Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς παίζουν το στοίχημα «Ελλάδα» οι ξένοι

Ποιοι και πόσο ποντάρουν στο "Grecovery". Ποιους είδε στην Αθήνα η ομάδα Fairfax, Ross, Capital, Fidelity. Η συνεργασία στην Bank of Ireland κι οι τράπεζες. Ψάχνουν ευκαιρίες BlackStone, Fortress, Baupost.

Πώς παίζουν το στοίχημα «Ελλάδα» οι ξένοι
«Το κλίμα έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση προς το παρόν πείθει, και η ευρωζώνη υπόσχεται στήριξη ημιμόνιμου χαρακτήρα. Τα μεγαλύτερα hedge funds 'σκανάρουν' την Ελλάδα, αναζητώντας ευκαιρίες».

Η παραπάνω αναφορά στελέχους ξένης επενδυτικής τράπεζας αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στην Αθήνα.

Μετά την απόφαση για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 40 δισ. ευρώ και τη μείωση του ρίσκου χώρας που σηματοδότησε, η Ελλάδα ξαναμπήκε στον επενδυτικό χάρτη. Μόνο που, όπως συμβαίνει σε όλες τις χρεοκοπημένες χώρες, το στοίχημα της ανάκαμψης παίζεται πρώτα από τα hedge funds.

Δεν είναι τυχαίο ότι από τις συναντήσεις που διενήργησε μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός με εκπροσώπους ξένων επιχειρήσεων και funds αυτή που ξεχώρισε ήταν με τους κ. Prem Watsa και Wibur Ross, τα αφεντικά, δηλαδή, των Fairfax Holdings και WL Ross & Co., εταιρειών που διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δολάρια και ειδικεύονται στο να βγάζουν λεφτά από… καταστροφές. Στην ίδια συνάντηση παρόντες ήταν εκπρόσωποι της Fidelity και της Capital.


Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί;

Αποτέλεσαν, μαζί και με τον Kennedy Wilson, την ομάδα που έπαιξε… μπάλα στο Δουβλίνο, συμμετέχοντας στην ανακεφαλαιοποίηση των ιρλανδικών τραπεζών. Ειδικότερα, η Fairfax Holdings, η WL Ross και funds της Capital και της Fidelity τον Ιούλιο του 2011 απέκτησαν το 34,9% της Bank of Ireland τοποθετώντας 1,1 δισ. ευρώ.

Επικεφαλής της παραπάνω επενδυτικής κοινοπραξίας ήταν η Fairfax Holdings του Ινδοκαναδού Ρ. Watsa, ο οποίος φέρεται να αναδεικνύεται σε συνδετικό κρίκο και στην περίπτωση της Ελλάδας.

Η Fairfax Holdings έχει επενδύσει ήδη στην Ελλάδα, εξαγοράζοντας από τη Lamda του ομίλου Λάτση το ποσοστό της στη Eurobank Properties, στην οποία κατέχει σήμερα περίπου το 20% και χτίζοντας επενδυτική θέση στον Σαράντη (7,6%) και στην Jumbo (5,4%).

Το ενδιαφέρον, όμως, του Ρ. Watsa για την Ελλάδα δεν σταματά εδώ. Με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 25 δισ. δολαρίων, η Fairfax παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σε όλο τον χρηματοοικονομικό κλάδο και βεβαίως στην υπόθεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αθήνα ο Prem Watsa κι ο Wibur Ross συνέφαγαν με το management team της Εθνικής Τράπεζας (Τουρκολιάς, Χριστοδούλου) καθώς και με επώνυμους επιχειρηματίες (Ε. Μυτιληναίος, Τ. Κανελλόπουλος, Α. Βακάκης κ.ά.).

Ο Wibur Ross δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τις ελληνικές τράπεζες, τόσο στο ραντεβού με τον πρωθυπουργό όσο και στο γεύμα με τη διοίκηση της Εθνικής. Πέραν άλλωστε του ποσοστού 10% που κατέχει η εταιρεία του WL Rοss & Co. στην Bank of Ireland, εδώ και μήνες δουλεύει το σενάριο συμμετοχής στην ανακεφαλαιοποίηση και των ισπανικών τραπεζών.


Ψάχνουν ευκαιρίες BlackStone, Fortress, Baupost

Ευκαιρίες στην Ελλάδα αναζητούν και άλλα μεγάλα hedge funds, μεταξύ των οποίων τα BlackStone, Fortress και Baupost.

Το BlackStone και το Fortress σκανάρουν την αγορά για ευκαιρίες που θα προέλθουν στο πεδίο αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων, έχοντας ήδη υπογράψει συμφωνίες με εγχώριες επενδυτικές εταιρείες που λειτουργούν ως αντιπρόσωποι ή απλώς ως τοπικοί συνεργάτες.

Η Baupost Group ενδιαφέρεται και για την αγορά χαρτοφυλακίου δανείων από εγχώριες ή ξένες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ενώ πέραν αυτού έχει χτίσει επενδυτική θέση στον τίτλο του ΟΠΑΠ.

Ένα άλλο αμερικανικό fund με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 5 δισ. ευρώ συγκεντρώνει μεθοδικά μετοχές της εταιρείας Μαΐλλης, αγοράζοντας τις μετοχές των ομολογιούχων τα δάνεια των οποίων κεφαλαιοποιήθηκαν, στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας διάσωσης της εταιρείας.

Τη δυνατότητα εξαγοράς δανείων από τις τράπεζες σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας αναζητούν hedge funds όπως το Exotix, που έχει τοποθετηθεί και σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.


Βασικοί παίκτες στα ελληνικά ομόλογα τα hedge funds

Τα hedge funds κρύβονται πίσω από τη μεγάλη άνοδο που σημείωσαν τους τελευταίους μήνες οι τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Τα Third Point, Greylock Capital, Moore Capital Management, Dromeus Capital, Naftilia Asset Management κ.ά. πόνταραν από το καλοκαίρι στην άνοδο των ελληνικών κρατικών ομολόγων, θεωρώντας ότι οι τιμές ήταν τόσο ελκυστικές που θα… άντεχαν ακόμη και ένα νέο κούρεμα μέσω επαναγοράς. Ενας από τους πρώτους ξένους brokers που πήρε το στοίχημα της ανόδου των ελληνικών κρατικών ομολόγων ήταν η Exotix, εξασφαλίζοντας σημαντικές αποδόσεις για τους πελάτες της. 

Το εκρηκτικό ράλι τιμών που ακολούθησε τα δικαίωσε. Σήμερα το strip (μέσο καλάθι) των 20 σειρών ομολόγων διαπραγματεύεται στις 45 - 46 μονάδες βάσης κι οι μεγάλοι ξένοι brokers παραμένουν long (Morgan Stanley) εκτιμώντας ότι θα κινηθούν προς τις 51 μονάδες βάσης, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται στο 9% μεσοπρόθεσμα.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v