Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τρόικα

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η τρόικα για την άμεση έλευσή της στην Αθήνα, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, για μια πρώτη συνάντηση επισκόπησης της κατάστασης.

Τα περιθώρια διαπραγμάτευσης με τρόικα
Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται η τρόικα για την άμεση έλευσή της στην Αθήνα, αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, για μια πρώτη συνάντηση επισκόπησης της κατάστασης.

Το... μενού της πρώτης μετεκλογικής επαφής, μετά από μια θυελλώδη προεκλογική περίοδο, είναι προφανώς πλούσιο και από την ελληνική πλευρά τουλάχιστον το πλαίσιο θα προδιαγράψει η προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση.

Νωρίτερα, όμως, στη σημερινή συνεδρίαση του eurogroup, o υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα επιχειρήσει να δώσει το τελικό πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που παρακρατήθηκε από τη δόση του Μαΐου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρωθεί και η συμμετοχή της χώρας στον ESM (από τα 2 δισ. ευρώ που οφείλει, η πρώτη δόση των 900 εκατ. ευρώ θα πρέπει να δοθεί έως το τέλος Ιουλίου).
 
Στο σημερινό eurogroup, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης θα επιμείνουν κυρίως σε τρία ζητήματα: στην εφαρμογή των νομοσχεδίων που ψηφίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, στην άμεση προώθηση των αλλαγών στο φορολογικό σε συνδυασμό με τη λήψη αυστηρών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και στη μείωση του δημόσιου τομέα.

Όσον αφορά την τρόικα, οι επικεφαλής Π. Τόμσεν, Κλ. Μαζούχ και Μ. Μορς αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με τα μέλη της νέας κυβέρνησης και προκειμένου να αλιεύσουν προθέσεις.

Στη συνέχεια θα μεταφέρουν τα αποτελέσματα των επαφών στους προϊσταμένους τους ώστε να ξεκινήσει ο κανονικός έλεγχος της οικονομίας, από τον οποίο θα εξαρτηθεί η επόμενη δόση των 30 δισ. ευρώ.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι «η συζήτηση θα γίνει στον άξονα ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές μισθών, ενώ δύσκολες θεωρούνται και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. ?ς εκ τούτου, θα αναζητηθούν περικοπές σε άλλους τομείς».

Ως προς τις απολύσεις, εκτιμάται ότι η τρόικα θα θελήσει να αλλάξει η νοοτροπία που υπάρχει. Σήμερα όταν κλείνουν κρατικές επιχειρήσεις οι υπάλληλοι μετατίθενται, ενώ θα έπρεπε να βγουν σε εργασιακή εφεδρεία.

Η τρόικα θα μπορούσε να αλλάξει στάση στις απολύσεις και στον κανόνα 1/5, εκτιμά η ίδια πηγή, εφόσον αλλάξει και ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, υπάρξουν περισσότερες συνταξιοδοτήσεις (που ήδη είναι πολλές λόγω του νέου νόμου) και καλύπτονται οργανικές θέσεις του δημοσίου από υπάρχον προσωπικό κι όχι με νέες προσλήψεις.

Στην ατζέντα θα τεθεί και η κατάρτιση του νέου φορολογικού αλλά και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων.

Κεντρικό σημείο της διαπραγμάτευσης όμως δεν θα είναι άλλο από την επέκταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά επιπλέον δύο χρόνια, με παράλληλη ενίσχυση της χρηματοδότησης κατά 16-20 δισ. ευρώ. Στην παράμετρο αυτή, καταλύτης εκτιμάται πως είναι το μέγεθος της ύφεσης, ιδίως αν ξεπεράσει φέτος το 6%-6,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v