Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες:"Μαύρη τρύπα" 10 δισ. για τους ιδιώτες

Καθολικό πλέον το αίτημα βελτίωσης των όρων ανακεφαλαιοποίησης από ΤΧΣ, τραπεζίτες και αναδόχους. Ζητείται μείωση ή και απαλοιφή της «μαύρης τρύπας» των 10 δισ., που καίει τους επενδυτές. Η στάση της τρόικας.

Τράπεζες:Μαύρη τρύπα 10 δισ. για τους ιδιώτες
Μετά τους τραπεζίτες, και το ΤΧΣ ζητά εδώ και τώρα μείωση ή και απαλοιφή των αρνητικών καθαρών θέσεων στις τράπεζες, που υπολογίζονται συνολικά σε 10 δισ. ευρώ.

Με τη θέση αυτή συντάσσονται και οι υποψήφιοι ανάδοχοι των αυξήσεων. Οι προτάσεις που γίνονται για τα warrants και τα CoCos. Οι εισηγήσεις για χρονική παράταση και για "διπλές" αυξήσεις κεφαλαίου στις τράπεζες. Κρίσιμο σημείο η στάση της τρόικας. Φόβοι για σχεδόν πλήρη "κρατικοποίηση" του τραπεζικού τομέα, αφού οι όροι δεν ελκύουν στρατηγικούς επενδυτές.


Τη συνολική επανεξέταση της δομής του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης ζητά τώρα το σύνολο σχεδόν της αγοράς, προκειμένου να μειωθεί ή και να κλείσει η μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης των 10 δισ. των τραπεζών, ανοίγοντας τον δρόμο για τη συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Στα αιτήματα τραπεζιτών και ξένων επενδυτικών τραπεζών για αλλαγές στους όρους ανακεφαλαιοποίησης ήρθε χθες να προστεθεί και η "ειδικού βάρους" άποψη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Κατά τη διάρκεια -απολογιστικής- συνέντευξης τύπου, το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο του ταμείου όχι μόνο επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στον χρόνο και στους όρους ανακεφαλαιοποίησης, αλλά επίσης αποκάλυψε ότι έχει ήδη υποβάλει σχετικές προτάσεις στην κυβέρνηση και στην τρόικα που αφορούν τη μείωση ή και την απαλοιφή της αρνητικής καθαρής θέσης των τραπεζών.

Πρόκειται για καίρια παρέμβαση, αφενός γιατί προέρχεται από τον κατεξοχήν αρμόδιο για την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και αφετέρου διότι αγγίζει την καρδιά του προβλήματος, που δεν είναι άλλο από την πεπονόφλουδα της αρνητικής καθαρής θέσης των τραπεζών.

Η Εθνική - Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha, σύμφωνα με αναλυτές, είχαν αρνητική καθαρή θέση συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι από τα 27,5 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση τα 10 δισ. θα κατευθυνθούν στην κάλυψη της μαύρης τρύπας των παλαιών ζημιών και δεν θα πέσουν στην οικονομία για να παράγουν κέρδη και επομένως νέα κεφάλαια.

Οπότε, ο ιδιώτης που θα μπει σε ΑΜΚ αγοράζει την τράπεζα σε αξία μικρότερη της πραγματικής.

Για να διορθωθεί αυτό οι τράπεζες ζητούν να αλλάξουν οι όροι και η τιμή μετατροπής των warrants ή εναλλακτικά να διενεργηθούν δύο αυξήσεις κεφαλαίου, με το ΤΧΣ να καλύπτει την πρώτη κλείνοντας τη μαύρη τρύπα της αρνητικής καθαρής θέσης και να ακολουθήσει σε μερικούς μήνες δεύτερη ΑΜΚ, με κάλυψη από ιδιώτες.

Τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης του ΤΧΣ παραδέχθηκαν, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης, ότι η αρνητική καθαρή θέση είναι μεγάλο πρόβλημα, σημειώνοντας πως "είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, μιας και δεν θα υπάρξει κανένας επενδυτής που θα θελήσει να καλύψει τη 'χασούρα' της αρνητικής θέσης". Τα ίδια στελέχη δήλωσαν ότι πιστεύουν ακράδαντα πως με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών.

Την ίδια άποψη διατύπωσε, πρόσφατα, κι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Ν. Καραμούζης, απηχώντας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, τη στάση του συνόλου σχεδόν των τραπεζιτών, αλλά και των ξένων επενδυτικών τραπεζών, που είχαν πρόσφατα διερευνητικές επαφές με τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα για να αναλάβουν ρόλο αναδόχου.

Ο ίδιος προβληματισμός εκφράζεται και από τα κέντρα αποφάσεων στην Ελλάδα, κύκλοι των οποίων πάντως σημειώνουν ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών απορρίπτουν προς το παρόν τα ελληνικά αιτήματα. Σημειώνουν, όμως, ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει αν διεθνοποιηθεί το ζήτημα και αναπτυχθούν τα σωστά επιχειρήματα από την ελληνική πλευρά.

Παρότι η απερχόμενη διοίκηση του ΤΧΣ κρατά κλειστά τα χαρτιά της αναφορικά με τις προτάσεις που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση και στην τρόικα, από τη δεύτερη ανάγνωση της χθεσινής τοποθέτησής της, αλλά και από πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές προκύπτουν τα εξής:


Παράταση του χρονοδιαγράμματος ανακεφαλαιοποίησης

Έχει ήδη προταθεί, σύμφωνα με πηγές, στην κυβέρνηση και στην τρόικα από το ΤΧΣ η επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης ως τον Σεπτέμβριο, λόγω τεχνικών προβλημάτων, που όπως χαρακτηριστικά σημείωσαν μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ στο τέλος της ημέρας έχουν ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα.

Ο ίδιος ο τέως πρόεδρος του ταμείου, κ. Θωμόπουλος, χαρακτήρισε σφικτό το χρονοδιάγραμμα, τονίζοντας τις δυσκολίες που προκαλεί, μια και τα business plans ξαναγράφονται μετά τις συγχωνεύσεις, καθώς και τον κίνδυνο να συμπέσουν δυσθεώρητες ΑΜΚ, που θα πνίξουν τον επενδυτή, ακυρώνοντας τον στόχο προσέλκυσης μεσοπρόθεσμου ορίζοντα επενδυτικών κεφαλαίων.

Όπως έχει γράψει το Euro2day.gr , η κυβέρνηση και η τρόικα αντιμετωπίζουν θετικά το παραπάνω αίτημα καθώς αντιλαμβάνονται την πρακτική δυσκολία να συμπέσουν χρονικά αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 18,5 - 19,5 δισ. ευρώ.

Όπως σημειώνει, δε, κορυφαίος παράγοντας της οικονομίας "υπάρχει το τυπικό και το ουσιαστικό. Και το ουσιαστικό είναι να δοθούν οι προϋποθέσεις για επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης". Ο ίδιος επισημαίνει πάντως ότι de facto δίνεται ήδη παράταση.


Να μειωθεί το επιτόκιο των CoCos

Οι τράπεζες ζητούν, και η κυβέρνηση το συζητά, να υπάρξει μείωση στο επιτόκιο των CoCos, το οποίο ξεκινά από 7% και κλιμακώνεται στο 9,5% σε βάθος πενταετίας. Οι τραπεζίτες επιδιώκουν το επιτόκιο να περιοριστεί στην περιοχή του 5-6%, καθώς είναι αποτρεπτικό με δεδομένες τις ζημίες που καταγράφουν οι τράπεζες από την "κακή" κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κυρίως εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των επισφαλειών.


Αλλαγή στην τιμή άσκησης των warrants

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη προταθεί στην κυβέρνηση και στην τρόικα να υπάρξουν αλλαγές στην τιμή άσκησης των warrants, και ειδικότερα να αποσυνδεθεί η τιμή άσκησης από την τιμή έκδοσης και να συνδεθεί είτε με την τρέχουσα τιμή της μετοχής, είτε με τη λογιστική της αξία.

Με βάση τους υφιστάμενους όρους, η τιμή άσκησης του warrant θα είναι η τιμή έκδοσης της μετοχής, συν μια προσαυξανόμενη ετησίως σταθερή απόδοση.

Με δεδομένο, όμως, ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν συνολικά αρνητική καθαρή θέση 10 δισ. ευρώ, ο ιδιώτης καλείται να αγοράσει μια τράπεζα σε τιμή υψηλότερη της λογιστικής της αξίας και με αμφίβολη την προοπτική το χάσμα αυτό να καλυφθεί στους 54 μήνες, που είναι και το ανώτατο όριο για άσκηση των warrants.


Δύο ΑΜΚ με διαφορετικές τιμές για ΤΧΣ και ιδιώτες

Εναλλακτικά, οι τράπεζες ζητούν να διενεργηθούν δύο χωριστές ΑΜΚ, μία που να καλυφθεί από το ΤΧΣ και μία από τους ιδιώτες. Η πρώτη αύξηση με παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης θα καλυφθεί εξολοκλήρου από το ταμείο και θα αφορά το 90% του ποσού που χρειάζεται η τράπεζα για να ανέλθει το Core Tier I στο 6%.

Θα διενεργηθεί, δε, όπως προβλέπει η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, σε τιμή κατά τουλάχιστον 50% χαμηλότερη από τη μεσοσταθμική των 50 ημερών ή στην τρέχουσα αν αυτή είναι χαμηλότερη της μεσοσταθμικής. Με τον τρόπο αυτό όλες οι τράπεζες θα επανέλθουν σε καθαρή θετική θέση και το ΤΧΣ θα βρεθεί να ελέγχει πάνω από το 90% του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Μετά από μερικούς μήνες θα ακολουθήσει νέα αύξηση κεφαλαίου, με κατάργηση και πάλι του δικαιώματος προτίμησης, που θα κληθούν να καλύψουν οι ιδιώτες. Στόχος θα είναι να ανέλθει το Core Tier I σε τουλάχιστον 6%. Θεωρείται δεδομένο ότι μέχρι τη διενέργεια της νέας ΑΜΚ οι τιμές των μετοχών θα έχουν προσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά όπου διενεργήθηκε η πρώτη αύξηση που προβλέπεται να καλυφθεί από το ΤΧΣ.

Πρόκειται για αίτημα που δύσκολα θα αποδεχθεί η τρόικα, ως έχει τουλάχιστον, μια και συνιστά, όπως έχει ήδη προειδοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, επιδότηση των ιδιωτών και οδηγεί στην ανάληψη αξιοσημείωτης ζημίας από το ταμείο ήδη από τα… αποδυτήρια.

Πιθανότερο, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, είναι η τρόικα να δεχθεί τελικώς προσαρμογές στην τιμή άσκησης των warrants καθώς και στο ύψος του επιτοκίου των CoCos.


*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v