Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οκτώ μήνες στο... περίμενε για τα ξενοίκιαστα

Ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί για να νοικιαστεί ένα άδειο διαμέρισμα έχει ξεπεράσει πλέον τους οκτώ μήνες, ενώ το 2008 το διάστημα ήταν δύο έως τρεις μήνες. Οι ιδιοκτήτες ζητούν πλέον... "Ε1" από τους ενοικιαστές.

Οκτώ μήνες στο... περίμενε για τα ξενοίκιαστα
Ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί για να νοικιαστεί ένα άδειο διαμέρισμα έχει ξεπεράσει πλέον τους οκτώ μήνες, ενώ το 2008 ήταν δύο έως τρεις μήνες.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία του δικτύου μεσιτών της E-Real Estates, σχεδόν το 50% των ενοικιαστών καθυστερεί να πληρώσει τα ενοίκια από 2 έως και 6 μήνες.
 
Όπως λέει ο διευθύνων σύμβουλος της E-Real Estates Θεμ. Μπάκας, «ο χρόνος που χρειάζεται για να ενοικιαστεί ένα διαμέρισμα έχει αυξηθεί τόσο πολύ ώστε τα ποσά στις αγγελίες αλλάζουν διαρκώς, αφού οι ιδιοκτήτες ρίχνουν συνεχώς τις απαιτήσεις τους προκειμένου να μην μείνει ξενοίκιαστο».

Το 2013, λέει ο κ. Μπάκας, θα δούμε και στις αγγελίες την πραγματική μείωση των τιμών στα ενοίκια γιατί την τελευταία διετία οι τιμές που καταγράφονται στα ενοικιαστήρια είναι αυξημένες.

Οι ιδιοκτήτες προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να ξεκινήσουν από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο τα παζάρια με τους ενδιαφερόμενους, ώστε να επιτύχουν την καλύτερη δυνατή τιμή.

Ένα άλλο φαινόμενο που «φουντώνει» τους τελευταίους μήνες είναι ο αυστηρός έλεγχος των οικονομικών όσων υποψηφίων αναζητούν διαμέρισμα.

Ορισμένοι ιδιοκτήτες ζητούν ακόμα και φορολογικές δηλώσεις (κάποιοι ζητούν και πρόσθετες εγγυήσεις πέραν του συνηθισμένου) ώστε να είναι σίγουροι πως θα εισπράξουν τα ενοίκια.

Αλλά και οι τυχεροί που διαθέτουν ενοικιαστή στο διαμέρισμά τους είναι αντιμέτωποι με συνεχείς απαιτήσεις για αναπροσαρμογή προς τα κάτω, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δικτύου της E-Real Estates.

Οι τιμές μίσθωσης των οικιστικών ακινήτων ακολουθούν τη μεγάλη πτώση των εμπορικών μισθωμάτων, έστω και με μικρή διαφορά φάσης, υποστηρίζουν οι μεσίτες.
 
Καταγράφονται πολλές περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης έχει αναπροσαρμόσει δύο και τρεις φορές το ενοίκιο την τελευταία διετία, με στόχο να μη χάσει τον ενοικιαστή που προς το παρόν πληρώνει. Ουδείς είναι σίγουρος πως ο νέος ενοικιαστής θα είναι το ίδιο συνεπής, ακόμα και αν η φορολογική του δήλωση αποδεικνύει πως διαθέτει το σχετικό εισόδημα.

Παρά τη μεγάλη πτώση (50% - 60%) στα ενοίκια των μεγάλων διαμερισμάτων και στις μεζονέτες, παραμένουν στα αζήτητα, αφού το κόστος διαμονής και συντήρησης έχει πλέον διπλασιαστεί, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου και την εκτίναξη του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Αντίστοιχα ποσοστά μείωσης, πάντως, αναμένεται να καταγραφούν φέτος και σε μεσαίες επιφάνειες όσο αυξάνονται τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα.


***Αναλυτικά πίνακας με τις τιμές ενοικίων σε διαμερίσματα της Αττικής δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v