Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνειρα και για... βασιλικό τουρισμό

Σε μια αγορά περίπου 30 εκατ. τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τα πρώην παλάτια ή άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις βασιλικών οικογενειών ανά την Ευρώπη σκοπεύει να απευθυνθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Όνειρα και για... βασιλικό τουρισμό
Σε μια αγορά περίπου 30 εκατ. τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται κάθε χρόνο τα πρώην παλάτια ή άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις βασιλικών οικογενειών ανά την Ευρώπη σκοπεύει να απευθυνθεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Σύμφωνα με την ARRE (Association of European Royal Residences), τόσοι είναι οι επισκέπτες στις περίπου 80 βασιλικές κατοικίες και παλάτια που έχουν μετατραπεί σε μουσεία και τα διαχειρίζονται τα μέλη της σε 14 χώρες της Ευρωπαϊκης Ένωσης και στη Ρωσία.

Για να προστεθεί, βέβαια, το Τατόι στα περίπου 10.000 δωμάτια, συνολικής επιφάνειας 1.832.467 τετραγωνικών μέτρων, των 80 παλατιών και βασιλικών κατοικιών που διαχειρίζονται τα μέλη της ARRE, θα χρειαστεί τιτάνια προσπάθεια.

Η πλήρης εγκατάλειψη της πρώην βασιλικής κατοικίας και του τεράστιου κτήματος, η εμπλοκή 5 - 6 διαφορετικών φορέων στην προσπάθεια αξιοποίησης κι οι αντιρρήσεις που εκφράζονται ακόμα και από επίσημους φορείς της πολιτείας, όπως ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών (ΟΡΣΑ), και οικολογικές οργανώσεις αποδεικνύουν πως το εγχείρημα θα είναι δύσκολο.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δεχθεί εισηγήσεις για ταχύτατη προώθηση του σχεδίου αξιοποίησης του Τατοΐου προκειμένου να ανοίξει στην Αττική ένα δεύτερο μεγάλο «μέτωπο» αναβάθμισης - ανάπτυξης παράλληλα με το Ελληνικό. Εκτιμούν πως τα δύο τεράστια έργα δεν είναι ανταγωνιστικά και μπορούν να προχωρήσουν παράλληλα, διπλασιάζοντας τον αναπτυξιακό αντίκτυπο στην περιοχή.

Στην αγορά ακινήτων εκτιμούν πως η αξιοποίηση του Τατοΐου θα αποτελέσει ηράκλειο άθλο καθώς το κτήμα έχει να καθαριστεί από το 1967, ενώ οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να περάσουν από μισή ντουζίνα οργανισμούς που τα τελευταία 40 χρόνια έχουν εμπλακεί στην περιοχή. Πρόκειται για το Δασαρχείο Πάρνηθας, τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, τον δήμο Διονύσου (εντός του οποίου βρίσκεται το πρώην βασιλικό κτήμα), το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (κάποιοι τίτλοι ιδιοκτησίας είχαν περιέλθει στην καταργηθείσα Αγρογή) κ.λπ.

Την ίδια στιγμή όπου η κυβέρνηση προωθεί ρύθμιση για μεταφορά του κτήματος Τατοΐου στο ΤΑΙΠΕΔ, ο ΟΡΣΑ ολοκλήρωσε μελέτη για την αξιοποίηση της έκτασης, η οποία προβλέπει τη μετατροπή μεγάλου τμήματος σε μητροπολιτικό και περιαστικό πάρκο.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΡΣΑ, θα αξιοποιηθούν τα 23.550 από τα 42.000 στρέμματα του κτήματος τα οποία βρίσκονται εκτός της ζώνης απολύτου προστασίας της Πάρνηθας. Θα λειτουργήσουν μουσείο, ξενοδοχείο, κτηνοτροφικό πάρκο, ενώ τμήμα του κτήματος θα καλλιεργείται.

Πολύ κοντά στις απόψεις του ΟΡΣΑ βρίσκεται και το Σωματείο των Φίλων του Τατοΐου, εκπρόσωποι του οποίου είχαν δηλώσει πρόσφατα πως δε συμφωνούν με προτάσεις για δημιουργία συνεδριακού κέντρου και άλλων «βαρέων» εγκαταστάσεων εντός του κτήματος.

Ανεξάρτητα από τις τελικές προτάσεις για την αξιοποίηση του Τατοΐου, το κυβερνητικό σχέδιο μπορεί να οδηγήσει και σε κάτι θετικό έπειτα από 4 δεκαετίες εγκατάλειψης: στη δημιουργία ενός ενιαίου νομικού προσώπου, το οποίο θα ελέγχει τους τίτλους ιδιοκτησίας του πρώην βασιλικού κτήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v