Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι δικαστές !

Με μπαράζ προσφυγών στα δικαστήρια προειδοποιούν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αντιδρώντας στην μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό "σχεδόν 50% σε μια διετία".

Προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι δικαστές !
Με μπαράζ προσφυγών στα δικαστήρια προειδοποιούν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας αντιδρώντας στην μείωση των αποδοχών τους σε ποσοστό "σχεδόν 50% σε μια διετία".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Δ.Σ. της Ενωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επισημαίνεται ότι η δικαστική ανεξαρτησία διασφαλίζεται από το Σύνταγμα, όπως και τα μισθολογικά των δικαστών.

Οι Σύμβουλοι Επικρατείας επικαλούνται την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε συνταγματικό το Μνημόνιο ενώ γίνεται ειδική αναφορά στο σημείου που επισημαίνεται η ανάγκη της πολιτείας να λαμβάνει μέτρα ίσης κατανομής βαρών. Το συγκεκριμένο σημείο υπογραμμίζεται , "προεξοφλώντας " κατα κάποιο τρόπο ότι οι προσφυγές των πολιτών που βλέπουν τις αποδοχές τους να μειώνονται εκ νέου θα γίνονται δεκτές.

Ως προς τις συναντήσεις τους με την πολιτική ηγεσία η ανακοίνωση αναφέρει: 

"Ολοκληρώθηκε ένας κύκλος επαφών των Δικαστικών Ενώσεων με τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών.

Στις συναντήσεις αυτές οι δικαστικοί λειτουργοί δεν παρουσιάστηκαν αδιάλλακτοι ή αποκομμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο ούτε στράφηκαν εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων και δη εκείνων που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, συναισθανόμενοι, ως δημόσιοι λειτουργοί, την κρισιμότητα των στιγμών.

Και ενώ ο Πρωθυπουργός και οι δύο Αρχηγοί εξέφρασαν την κατανόησή τους και υποσχέθηκαν να εξετάσουν το ζήτημα λαμβάνοντας υπόψη τον θεσμικό ρόλο των δικαστικών λειτουργών και τις ιδιαίτερες συνθήκες άσκησης του δικαστικού λειτουργήματος, το οικονομικό επιτελείο αντιπαρέταξε μια ισοπεδωτική και εξοντωτική εισπρακτική λογική, που αγγίζει τα όρια της θεσμικής αναλγησίας, και προτείνει τη μείωση των αποδοχών μας κατά 23% μεσοσταθμικά, χωρίς περαιτέρω εξειδικεύσεις.

Είναι αυτονόητο ότι, σε μια δημοκρατική κοινωνία, μέλημα της Πολιτείας θα έπρεπε να αποτελεί η υπεράσπιση της ισοτιμίας της δικαστικής εξουσίας με τις άλλες δύο εξουσίες και τους λειτουργούς τους και κατ' επέκταση η διασφάλιση της ίδιας της λειτουργίας του θεσμού της Δικαιοσύνης. Η Εκτελεστική Εξουσία, επομένως, δεν θα έπρεπε να μετακυλύει το βάρος αυτό στους δικαστικούς λειτουργούς, εμφανίζοντάς τους σε αντιπαράθεση με την κοινωνία.

Το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών αποτελεί,ως μέσο εξασφάλισης της λειτουργικής ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, συνταγματική επιταγή, την οποία οι ίδιοι, τελικώς, οι δικαστές πρέπει να υπερασπιστούν. Εντούτοις, το Διοικητικό Συμβούλιο πιστεύει ότι το Σύνταγμα δεν αποτελεί μόνο το έρεισμα των αιτημάτων των δικαστικών λειτουργών, αλλά ταυτόχρονα και το όριο του τρόπου διεκδίκησής τους. Η Εκτελεστική Εξουσία, πάντως, ας μην εκλάβει τη θεσμική υπευθυνότητα των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας ως αδυναμία.

Τέλος, εκφράζουμε την ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη μας προς τις λοιπές δικαστικές ενώσεις, με τις οποίες συνεργαζόμαστε για την επίτευξη των κοινών μας στόχων, καλούμε τα μέλη μας σε μαζική συμμετοχή στην Πανδικαστική Συγκέντρωση της 17ης Σεπτεμβρίου 2012 και συγκαλούμε έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v