Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Οι τρεις επιλογές για τα 6,4 δισ.

Τον γόρδιο δεσμό των ομολογιούχων υπό ξένο δίκαιο οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στο PSI+ αρνούμενοι το οικειοθελές κούρεμα ομολόγων ύψους 6,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να λύσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών.

ΥΠΟΙΚ: Οι τρεις επιλογές για τα 6,4 δισ.
Τον γόρδιο δεσμό των ομολογιούχων, υπό ξένο δίκαιο, οι οποίοι γύρισαν την πλάτη στο PSI+ αρνούμενοι το οικειοθελές κούρεμα ομολόγων ύψους 6,4 δισ. ευρώ που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, θα πρέπει να λύσει εντός της εβδομάδας το υπουργείο Οικονομικών.

Τα περιθώρια των επιλογών είναι μάλλον προδιαγεγραμμένα: είτε θα τους πληρώσει, είτε δεν θα δώσει δεκάρα τσακιστή, πυροδοτώντας χρεοκοπία για τους συγκεκριμένους τίτλους (σε όρους οίκων αξιολόγησης), είτε θα τους κάνει νέα, "χειρότερη" πρόταση.

Η προθεσμία, μετά την παράταση, παρήλθε την περασμένη Παρασκευή. Ωστόσο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν ανακοίνωσε το πέρας της διαδικασίας, ούτε τα αποτελέσματά της, αλλά ούτε και παράταση. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν εντός των ημερών και αφού προηγηθούν διαβουλεύσεις επί των χειρισμών με την τρόικα.

Οι βασικές επιλογές για το υπουργείο Οικονομικών είναι τρεις:

1. Να μην πληρώσει… φράγκο. Το υπουργείο έχει προειδοποιήσει αρκετές φορές, κυρίως διά του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ και τέως υπουργού Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλου, ότι δεν θα υπάρξει νέα προσφορά, δείχνοντας τον κίνδυνο όσοι παίξουν με τη φωτιά της μη συμμετοχής να χάσουν όχι μόνο το 53,5% από το κούρεμα αλλά το 100% του κεφαλαίου τους. Στο σενάριο αυτό, δεδομένο θεωρείται ότι των ανακοινώσεων περί μη πληρωμής θα ακολουθήσουν δικαστικές προσφυγές.

Γι' αυτό και μία τέτοια απόφαση θα πρέπει να έχει την πλήρη στήριξη της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο επικεφαλής του eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει προ μηνός ότι η μη αποπληρωμή των ομολόγων αυτών δεν θα οδηγήσει σε χρεοκοπία της χώρας. Ωστόσο, σε τεχνικό επίπεδο, αναμένεται πως θα οδηγήσει σε υποβάθμιση των συγκεκριμένων ομολόγων σε καθεστώς χρεοκοπίας (default) για κάποιες μέρες.

2. Νέα πρόταση. Στο σενάριο αυτό, η ενδεχόμενη νέα πρόταση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για τους επενδυτές από την προηγούμενη. Κάποια χειρότερη από ορισμένες πλευρές πιστεύεται ότι θα μπορούσε να ασκήσει πίεση, δείχνοντας ότι πράγματι το ελληνικό δημόσιο έκανε την καλύτερή του προσφορά και εφεξής όσο περνά ο καιρός ο κίνδυνος απώλειας του συνόλου των κεφαλαίων αυξάνεται. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευτεί στη βάση της καλής θέλησης, αφού το ελληνικό δημόσιο δεν θα προχωράει μονομερώς στη μη πληρωμή μέρους των υποχρεώσεών του.

3. Να πληρώσει στο ακέραιο. Συνολικά στο PSI, από τα 206 δισ. ευρώ του εμπορεύσιμου χρέους δεν μπήκαν περίπου 6,4 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά διαμορφώνουν το ποσοστό συμμετοχής στο PSI στο 96,6%, όταν το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας είχε βασιστεί στην παραδοχή ότι η συμμετοχή θα έπρεπε να ανέλθει στο 95%. Θεωρητικά, λοιπόν, υπάρχει «περίσσευμα» για την αποπληρωμή των ομολογιούχων που δεν θα συμμετάσχουν τελικά. Στην περίπτωση αυτή, το 96,6% που μετείχε οικειοθελώς ή με την ενεργοποίηση των CACs θα αισθανόταν μάλλον… κορόιδο. Αυτό θα έχει ιδιαίτερη σημασία αν -παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα- χρειαστεί και άλλη ευρωπαϊκή χώρα να ακολουθήσει το ίδιο μονοπάτι...

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι νέα πρόταση με τους ίδιους αριθμητικούς όρους θα υπάρξει, όμως θα αφορά ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 1,7 δισ. ευρώ που υπάγονται σε ελβετικό, ιαπωνικό και ιταλικό δίκαιο και για νομικούς λόγους δεν μπορούσαν να ενταχθούν στο PSI.

Σε αυτούς τους ομολογιούχους θα γίνει πρόταση που θα περιλαμβάνει το ίδιο ποσοστό «κουρέματος», αλλά δεν θα λάβουν νέα ομόλογα. Θα πληρωθούν με μετρητά περίπου 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v