Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣτΕ: Υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού

Συνεχίζονται, μέχρι νεωτέρας, και λόγω οικονομικής κρίσης, τα έργα εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική με απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΣτΕ: Υπέρ της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού
Συνεχίζονται, μέχρι νεωτέρας και λόγω οικονομικής κρίσης, τα έργα εκμετάλλευσης των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική με απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Μεταξύ άλλων το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε οτι η επένδυση είναι ιδιαίτερα συμφέρουσα καθώς και οτι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας εν μέσω οικονομικής κρίσης , με αποτέλεσμα να δώσει το "πράσινο φως" στην καναδικών συμφερόντων εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ.» στην οποία μεταβιβάστηκε με νόμο του 2004 έναντι του ποσού των 11εκατ. ευρώ το σύνολο των στοιχείων του ενεργητικού των μεταλλείων Κασσάνδρας.

Οι κάτοικοι της περιοχής με προσφυγή τους στο ΣτΕ, επικαλούμενοι μεταξύ άλλων περιβαλλοντικούς λόγους, ζητούσαν να ανασταλούν τρείς αποφάσεις της διοίκησης που αφορούσαν την λειτουργία του μεταλλείου.

Το ΣτΕ απέρριψε επί του παρόντος την προσφυγή των κατοίκων κρίνοντας οτι «η υλοποίηση της επένδυσης κρίνεται ιδιαίτερα συμφέρουσα για την εθνική οικονομία, λόγω της δημιουργίας νέων θέσεων απασχόλησης, πρωτογενώς και δευτερογενώς, σε περιοχής με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και λόγω της απόδοσης μεγάλων χρηματικών ποσών στο κράτος από τη φορολόγηση της δικαιούχου εταιρείας και κυρίως λόγω της ενίσχυσης των εξαγωγών και της θετικής επίδρασης στο ισοζύγιο συναλλαγών της χώρας».

Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα που θίγουν στην προσφυγή τους οι κάτοικοι, στην ίδια απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται οτι οι επίμαχες εκτάσεις που θα αποψιλωθούν για την κατασκευή των έργων «απαρτίζονται μεν, κατά κύριο λόγο, από πυκνά δάση οξιάς και δρυός, δεν υπάγονται, εντούτοις, οι οικότυποι αυτοί σε κάποιο ειδικό καθεστώς προστασίας» και πάντως, όπως έχει κριθεί από το δικαστήριο κατά το παρελθόν (2007), «δεν απαγορεύεται η εξορυκτική εκμετάλλευση ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v