Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο μπάχαλο με τις ληξιπρόθεσμες από το χαράτσι

Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου άφησε απλήρωτο το ειδικό τέλος ακινήτων. Ο ενοικιαστής, όμως, ο οποίος ουδεμία ευθύνη φέρει για την εξόφληση του χαρατσιού, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την... εφορία.

Νέο μπάχαλο με τις ληξιπρόθεσμες από το χαράτσι
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου άφησε απλήρωτο το ειδικό τέλος ακινήτων. Ο ενοικιαστής, όμως, ο οποίος ουδεμία ευθύνη φέρει για την εξόφληση του χαρατσιού, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με την εφορία για την είσπραξη της ληξιπρόθεσμης πλέον οφειλής. Ακόμα χειρότερα, μπελάδες μπορεί να έχει ακόμα και προηγούμενος ενοικιαστής αν ξενοικιάζοντας το ακίνητο δεν διέκοψε το ηλεκτρικό ρεύμα και ο λογαριασμός εξακολουθεί να εκδίδεται στο όνομά του.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; ένα ακόμα μπάχαλο εν όψει.

Όπως είναι γνωστό, περίπου 500.000 φορολογούμενοι επέλεξαν να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος ακινήτων. Η ΔΕΗ έστειλε τα στοιχεία όσων δεν είχαν εξοφλήσει το χαράτσι έως τις 30 Απριλίου στις εφορίες προκειμένου να απαλλαγεί από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στις εφορίες όμως εστάλησαν τα στοιχεία των φορολογουμένων όπως αποτυπώνονται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είναι γνωστό, όμως, ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος δεν εκδίδονται πάντα στο όνομα των ιδιοκτητών των ακινήτων, οι οποίοι είναι υπόχρεοι για την εξόφληση του ειδικού τέλους ακινήτων. Σε χιλιάδες περιπτώσεις, οι λογαριασμοί εξακολουθούν να εκδίδονται στα ονόματα πρώην ενοικιαστών των ακινήτων, οι οποίοι όταν ξενοίκιασαν το ακίνητο δεν έκαναν και διακοπή ρεύματος.

Έτσι, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μπορεί να επέλεξε να μην πληρώσει το χαράτσι, οφειλέτης όμως στα αρχεία της ΔΕΗ τα οποία εστάλησαν στις εφορίες μπορεί να εμφανίζεται ο σημερινός ή ακόμα και παλαιότερος ενοικιαστής του ακινήτου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί στις εφορίες, θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών με την απειλή κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων. Σε ποιον όμως θα σταλούν οι επιστολές;

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να στείλουμε επιστολές στη διεύθυνση των ακινήτων, καλώντας τους ιδιοκτήτες να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που ομολογεί ότι «η διαδικασία εντοπισμού των πραγματικών υπόχρεων μπορεί να απαιτήσει κάποιο χρόνο…».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v