Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιδικάστηκαν χρέη 8,2 δισ.-Εισπράχτηκαν 615 εκ.

Μία ακόμα απόδειξη του γεγονότος ότι «λεφτά υπάρχουν» συνιστούν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που δείχνουν ότι τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει προς είσπραξη 8.222.957.957 ευρώ.

Επιδικάστηκαν χρέη 8,2 δισ.-Εισπράχτηκαν 615 εκ.
Μία ακόμα απόδειξη του γεγονότος ότι «λεφτά υπάρχουν» συνιστούν τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, που δείχνουν ότι τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει προς είσπραξη 8.222.957.957 ευρώ, μετά από τελεσίδικες αποφάσεις για διάφορες φορολογικές υποθέσεις, και μία ακόμα απόδειξη της γύμνιας του εισπρακτικού μηχανισμού συνιστά το δεύτερο σκέλος αυτών των στοιχείων, που αποκαλύπτουν ότι από τα 8,2 δισ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου έχουν εισρεύσει μόλις 615.288.124 ευρώ ή ποσοστό που αντιστοιχεί στο 7,48% του συνόλου.

Στα χαρτιά το ελληνικό δημόσιο είναι «πάμπλουτο», στην πράξη είναι γνωστό ότι έχει φαλιρίσει.

Οι δραματικές επιδόσεις είσπραξης δημοσίων εσόδων που έχουν κλειδώσει με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κρύβουν τρεις χρόνιες παθογένειες του συστήματος:

1. Τα δικαστήρια «μπούκωσαν». Στις δικαστικές αίθουσες συνωστίζονται σήμερα περισσότερες από 170.000 φορολογικές υποθέσεις και τα έσοδα που διεκδικεί το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ.

Μέχρι πρότινος η έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης μπορεί να απαιτούσε ακόμα και δέκα χρόνια. Έτσι, όταν το δικαστήριο έστελνε την απόφαση στην εφορία και ο εφοριακός επιδίωκε την είσπραξη των επιδικασθέντων ποσών, σε πλειάδα περιπτώσεων οι επιχειρήσεις στις οποίες είχαν βεβαιωθεί τα πρόστιμα είχαν κλείσει ή είχαν εκποιήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι φυσικά πρόσωπα στους οποίους είχαν επιβληθεί τα πρόστιμα είχαν αποδημήσει εις Κύριον.

Το πρόβλημα ανέλαβε να διορθώσει η τρόικα, η οποία απαίτησε παρεμβάσεις επιτάχυνσης της εκδίκασης των φορολογικών δικών. Νόμοι σχετικοί ψηφίστηκαν και τώρα με το μνημόνιο έχει μπει και σαφές χρονοδιάγραμμα για το ξεμπλοκάρισμα των δικαστηρίων.

Σύμφωνα με αυτό, έως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει εκδικαστεί το 50% των εκκρεμών φορολογικών δικών, με προτεραιότητα σε φορολογικές υποθέσεις το ύψος των οποίων ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, το 80% των υποθέσεων πρέπει να έχει εκδικαστεί έως το τέλος του 2012 και το 100% έως το τέλος Ιουλίου 2013.

2. Οι εφορίες δεν… βλέπουν. Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ακόμα καταρτίζεται και οι εφορίες, ακόμα και σήμερα, δεν έχουν πλήρη εικόνα της περιουσιακής κατάστασης των φορολογουμένων που έχουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ληξιπρόθεσμα χρέη.

Έτσι, όταν το δικαστήριο στέλνει την απόφαση και ο εφοριακός αναλαμβάνει με τη βοήθεια του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων να εισπράξει τα χρωστούμενα, πολύ απλά δεν γνωρίζει τι ακριβώς μπορεί να δεσμεύσει αν ο φορολογούμενος δεν ανταποκριθεί.

Σε αυτό το πρόβλημα λύση θα έδινε απόφαση του τέως υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου, που έχει υπογραφεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία ελεγκτικές εταιρείες, δικηγόροι ή δικηγορικά μπορούν να προσλαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο τον εντοπισμό των περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τόσο των υποχρέων όσο και των συνυποχρέων αυτών που έχουν την οφειλή.
 
Θα αναζητούσαν ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί στη φορολογική αρχή ή δεν έχουν μεταγραφεί, απαιτήσεις στα χέρια τρίτων, ειδικά περιουσιακά στοιχεία, περιουσιακά στοιχεία ή επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν, περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν από τρίτους με χρηματικούς πόρους του υπόχρεου, εικονικές μεταβιβάσεις, εικονικά βάρη όπως άλλωστε και τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό.

Έχοντας πια αυτά τα στοιχεία στη διάθεσή τους, οι εφορίες θα μπορούσαν πολύ πιο εύκολα να ανακτήσουν τα χρωστούμενα. Οι ιδιώτες όμως δεν έχουν ακόμα προσληφθεί.

3. Στις δύο παραπάνω παραμέτρους, εφοριακοί προσθέτουν την έλλειψη προσωπικού στις Δ.Ο.Υ. μετά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μιλούν και για την περιορισμένη όρεξη για δουλειά όσων απέμειναν μετά το βαθύ μαχαίρι στις αποδοχές και στα επιδόματα.

Κάπως έτσι, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να εισπράξει δισεκατομμύρια από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπερνούν πλέον τα 46 δισ. ευρώ ή από τη δεξαμενή των επιδικασθέντων ποσών, όπου υπολείπονται άλλα 7,6 δισ. ευρώ, ψάχνει εναγωνίως νέα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ για τον Ιούνιο, όταν οι εκλογές θα έχουν παρέλθει και η τρόικα θα είναι και πάλι κοντά μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v