Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού "κόλλησαν" βεβαιωμένοι φόροι ύψους 3 δισ.

Στην Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών έχουν στοιβαχθεί περισσότερες από 500 φορολογικές υποθέσεις "υψηλής αξίας". Στα γρανάζια της έχουν κολλήσει βεβαιωμένοι φόροι ύψους 3 δισ. ευρώ.

Πού κόλλησαν βεβαιωμένοι φόροι ύψους 3 δισ.
Το εγχείρημα ήταν φιλόδοξο. Όταν -πέρυσι το Μάιο- έπιασε δουλειά η Επιτροπή Διοικητικής Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών ή Επιτροπή του άρθρου 70, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν στο υπουργείο Οικονομικών, το σκεπτικό ήταν να προσφεύγουν σε αυτή φορολογούμενοι οι οποίοι επιδιώκουν συμβιβασμό ή διαφωνούν με τα αποτελέσματα φορολογικού ελέγχου, αντί για τα δικαστήρια και έτσι να ξεμπλοκάρουν οι δικαστικές αίθουσες όπου βαλτώνουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες φορολογικές υποθέσεις, στερώντας από το δημόσιο δισεκατομμύρια ευρώ φόρων και προστίμων.

Περίπου έναν χρόνο μετά, η Επιτροπή όχι μόνο έχει αποτύχει παταγωδώς, αλλά κι έχει μπει -όχι τυχαία- στο μάτι της τρόικας.

Στην Επιτροπή στοιβάζονται σήμερα περισσότερες από 500 φορολογικές υποθέσεις υψηλής «αξίας» καθώς σε αυτήν προσφεύγουν προαιρετικά φορολογούμενοι με διαφορές άνω των 50.000 ευρώ ή υποχρεωτικά στην περίπτωση φορολογικών διαφορών άνω των 300.000 ευρώ και ούτε λίγο ούτε πολύ στα γρανάζια της έχουν κολλήσει βεβαιωμένοι φόροι και πρόστιμα που εκτιμώνται από υπηρεσιακούς παράγοντες μεταξύ των 2,5 και των 3 δισ. ευρώ. Όσα δηλαδή αποδίδει το χαράτσι μέσα σε έναν χρόνο…

Η Επιτροπή εδρεύει στη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, είναι πενταμελής και αποτελείται από έναν πρώην ανώτατο δικαστικό λειτουργό ή πρώην λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρο, δύο υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου, προϊσταμένους οργανικών μονάδων επιπέδου διεύθυνσης, έναν υπάλληλο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος με βαθμό Α΄ και έναν εκπρόσωπο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣEB).

Αν ο φορολογούμενος είναι μέλος ομοσπονδίας επαγγελματιών, βιοτεχνών ή εμπόρων αντί του εκπροσώπου του ΣEB στην επιτροπή που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο μετέχει ένας εκπρόσωπος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος.

Όπως ορίζει ο νόμος και οι σχετικές εγκύκλιοι, η Επιτροπή συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα και όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου εξετάζει 4-5 υποθέσεις τη φορά…
Από τον περυσινό Μάιο, έχει διεκπεραιώσει λιγότερες από 50…

Ενδεικτικές του μεγέθους του προβλήματος είναι οι επισημάνσεις Κομισιόν και ΔΝΤ για τη φορολογική διοίκηση, όπως αποτυπώνονται στην τελευταία κοινή τους έκθεση. «Η Επιτροπή του άρθρου 70, άρχισε να λειτουργεί τον Μάιο του 2012 και έκτοτε συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα. Είναι σαφές ότι η ρύθμιση αυτή δεν συμβάλλει στην ταχύτερη και πιο αποτελεσματική επίλυση των διοικητικών φορολογικών διαφορών. Η Επιτροπή έχει συνεδριάσει 26 φορές με τα ακόλουθα αποτελέσματα: 38 υποθέσεις επιλύθηκαν, 45 υποθέσεις δεν επιλύθηκαν και παραπέμφθηκαν στα διοικητικά δικαστήρια, 61 υποθέσεις αναβλήθηκαν …» αναφέρεται στην έκθεση.

Την ίδια ώρα, 113.643 υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης ( 103.049 στο πρωτοδικείο, 9,328 στο εφετείο και 1.257 στο ελεγκτικό συνέδριο).

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δεσμευθεί με το Μνημόνιο, να καθιερώσει νέα πιο αποτελεσματική διαδικασία διοικητικής επίλυσης διαφορών, βασισμένη στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Αυτές αναζητούνται, ώστε οι σχετικές διατάξεις να περιληφθούν στο υπό κατάθεση τον Απρίλιο νομοσχέδιο για τις φορολογικές διαδικασίες.

Υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν εισηγηθεί τη δημιουργία και άλλων αντίστοιχων επιτροπών ανά την Ελλάδα ώστε να μειωθεί ο όγκος των υποθέσεων που χειρίζεται και τακτικότερες συνεδριάσεις. Η τρόικα από την πλευρά της έχει ζητήσει την άμεση διευθέτηση του προβλήματος. Προς το παρόν απλώς συσσωρεύονται υποθέσεις….

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v