Ανατροπή στις αποκρατικοποιήσεις λόγω... τρόικα

Αλλαγές στους διαγωνισμούς για τα μεγάλα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος η μεγιστοποίηση εσόδων και το «μαξιλάρι» σε περίπτωση καθυστερήσεων. Στο Ελληνικό και (πιθανώς) στην Αφάντου οι πρώτες ανατροπές.

Ανατροπή στις αποκρατικοποιήσεις λόγω... τρόικα
Η σύνδεση των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις με τα νέα μέτρα αναγκάζει την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το πρόγραμμα σχετικά με αυτές, με αρχή από το Ελληνικό. Στόχος είναι να μεγιστοποιηθούν τα έσοδα και να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας, έτσι ώστε να αποφευχθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στην περίπτωση όπου καθυστερήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις σε σχέση με όσα αναφέρονται στο μνημόνιο.

Ένας από τους νέους όρους που φαίνεται πως θέτουν οι δανειστές προβλέπει πως σε περίπτωση υστέρησης των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις θα αυξάνεται αυτόματα ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού μέσω περικοπής δαπανών, ώστε να καλυφθεί τουλάχιστον το 50% της υστέρησης.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, την ερχόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) πρόταση για πώληση του 100% της Ελληνικό Α.Ε. και όχι του 70% που προβλέπει ο διαγωνισμός.

Σχετικό αίτημα έχουν υποβάλει δύο εκ των τεσσάρων υποψηφίων για το Ελληνικό και την παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, με στόχο να έχουν τη δυνατότητα πώλησης τμήματος των εγκαταστάσεων. Αντίστοιχες αλλαγές ενδέχεται να δούμε και στους διαγωνισμούς άλλων σημαντικών ακινήτων, όπως της έκτασης Αφάντου στη Ρόδο, ώστε να υπάρχει και εκεί η δυνατότητα πώλησης τμήματος των εγκαταστάσεων.

«Για να μεγιστοποιήσετε τα έσοδα πρέπει να μας επιτρέψετε και εμάς να πωλήσουμε κάποιο τμήμα των κτιρίων που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό», διεμήνυσαν οι υποψήφιοι και γι' αυτό εξετάζεται η πρόταση για παραχώρηση του συνόλου της έκτασης. Για παράδειγμα, το θεσμικό πλαίσιο για Ελληνικό - Αγ. Κοσμά επιτρέπει την κατασκευή κατοικιών και οι υποψήφιοι θέλουν να έχουν τη δυνατότητα πώλησής τους.

Στη δεύτερη φάση για το Ελληνικό έχουν προκριθεί τέσσερις όμιλοι. Πρόκειται για την Qatari Diar (θυγατρική της Qatar Investment Authority) από το Κατάρ, για την ισραηλινή Elbit Imaging, τη βρετανική London & Regional Properties και τη Lamda Development του ομίλου Λάτση. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως την επόμενη Τετάρτη θα συζητηθεί το τεύχος που θα λάβουν οι τέσσερις υποψήφιοι προκειμένου στη συνέχεια να ετοιμάσουν την τεχνική και οικονομική πρότασή τους για το Ελληνικό.

Η επιλογή θα γίνει με βάση μαθηματικό τύπο, ο οποίος θα αξιολογεί τόσο την πρόταση για την ανάπτυξη της έκτασης Ελληνικού - Αγίου Κοσμά, όσο και το οικονομικό τίμημα που προσφέρει ο υποψήφιος. Στόχος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ είναι η εφαρμογή ενός μαθηματικού τύπου που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβητήσεων μεταξύ των υποψηφίων, ώστε να αποφευχθούν δικαστικές διαμάχες και άλλα παρατράγουδα που θα καθυστερήσουν τη διαδικασία.


Σφιχτό χρονοδιάγραμμα

Το χρονοδιάγραμμα του μνημονίου προβλέπει πως στο τέλος του 2013 η κυβέρνηση πρέπει να έχει συγκεντρώσει έσοδα 3,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή σε έναν χρόνο καλείται να αντλήσει 1,7 δισ., ενώ το ίδιο ποσό μάζεψε σε τρία χρόνια...). Στο τέλος του 2014 τα έσοδα πρέπει να έχουν ανέβει στα 5,8 δισ., τον Δεκέμβριο του 2015 να έχουν εκτοξευθεί στα 8 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2016 σε 10,4 δισ. ευρώ.

Η έκθεση της Κομισιόν δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση και στην ουσία άνοιξε τον δρόμο για την επιβολή αυστηρών όρων. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Εξακολουθεί να αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων, με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία η εφαρμογή καλύτερων κινήτρων για την αύξηση των εσόδων, παράλληλα με την εφαρμογή καλών πρακτικών, την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v