Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δεύτερο" θέμα η Ελλάδα στο eurogroup

Επιβεβαιώνεται το πρωινό ρεπορτάζ του euro2day.gr ότι η δόση πηγαίνει για Νοέμβριο. Τι έγινε στο ραντεβού τρόικας-Στουρνάρα. Παραμένουν τα αγκάθια σε απολύσεις και περικοπές. Δεύτερο θέμα η Ελλάδα στη Λευκωσία.

Δεύτερο θέμα η Ελλάδα στο eurogroup
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Στουρνάρα - τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών. Εξερχόμενος ο Πόλ Τόμσεν είπε ότι η συνάντηση ήταν καλή, ενώ ο Ματίας Μόρς την χαρακτήρισε εποικοδομητική.

Eξερχόμενος από την συνάντηση ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι «υπήρξε πρόοδος, είναι ακόμα νωρίς να πούμε κάτι».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικα εμφανίστηκαν ελαφρά ποιο διαλλακτικοί με διάθεση να ακούσουν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αγκάθι των απολύσεων στο Δημόσιο.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν στη συνέχεια ότι τα τέσσερα μεγάλα αγκάθια παραμένουν και αφορούν τις προτάσεις εξοικονομήσεων που έχουν υποβληθεί στους τομείς άμυνας, ΟΤΑ, υγείας και διοικητικής μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι εκπρόσωποι της τρόικα θέλουν να ακούσουν και τα επιχειρήματα από τους αρμόδιους υπουργούς.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι όπως διευκρίνιζε το ίδιο στέλεχος στο eurogroup της Λευκωσίας το κυρίως θέμα θα είναι η Ισπανία και όχι η Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας το πρωινό δημοσίευμα του Εuro2day, ότι η δόση για την Ελλάδα μετατίθεται για το Νοέμβριο.

Ανάλογες πληροφορίες μεταδίδονται και από ξένα πρακτορεία, όπως το MNI, τα οποία επικαλούμενα πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν ότι η εκταμίευση της δόσης θα καθυστερήσει, καθώς οι υπουργοί οικονομικών του eurogroup ετοιμάζονται να κρατήσουν σκληρή γραμμή.

Από το πρωϊ το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Παρατείνεται η αγωνία για την οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ καθώς οι εντός διαπραγματεύσεις (των τριών κομμάτων) αλλά και οι εκτός (της κυβέρνησης με την τρόικα) συνεχίζονται, χωρίς να φαίνεται οριστική κατάληξη αυτήν την εβδομάδα.

Το νέο χρονοδιάγραμμα προβλέπει αναχώρηση της τρόικας και του Γ. Στουρνάρα για τη συνεδρίαση του συμβουλίου Eurogroup την Παρασκευή και επάνοδό της για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την επόμενη εβδομάδα.

Στο φόντο του χρονοδιαγράμματος που τέθηκε εκ των πραγμάτων σημειώνονται διαφωνίες:

* Στο εσωτερικό της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ προβάλλουν ισχυρές ενστάσεις στο μίγμα των προτεινόμενων από το υπουργείο Οικονομικών μέτρων. Χθες η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε τις εναλλακτικές της προτάσεις, κάτι που είχε πράξει και το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα.

* Από την πλευρά της τρόικας εκφράζονται αντιρρήσεις και απορρίπτονται μέτρα ύψους 2,5-3 δισ. ευρώ, ενώ απαιτεί διευκρινίσεις για επιπρόσθετο επιμέρους πακέτο ύψους 3 δισ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα, το σημερινό ραντεβού Στουρνάρα - τρόικας και των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε τελική συμφωνία. «Χρειάζεται ακόμα χρόνος προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο», σημειώνει στέλεχος με γνώση των διαπραγματεύσεων. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι ανακοινώσεις θα μπορούσαν να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα, ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την κατάθεση τόσο του προσχεδίου προϋπολογισμού στη Βουλή -η συνταγματική προθεσμία ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου- όσο και του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος, με επικρατέστερο σενάριο την ενσωμάτωση του μεγαλύτερου μέρους του στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Μαξιλάρι στον προϋπολογισμό

Οι αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του πακέτου μέτρων συνεπάγονται καθυστερήσεις αφενός στην ολοκλήρωση της έκθεσης αξιολόγησης της τρόικας, η οποία φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να γίνει έως το κρίσιμο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου, και αφετέρου στην απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, η οποία φαίνεται πιθανότερο να ληφθεί στη σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.

Το θετικό της όλης υπόθεσης είναι ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει οξύ ταμειακό πρόβλημα. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το οκτάμηνο έδειξαν πρωτογενές πλεόνασμα τον Αύγουστο, με τη συνδρομή των αυξημένων κατά 25% φορολογικών εισπράξεων σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Υπό αυτό το πρίσμα, εφόσον συνεχιστεί όπως όλα δείχνουν η πρακτική της πληρωμής μόνο των απολύτως απαραίτητων δαπανών και παράλληλα η ροή εσόδων δεν παρουσιάσει σημαντικές αρρυθμίες, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς προβλήματα στην καταβολή μισθών και συντάξεων στις υποχρεώσεις του, ακόμα κι αν η δόση έρθει στις αρχές Νοεμβρίου.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι θα λείψουν οι παρενέργειες στην αγορά, που ήδη στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας.

Από την άλλη, η τρόικα φέρεται να επιμένει στις διαπραγματεύσεις της με το υπουργείο Εργασίας σε σαρωτικές αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό, θέτοντας στο τραπέζι την περικοπή των αποζημιώσεων, την κατάργηση του πενθημέρου και τη διεύρυνση του ωραρίου, ενώ ταυτόχρονα επιμένει στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και στην περαιτέρω μείωση συντάξεων και επιδομάτων.

Παρά τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες στην οριστικοποίηση των μέτρων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την παράμετρο της εμμονής της τρόικας στα μέτρα άμεσης δημοσιονομικής απόδοσης, που συμπτύσσονται στο τρίπτυχο περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και απολύσεις στον δημόσιο τομέα, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρεθεί το «άριστο μίγμα», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός Οικονομικών, έως την ερχόμενη εβδομάδα.

Αυτό φαίνεται να είναι το διαβατήριο για ουσιαστικές αποφάσεις από την πλευρά των εταίρων μας. Για παράδειγμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, μετά τη χθεσινή συνάντηση του επικεφαλής της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, η ελληνική πλευρά έθεσε ζήτημα επιμήκυνσης της λήξης των ελληνικών ομολόγων ύψους 52 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της έως το 2020.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μ. Ντράγκι δεν απέρριψε το ενδεχόμενο, προχώρησε όμως σε ευθεία συνάρτηση των αποφάσεων με την τήρηση των υπεσχημένων από την πλευρά της Ελλάδας στη γνωστή πρακτική των τελευταίων εβδομάδων «κάντε ό,τι έχουμε συμφωνήσει και εδώ είμαστε…».

Η αποδοχή ενός τέτοιου αιτήματος θα σήμαινε την απευθείας κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, που συνεπάγεται ότι παίρνει πράσινο φως το αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο χρόνια, δεδομένου ότι έως το 2016 λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 26 - 29 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

Στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται, άλλωστε, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η χθεσινή απόφαση για επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής της Πορτογαλίας, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει τον προάγγελο αντίστοιχης μεταχείρισης και της Ελλάδας.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v