Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Στα 13,2 δισ. το έλλειμμα στο επτάμηνο

Αστοχία 2,8 δισ. στα έσοδα πρώτου εξαμήνου, ανήλθαν σε 25,84 δισ. ευρώ. Τσεκούρι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και άντληση του 74% των κεφαλαίων που δικαιούνται τα ασφαλιστικά ταμεία 

ΥΠΟΙΚ: Στα 13,2 δισ. το έλλειμμα στο επτάμηνο
Στα 2,241 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η «μαύρη τρύπα» των εσόδων στο επτάμηνο του έτους, καθώς οι καθαρές εισπράξεις του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25,84 δισ. ευρώ έναντι των 28,081 δισ. ευρώ που είχε τεθεί ως αναθεωρημένος στόχος. Η υστέρηση στα έσοδα διευρύνεται στα 2,8 δισ. ευρώ (εισπράξεις 27,637 δισ. ευρώ έναντι του στόχου 30,438 δισ. ευρώ) όσον αφορά στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, στον οποίον συμπεριλαμβάνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου- Ιουλίου 2012, τα οποία δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η μεγάλη απόκλιση στα έσοδα οφείλεται πρωτίστως στην υστέρηση των εισπράξεων φόρου εισοδήματος (κατά 1,397 δισ. ευρώ), κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 686 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου), λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης (ειδικά στον ΦΠΑ η υστέρηση ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ). Επίσης, στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τμήμα της υστέρησης στα έσοδα καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα κατά πολύ αυξημένα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων (+135 εκατ. ευρώ), από τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων. Παράλληλα, το υπουργείο προσδοκά να καλύψει σημαντικό μέρος της «τρύπας» και από την εισφορά αλληλεγγύης και τον φόρο επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τέλος, τα έσοδα του ΠΔΕ διαμορφώθηκαν σε 1,798 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,357 δισ. ευρώ και η απόκλιση αυτή, σύμφωνα με το υπουργείο, αναμένεται να καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Μεγάλο αγκάθι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού τους επόμενους μήνες είναι και οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη στο επτάμηνο έχει δοθεί το 74,2% των συνολικών επιχορηγήσεων. Ειδικά τα δύο μεγαλύτερα ταμεία, το ΙΚΑ και ο ΕΟΠΥΥ, έχουν ήδη λάβει το 74,7% και το 68,7% αντίστοιχα των επιχορηγήσεων για όλο το 2012.

Πάντως, οι γενικότερες δραστικές περικοπές των δαπανών υπεραντιστάθμισαν την τρύπα στα έσοδα. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 40,852 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4,415 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (45,267 δισ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο τον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2,438 δισ. ευρώ, όσο και τη μείωση των δαπανών του ΠΔΕ κατά 1,977 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες, λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1,983 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (207 εκατ. ευρώ χαμηλότερες) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (160 εκατ. ευρώ χαμηλότερες) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Ως αποτέλεσμα, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 13,215 δισ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα σε 3,083 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 2,770 δισ. και 2,683 δισ. ευρώ αντίστοιχα.


H ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε σε 13.215 εκατ. ευρώ και το πρωτογενές έλλειμμα για την ίδια περίοδο σε 3.083 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας βελτίωση έναντι των στόχων του ελλείμματος για τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 14.829 εκατ. ευρώ και του στόχου για το πρωτογενές έλλειμμα ύψους 4.536 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, σημαντικά βελτιωμένο παρουσιάζεται επίσης τόσο το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού όσο και το πρωτογενές έλλειμμα και έναντι του επταμήνου του προηγούμενου έτους κατά 2.770 και 2.683 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 27.637 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση έναντι του στόχου (30.438 εκατ. ευρώ) κατά 2.800 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, το ύψος των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 25.840 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2012, παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 2.241 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (28.081 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2012.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η ως παραπάνω απόκλιση οφείλεται πρωτίστως στην υστέρηση των εισπράξεων Φόρου Εισοδήματος (κατά 1.397 εκατ. ευρώ) κυρίως λόγω των παρατάσεων που δόθηκαν στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα για την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2012 έως τις 10 Αυγούστου 2012 και τις 8 Ιουνίου 2012 αντίστοιχα, στις μειωμένες εισπράξεις από φόρους συναλλαγών (απόκλιση κατά 686 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου), λόγω του περιορισμού της εγχώριας ζήτησης, και τέλος στην υστέρηση των εισπράξεων από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών και λοιπών άμεσων φόρων.

Τμήμα της ανωτέρω απόκλισης από τους στόχους επταμήνου καλύφθηκε από τις εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων, τις εισπράξεις από φόρους στην περιουσία καθώς και από τη συλλογή ληξιπρόθεσμων οφειλών έμμεσων φόρων μέσω της εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων.

Τα Έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν σε 1.798 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για 2.357 εκατ. ευρώ. Η απόκλιση από τους στόχους επταμήνου κατά 559 εκατ. ευρώ οφείλεται σε καθυστερήσεις πληρωμών από Ευρωπαϊκά Κοινοτικά Ταμεία και μέρος της αναμένεται να καλυφθεί τους επόμενους μήνες.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2012 ανήλθαν στα 40.852 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 4.415 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (45.267 εκατ. ευρώ) του συμπληρωματικού προϋπολογισμού 2012.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τόσο στον περιορισμό των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού, που είναι μειωμένες έναντι του στόχου κατά 2.438 εκατ. ευρώ, όσο και τη μείωση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έναντι του στόχου κατά 1.977 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι μειωμένες λόγω κυρίως των πρωτογενών δαπανών (1.983 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου), των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα (207 εκατ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου) και των δαπανών για τόκους σε καθαρή βάση (160 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από το στόχο) σε σχέση με τις προβλέψεις του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού έως τον Ιούλιο 2012 παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους κατά 3.150 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι σχεδόν όλες οι επιμέρους κατηγορίες μειώθηκαν, με τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση να παρατηρείται στις πρωτογενείς δαπάνες που παρουσιάζονται μειωμένες κατά 8,6% (ή 2.600 εκατ. ευρώ), που αποτελεί και τον κύριο δείκτη περιορισμού των κρατικών δαπανών.


Διαβάστε τα αναλυτικά στοιχεία στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v