Αρχίζει η μάχη των σκουπιδιών

Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής καθώς εντός 12μηνου πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας προκειμένου να μη χαθούν πόροι 200 εκατ. ευρώ.

Αρχίζει η μάχη των σκουπιδιών
Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση για τη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής. Εντός 12μηνου πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας προκειμένου να μη χαθούν πόροι 200 εκατ. ευρώ.

Τα έργα, συνολικού ύψους περί τα 350 εκατ. ευρώ, θα κατασκευαστούν μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και έχουν ενταχθεί στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττικής. Ο περιφερειάρχης Γ. Σγουρός είπε προχθές πως τα 200 εκατ. «χάνονται οριστικά» αν δεν έχουν συμβασιοποιηθεί μέχρι 31/12/2013. Στόχος του διαδημοτικού συνδέσμου (ΕΔΣΝΑ) είναι να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί φέτος και, ήδη, τη Δευτέρα εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης.

Την ίδια ώρα, όμως, ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραϊμης υποστηρίζει πως η δημοτική αρχή είναι αντίθετη με οποιαδήποτε πρόσθετη εγκατάσταση στη χωματερή της περιοχής, ενώ ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Κωνσταντίνος Λεβαντής υπενθυμίζει πως το «Ναι» στα έργα δίνεται υπό την προϋπόθεση πως θα αλλάξει η χωροθέτηση του ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) Κερατέας.

Οι δύο δήμαρχοι ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΔΣΝΑ τη Δευτέρα και εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους δημοσίως.

Στην κυβέρνηση αναρωτιούνται για ποιο λόγο η δημοτική αρχή της Φυλής προτιμά τη σημερινή άθλια εικόνα της χωματερής στην περιοχή, από ένα σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας.

Ορισμένοι κακεντρεχείς τους υπενθυμίζουν πως τα αντισταθμιστικά οφέλη που λαμβάνουν σήμερα οι δήμοι Φυλής και Ασπροπύργου για την επιβάρυνση που υφίστανται από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος αγγίζουν τα 45 εκατ. ευρώ ετησίως. Καθόλου άσχημα σε μια περίοδο τεράστιας στενότητας για τα οικονομικά των δήμων.


Οι υποψήφιοι

Δέκα όμιλοι, οι περισσότεροι από την Ελλάδα, ετοιμάζονται να μοιράσουν τη μεγάλη πίτα διαχείρισης απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ μέσω των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προετοιμάζονται, συνολικού ύψους περί το ένα δισ. ευρώ.

Ηδη οι υποψήφιοι παίρνουν θέσεις για τη σημαντικότερη μάχη που αφορά στην κατασκευή και διαχείριση των τεσσάρων μονάδων της Αττικής. Δεν λείπουν, βέβαια, και τα παρατράγουδα όπως συμβαίνει στην Πάτρα. Ο διαγωνισμός καθυστερεί εξαιτίας αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στο δήμο Πατρέων, οι οποίοι μπλοκάρουν τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.


Πώς μοιράζονται οι όμιλοι

Οι δέκα όμιλοι έχουν μοιραστεί σε πέντε κοινοπραξίες οι οποίες έχουν κατέβει και στους πέντε – έξι διαγωνισμούς ΣΔΙΤ που έχουν προχωρήσει σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Σέρρες, κλπ.

Πρόκειται για την κοινοπραξία Archirodon Group – Intrakat – Envitec, την κοινοπραξία Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ, την Τέρνα Ενεργειακή, την Novaera Hellas (όμιλος Κοπελούζου) και την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Ηλέκτωρ (του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ), καθώς και η κοινοπραξία της ΔΕΗ με την Ισπανική Urbaser (του κατασκευαστικού ομίλου ACS).

Λίγο διαφοροποιημένα ήταν τα σχήματα μόνο στον πρώτο διαγωνισμό που αφορούσε τη διαχείριση απορριμμάτων στη Δυτική Μακεδονία.

Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει οι εταιρείες / κοινοπραξίες Waste Cyclo (η κοινοπραξία ΔΕΗ – Urbaser), Μεσόγειος – J&P ΑΒΑΞ – Polyeco, Novaera Hellas, Τέρνα Ενεργειακή, Αθωνική Τεχνική – Αδαμίδης και ΗΛΕΚΤΩΡ – Helesi.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v