Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman: Όχι άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα!

Το πακέτο περικοπής δαπανών που ετοιμάζεται για την Ελλάδα θα κοστίσει 3%-4% υψηλότερη ύφεση εκτιμά η Goldman Sachs. Προτείνει "οπισθοβαρές" μίγμα, αντί του "εμπροσθοβαρούς" που απαιτεί η τρόικα.

Goldman: Όχι άλλα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα!
Τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα είναι ήδη πολύ "βαριά" και η λήψη νέων πάνω από το «όριο» είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί αντιπαραγωγική όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος λόγω των επιπτώσεων τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στα φορολογικά έσοδα.

Αυτή είναι η εκτίμηση των οικονομολόγων της Goldman Sachs, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα σχέδια εξυγίανσης μπορεί να αποδειχθούν ανεπιτυχή όσον αφορά τη μείωση του ελλείμματος και ταυτόχρονα να οδηγήσουν σε πιο δύσκολο πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Παρ 'όλα αυτά, στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές, η τρόικα απαιτεί επί του παρόντος περαιτέρω μέτρα λιτότητας. Με τους υπολογισμούς μας, εξηγεί η G.S., τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν αρνητικά την ελληνική ανάπτυξη του ΑΕΠ την περίοδο 2013 και 2014 από 3 έως και 4 ποσοστιαίες μονάδες!

Συνεχίζοντας, η G.S. εξηγεί: Υποθέτοντας μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 4,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, όπως προτείνεται από την τρόικα, χωρίς ταυτόχρονη αντιστάθμιση με χαμηλότερα μακροπρόθεσμα επιτόκια, εκτιμούμε ότι για το 2013 η τροχοπέδη στην ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι περίπου 4,5 ποσοστιαίες μονάδες και για το 2014 θα είναι μόνο ελαφρώς μικρότερη. Με βάση τα παραπάνω, θα είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα δύο χρόνια.

Συνεχίζοντας, η G.S. εκτιμά ότι ένα πιο οπισθοβαρές πρόγραμμα με εφαρμογή των απαιτούμενων περικοπών αργότερα θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στη διαδικασία της εξυγίανσης των ελλειμμάτων και του χρέους. Σημειώνεται ότι η τρόικα πιέζει για ακριβώς το αντίθετο: εμπροσθοβαρές πακέτο μέτρων, με τα 9 δισ. να αφορούν το 2013.

Για να εξασφαλιστεί ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα συμβεί σε μεταγενέστερο στάδιο, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί με την ενίσχυση των παραγόντων που αυξάνουν την αξιοπιστία, όπως η εύρυθμη λειτουργία της δημοσιονομική σύσφιγξης, ισχυροί θεσμοί και δημοσιονομική διαφάνεια.

Η G.S. υποστηρίζει ότι παρά τις συνεχιζόμενες διαφορές απόψεων πάνω στην απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε συμφωνία με την τρόικα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους περίπου 31 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του Νοεμβρίου.

Η τρόικα, αλλά και οι ευρωπαϊκές αρχές κυρίως έχουν ένα ισχυρό κίνητρο για να καταλήξουν σε συμφωνία, που να επιτρέπει την εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα, αφού προς το παρόν ούτε η Ιταλία αλλά ούτε και η Ισπανία είναι αρκετά ανθεκτικές για να αντέξουν την πολύ σοβαρή ελληνική αρνητική επίδραση.

Επίσης, ούτε οι οργανισμοί της ευρωζώνης έχουν αναπτυχθεί επαρκώς για να διαχειριστούν ένα τέτοιο γεγονός αποτελεσματικά. Έτσι, η αποφυγή της άτακτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα είναι επιθυμητή ευρύτερα. Με την ίδια λογική, η έγκριση της εκταμίευσης τώρα δεν δίνει καμία εγγύηση ότι οι μελλοντικές πληρωμές προς την Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν. Μόλις η ζώνη του ευρώ αναπτύξει επαρκή ανθεκτικότητα, η προθυμία της να υποστηρίξει την Ελλάδα θα μειωθεί.

Επιπλέον, πιστεύουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δεχθεί τελικά τα επιπρόσθετα μέτρα που απαιτεί τρόικα, αφού η επικείμενη δόση είναι συστημικά σημαντική από πλευράς τόσο της ενίσχυσης του κεφαλαίου και της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών όσο και της μείωσης των πληρωμών σε καθυστέρηση της κυβέρνησης. Επίσης θα στείλει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και σταθερότητας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η G.S. επισημαίνει ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι έχουν σημειώσει ότι θα είναι σημαντικό για την Ελλάδα να λάβει τη δόση έως τα τέλη του Νοεμβρίου για τη διασφάλιση της μακροοικονομικής δυναμικής, προτού οι περιορισμοί της ρευστότητας γίνουν ακόμα πιο ασφυκτικοί. Μόλις η ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με τα σχέδια της τρόικας, θα είναι στα χέρια των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ να επιτρέψουν να δοθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, π.χ. δύο χρόνια, για την εφαρμογή των περικοπών, καταλήγει η G.S.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v