρχει ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης) και για τη μείωση του ειδικού τέλους ακινήτων του 2013, το οποίο θα εισπραχθεί και πάλι μέσω της ΔΕΗ, αλλά «κουρεμένο» κατά 320 εκατ. ευρώ, δίνοντας σχετική «ανάσα» στους φορολογούμενους.

Αυτά τα δύο τελευταία στοιχεία άλλωστε θα είναι το «αμπαλάζ» των κυβερνητικών ανακοινώσεων, ενώ ασαφές είναι ακόμα αν η κυβέρνηση κατάφερε να αποσπάσει κάτι ως προς τα αιτήματα μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και για τη μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, τα οποία είχε θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αν οι ευσεβείς πόθοι της κυβέρνησης ευοδωθούν, τότε εκτιμάται ότι έως το τέλος του μήνα θα ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση τουλάχιστον των 2,8 δισ. ευρώ και στις 13 Μαΐου στο Eurogroup θα επιβεβαιωθεί και η εκταμίευση της δόσης των 6 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, θα λήξει η αγωνία για το αν η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να καλύψει έγκαιρα τις λήξεις ομολόγων 5,6 δισ. ευρώ στις 20 Μαΐου, που αφορούν τίτλους στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων έδωσε ένα καλό μάθημα στην κυβέρνηση. Οι τροϊκανοί με τη στάση τους απέδειξαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να χαριστούν στο ελάχιστο, διαψεύδοντας με τον πιο εμφανή τρόπο τα σενάρια που ήθελαν οι Ευρωπαίοι να παραχωρούν μορατόριουμ λίγων μηνών έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου προκειμένου να μη διαταράξουν το κλίμα.

Στις τράπεζες, όπου η κυβέρνηση εμφανίστηκε να χάνει μια μάχη την οποία η ίδια είχε αναδείξει σε μείζονος σημασίας πολιτική επιλογή (λίγες μέρες πριν από την ανατροπή των σχεδίων ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής και της Eurobank, η συγχώνευση των δύο τραπεζών εμφανιζόταν ως ενιαία γραμμή της τρικομματικής κυβέρνησης), η τρόικα επέβαλε τελικά την άποψή της, χωρίς να αφήνει περιθώρια διαφορετικών ερμηνειών.

Στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων, επίσης όλα δείχνουν ότι και πάλι πέρασε η γραμμή της τρόικας, αν και σε αυτό το μέτωπο ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι πρόκειται για ανατροπή. Η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί διά του μνημονίου για σχέδιο διαθεσιμότητας - κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων με αποχώρηση ενός σημαντικού αριθμού εξ αυτών από το Δημόσιο και επιχείρησε για μία ακόμα φορά να «κοροϊδέψει» την τρόικα με ασαφείς δεσμεύσεις, όταν αυτό ακριβώς τους πουλάει εδώ και αρκετούς μήνες.

Αυτήν τη φορά φάνηκε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «θα». Οι εκπρόσωποι των πιστωτών ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, και ειδικότερα 2.000 αποχωρήσεις επίορκων υπαλλήλων έως τον Ιούνιο και επιπλέον 5.000 αποχωρήσεις από τη δεξαμενή των «κοπανατζήδων και όσων έχουν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά», όπως τους είχε προσδιορίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Οι υπόλοιποι 18.000 θα πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα με ανοιχτή την πόρτα της αποχώρησης το 2014.

Στο μέτωπο του Δημοσίου, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων ημερών να φανεί ότι ο Γ. Στουρνάρας και ο Αντ. Μανιτάκης έχουν αγαστή συνεργασία, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης φωτογραφίζεται από κυβερνητικά στελέχη ως ο βασικός υπαίτιος των καθυστερήσεων. Μετά από αλλεπάλληλες επαφές με τον πρωθυπουργό (η τελευταία χθες), ο κ. Μανιτάκης φέρεται αισιόδοξος ότι το θέμα του Δημοσίου θα κλείσει την ερχόμενη Τρίτη.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της τρόικας διαπίστωσαν, μετά από ακτινογραφία που έκαναν σε όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού, ότι θα προκύψει «μαύρη τρύπα» ή αλλιώς δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ τη διετία 2013 -2014. Και απαίτησαν να εξαλειφθεί. Το θέμα λήψης νέων μέτρων έπεσε για αρκετές φορές στο τραπέζι, αλλά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών απερρίφθη κατηγορηματικά σε πολιτικό επίπεδο με το επιχείρημα ότι «νέα μέτρα δεν περνάνε ούτε από την κοινωνία, ούτε από την κυβέρνηση».

Οι πολιτικές διακηρύξεις επηρεάζουν μεν την τρόικα, αλλά δεν είναι το σημείο εκείνο που θα την κάνουν να αλλάξει γνώμη. Έτσι οι τρύπες έκλεισαν σύμφωνα με πληροφορίες με δημοσιονομικές παρεμβάσεις όπου μένει να φανεί ποιοι κωδικοί του προϋπολογισμού θα πληρώσουν για να ανοίξει ο δρόμος για τις δόσεις.

Προς το παρόν, πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναδεικνύουν ως σημείο-κλειδί τη διαμόρφωση του περυσινού πρωτογενούς ελλείμματος μισή μονάδα χαμηλότερα του στόχου, από το 1,5% στο 1% του ΑΕΠ, που ανοίγει τον δρόμο για το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v