Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις φοροαλλαγές

Πληροφορίες για μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές διέρρευσαν χθες, παρέα με το κλιμακωτο χαράτσι στα ακίνητα. «Παράθυρο» για ανώτατο συντελεστή 30% σε μισθωτούς. Ενιαίος συντελεστής σε επαγγελματίες.

Κερδισμένοι και χαμένοι από τις φοροαλλαγές
Νέο κλιμακωτό χαράτσι σε όσους εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα βάζει στο τραπέζι της εξεύρεσης εσόδων 2 δισ. ευρώ από τη φορολογική μεταρρύθμιση το υπουργείο Οικονομικών, με την παράλληλη αντικατάσταση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος ελευθέρων επαγγελματιών με συντελεστή που θα κυμαίνεται από 20% έως 30%.

Παράλληλα όμως επιχειρεί μείωση του συνολικού φορολογικού βάρους επιχειρήσεων και μισθωτών –συνταξιούχων με καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης για όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων από το 45% ακόμα και στην περιοχή του 30%, αύξηση του αφορολογήτου από τα 5.000 στα 7.000 ευρώ και μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από τα οκτώ σε τρία ή τέσσερα.

Ο κεφαλικός φόρος

Λίγο μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι ο υπουργός Οικονομικών έριξε στο τραπέζι πρόταση για επιβολή κεφαλικού φόρου 150 ευρώ σε όσους εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και φορολογούμενους οι οποίοι, ενώ δεν είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, εισπράττουν εισοδήματα και από αγροτική δραστηριότητα.

Η αρχική αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών, μέσω διαρροών, ήταν να επιβεβαιώσει την ύπαρξη σχετικών σεναρίων διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για αποφάσεις. Λίγο αργότερα, το σενάριο, ως προς την επιβολή φόρου σε όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια έπαιρνε τη μορφή κλιμακωτών επιβαρύνσεων με χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης.

«Αυτό που ακούστηκε ως πρόταση Στουρνάρα, δεν ήταν παρά ένα παράδειγμα τού τι θα μπορέσει να αποφέρει μια πολύ χαμηλή φορολόγηση, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η κλιμάκωση αυτής της φορολογίας προς τα επάνω θα μπορούσε να αποφέρει ακόμη περισσότερα έσοδα με δικαιότερο τρόπο», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Η διαρροή της πρότασης συναντά πάντως ήδη έντονες αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων με την ΠΟΜΙΔΑ να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη ακόμα και τη σκέψη οποιασδήποτε πρόσθετης επιβάρυνσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων».

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει καταλήξει. Η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαγράφεται και αντικαθίσταται από φορολογικό συντελεστή μεταξύ 20% και 30% ο οποίος θα επιβάλλεται στο σύνολο των εισοδημάτων τους, χωρίς αφορολόγητο δημιουργώντας νέες επιβαρύνσεις.

Σήμερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και συντελεστές που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως το 45%. Το μεγάλο πρόβλημα, εξαιτίας της εκτεταμένης φοροδιαφυγής είναι πως η φορολόγησή τους επικεντρώνεται στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια δεδομένου ότι έξι στους δέκα, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δήλωσαν πέρυσι εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο.

Μισθωτοί –συνταξιούχοι

Ο φόρος που θα προσδιοριστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα αποτελεί παράλληλα τον νέο ανώτατο συντελεστή για μισθωτούς συνταξιούχους, γεγονός που ανοίγει παράθυρο για μείωση του ανώτατου συντελεστή στην περιοχή του 30%. Κάτι που συνεπάγεται ελαφρύνσεις για τα υψηλά εισοδήματα αλλά και για τους χαμηλόμισθους στο βαθμό που προχωρήσει η αύξηση του αφορολόγητου.

Αλλαγές έρχονται και ευρύτερα στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Σήμερα η κλίμακα φορολογίας εισοδήματος έχει οκτώ κλιμάκια, με το ανώτερο να αφορά εισοδήματα πάνω από 100.000 ευρώ οπότε επιβάλλεται φόρος 45%. Στη νέα κλίμακα τα κλιμάκια θα περιοριστούν σε 3-4 και όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών στόχος θα είναι η ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Στο τραπέζι βρίσκεται και πρόταση σταδιακής αύξησης του αφορολογήτου από τα 5.000 στα 7.000 ευρώ.

Έσοδα – έξοδα για όλες τις επιχειρήσεις

Όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογείται με βάση βιβλία και στοιχεία και θα σταματήσουν να εφαρμόζονται οι τεκμαρτές και αυτοτελείς φορολογίες. Στο στόχαστρο μπαίνουν οι επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών με βιβλία δεύτερης κατηγορίας, το εισόδημα των οποίων προσδιορίζεται με εξωλογιστικό τρόπο και επιβάλλεται στη συνέχεια αυτοτελής φορολόγηση 20%.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις είναι οι μοναδικές (μαζί με τους αγρότες για τους οποίους θα παραμείνει ο εξωλογιστικός προσδιορισμός) οι οποίες διατηρούν έως σήμερα τεκμαρτή και αυτοτελή φορολόγηση.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v