Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε κλήσεις σε απολογία για ξέπλυμα χρήματος

Κλήσεις σε πέντε νέα πρόσωπα που προσεχώς θα απολογηθούν για συμμετοχή σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος απέστειλε ο τακτικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής ο οποίος διερευνά την υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Πέντε κλήσεις σε απολογία για ξέπλυμα χρήματος

Κλήσεις σε πέντε νέα πρόσωπα που προσεχώς θα απολογηθούν για συμμετοχή σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος απέστειλε ο τακτικός ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής ο οποίος διερευνά την υπόθεση με κεντρικό πρόσωπο τον Ακη Τσοχατζόπουλο.

Συγκεκριμένα, ο ανακριτής κάλεσε σε απολογία για εμπλοκή τους στην υπόθεση την πρώην σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ, τον επιχειρηματία Φώτη Αρβανίτη, τον πρώην γ.γ. εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ και στενό συνεργάτη του Α. Τσοχατζόπουλου Γιάννη Σμπώκο, τον δικηγόρο Γιώργο Κωνσταντάτο και τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου Ιανός Νικόλαο Καρατζά.

Οι νέοι κατηγορούμενοι εντός της εβδομάδας αναμένεται να εμφανιστούν στον ανακριτή και να ζητήσουν προθεσμίες προκειμένου να απολογηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αρχής γενομένης από το Σαββατοκύριακο ο ανακριτής αναμένεται να λάβει συμπληρωματικές απολογίες από τους ήδη κατηγορούμενους στην υπόθεση.

Το κατηγορητήριο

Ο 9ος τακτικός ανακριτής λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του αλλά και το πόρισμα του οικονομικού εμπειρογνώμονα, ο οποίος κλήθηκε να " ξετυλίξει" το "κουβάρι" των διαδρομών του "μαύρου χρήματος", συνέταξε νέα συμπληρωματικά κατηγορητήρια για τους ήδη κατηγορούμενους στην υπόθεση αλλά και για τα νέα πρόσωπα που κλήθηκαν ήδη να δώσουν εξηγήσεις.
Στα κατηγορητήρια, καταγράφεται σχηματικά η δομή της εγκληματικής οργάνωσης αλλά και ο ρόλος που είχε ο κάθε κατηγορούμενος σε αυτή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον Ακη Τσοχατζόπουλο αποδίδεται ότι " υπό την ιδιότητά του ως υπουργός Εθνικής Άμυνας την περίοδο από 25.9.1996 μέχρι 23.10.2001 κατά παράβαση των καθηκόντων του, στην Αθήνα, με περισσότερες πράξεις που συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος , ζήτησε και έλαβε υπόσχεση ωφελημάτων (χρημάτων) προκειμένου να προβεί σε ενέργεια που ανάγεται στα καθήκοντά του, ωφελήματα που τελικά έλαβε στους κατωτέρω αναφερόμενους χρόνους και υπερβαίνουν το ποσό των 150.000 ευρώ".

Το κατηγορητήριο αναφέρεται στις "μίζες " που φέρεται να έλαβε ο πρώην υπουργός από τις συμβάσεις των υποβρυχίων αλλά και των ΤΟΡΜ1

Η οργάνωση

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η οργάνωση στήθηκε από τις αρχές του 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 και είχε σκοπό την διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων , προερχομένων από το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, τελεσθείσας σε βάρος του δημοσίου, με το όφελος που πέτυχε ο δράστης να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ με αντίστοιχη ζημιά του Δημοσίου.

Στην οργάνωση αυτή συμμετείχαν οι Α. Τσοχατζόπουλος, Β. Σταμάτη, Νικόλαος Ζήγρας, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, Γεώργιος Σαχπατζίδης, γνωστή δικηγόρος, Νικόλαος Γεωργουλάκης, Αστέριος Οικονομίδης, Φώτιος Αρβανίτης, Παναγιώτης Σταμάτης, Οράτιος Μελάς, Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Σπύρος Χταζηνικολάου, Γιάννης Σμπώκος, Αρετή Τσοχατζοπούλου, Γκούντρουν Μολντενάουερ, Γιώργος Κωνσταντάτος, Νικόλαος Καρατζάς.

"Στα πλαίσια αυτής της οργάνωσης και για την πραγμάτωση του σκοπού της συστήσατε από κοινού τις εταιρείες Bluebell SA, P&A Investments, Nobilis, Torcaso και Norris ΑΕ μέσω των οποίων προβήκατε σε μια σειρά πράξεων νομιμοποίησης παρανόμων εσόδων".

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο , "οι Α. Τσοχατζόπουλος και Ν. Ζήγρας διεύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν τους ρόλους, ο Νικόλαος Ζήγρας ήταν ο δικαιούχος των άνω εταιρειών στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα της δωροδοκίας και ο Α. Τσοχατζόπουλος ήταν ο πραγματικός ιδιοκτήτης, η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου ήταν η φορολογική εκπρόσωπος των εταιρειών αυτών και λογίστρια τόσο αυτών όσο και της οργάνωσης καθώς και εκπρόσωπος της Torcaso από 3.5.2000 έως 30.4.2007 και της Bluebell από τον Νοέμβριο του 1998 μέχρι την λήξη της την 2.6.2005.

Ο Σπύρος Χατζηνικολάου ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, διευθυντής και εκπρόσωπος της εταιρείας με την επωνυμία " Torcaso Investments Limited", ο Γεώργιος Σαχπατζίδης εμφανιζόταν ως δήθεν αληθινός ιδιοκτήτης της εταιρείας Torcaso από το 2006 και μετά, γνωστή δικηγόρος υπήρξε εκπρόσωπος της εταιρείας Nobilis, ο Νικόλαος Γεωργουλάκης εμφανιζόταν ως δήθεν ιδιοκτήτης της εταιρείας αυτής μετά το 2004 και μέχρι το 2010, οι δε λοιποί μετερχόσασταν διάφορες πράξεις νομιμοποίησης της παράνομης περιουσίας, είτε αποκρύπτοντας είτε μετατρέποντας, είτε κατέχοντας είτε αποκτώντας, είτε διαχειριζόμενοι μέρος της παράνομης περιουσίας αυτής, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από την παράνομη πράξη της παθητικής δωροδοκίας του πρώην υπουργού".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v