Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε βδομάδες "αντέχει" το ταμείο

Ελάχιστη προθεσμία έχει η όποια νέα κυβέρνηση να σώσει την παρτίδα των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου. Χρήματα έως 20 Ιουλίου. Προβληματική η κατάσταση και στο μέτωπο των δαπανών. Η επιστροφή της τρόικας.

Πέντε βδομάδες αντέχει το ταμείο
Πέντε βδομάδες προθεσμία έχει η νέα κυβέρνηση από την ώρα που θα συγκροτηθεί να σώσει την παρτίδα των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου και να μη βρεθεί με άδεια ταμεία και απλήρωτους μισθωτούς και συνταξιούχους.

«Η κατάσταση είναι ζόρικη», λέει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, συμπληρώνοντας πως «όποιος αναλάβει δεν έχει λεπτό για χάσιμο». Όπως είναι γνωστό, τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται στις 20 Ιουλίου κι αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα αναταραχή στην ομαλή ροή εσόδων στον προϋπολογισμό.

Προβληματική όμως είναι στο ίδιο διάστημα και η κατάσταση στο μέτωπο των δαπανών. Το υπουργείο Οικονομικών όλους τους προηγούμενους μήνες από τις αρχές του έτους κάνει διατήρηση δυνάμεων και ιδίως μετά το «χουνέρι» με τη στέρηση 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου έχει κάνει επί της ουσίας εσωτερική μερική στάση πληρωμών. «Αν δεν έρθουν γρήγορα λεφτά, θα αρχίσουν και πάλι πολλαπλάσια προβλήματα με φαρμακεία και νοσοκομεία», συμπληρώνει το ίδιο στέλεχος.

Έτσι, το ταμειακό πρόβλημα του νέου υπουργού Οικονομικών έχει δύο σκέλη, τα οποία και τα δύο θεωρούνται καθοριστικά για την «κοινωνική νηνεμία» εν μέσω θέρους.

Το πρόβλημα παραμένει πολυεπίπεδο. Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, η οποία δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες έναντι των πιστωτών της χώρας.

Αυτό για τους εταίρους μας θεωρείται πρώτο θετικό βήμα. Το επόμενο ζητούμενο είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης με την οποία θα διαπραγματευτεί η τρόικα. Με βάση τις τοποθετήσεις των εταίρων μας και την ανακοίνωση του Eurogroup, αμέσως μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα.

Το κλιμάκιό της εκτιμάται πως θα αξιολογήσει την πρόοδο του υφιστάμενου προγράμματος (μέχρι να αλλάξει -αν αλλάξει- για τους εταίρους μας εξακολουθεί να ισχύει) και θα αποφανθεί για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ σε χρόνο παράλληλο θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα αλλά και στην ουσία του μνημονίου.

Αν υπάρχει πράγματι η πρόθεση βοήθειας από την πλευρά των πιστωτών της χώρας, εκτιμάται ότι η δόση του Ιουνίου θα αποδεσμευτεί σχετικά σύντομα. Αντίθετα, αν οι εταίροι μας έχουν τη διάθεση να ψήσουν το ψάρι στα χείλη των Αθηνών, η δόση θα καθυστερήσει και η οικονομία στο εσωτερικό θα δοκιμαστεί περαιτέρω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κεφάλαια της δόσης του Ιουνίου δεν αφορούν διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αλλά προορίζονται για την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στο εσωτερικό. Όσο τα κεφάλαια αυτά δεν έρχονται τόσο η αγορά θα στενάζει, αλλά ζήτημα χρεοκοπίας της χώρας δεν υφίσταται καθώς η επόμενη λήξη ομολόγου έχει ημερομηνία 18 Αυγούστου.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v