Για ρευστότητα περάστε το... β΄ εξάμηνο!

Βαθιές ανάσες στην αγορά αλλά... μετά το καλοκαίρι θα δώσουν τα 4 δισ. που θα εξοφλήσουν αντίστοιχες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου. Τι λέει η έκθεση της τρόικας για ύφεση, ανεργία και αποδοχές. Τι αλλάζει στη φορολογία.

Για ρευστότητα περάστε το... β΄ εξάμηνο!
Φως στο τούνελ της ύφεσης και της ανεργίας θα αρχίσει να βλέπει από το 2014 η ελληνική οικονομία, με τις αποδοχές όμως να παραμένουν υπό πίεση, τους φόρους να αυξάνονται περισσότερο υπό το βάρος της εξάλειψης των όποιων φοροαπαλλαγών έχουν απομείνει, με τις απολύσεις να δίνουν δυναμικό "παρών" στο δημόσιο και συνολικά με νέα μέτρα 11,6 δισ. ευρώ να βρίσκονται προ των πυλών.

Το αντάλλαγμα στη σκληρή συνταγή της τρόικας είναι δανεικά 164,5 δισ. ευρώ από τον επίσημο τομέα, τα οποία θα δοθούν στο ελληνικό δημόσιο έως το 2014. Τα λεφτά είναι μετρημένα μέχρι την τελευταία… δεκάρα και όπως προκύπτει από την έκθεση της Κομισιόν μέχρι το τέλος του έτους στην αγορά θα πέσουν 4 δισ. ευρώ από την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Το χρονοδιάγραμμα των δόσεων του νέου προγράμματος προβλέπει την εκταμίευση 75,6 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου. Από αυτά 6,9 δισ. ευρώ θα καλύψουν το έλλειμμα, 1 δισ. ευρώ άλλες ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, 4,8 δισ. ευρώ λήξεις ομολόγων (πρόκειται για το τμήμα του ομολόγου λήξης 20 Μαρτίου που κατέχει η ΕΚΤ), 29,5 δισ. ευρώ το PSI και 15 δισ. ευρώ την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Συνολικά, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν προβλεφθεί 48,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε τρεις δόσεις (15 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου, 10 δισ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο και 23,8 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο) και όπως ξεκαθαρίζει η έκθεση θα είναι υπό μορφή ομολόγων και όχι ρευστού.

Στο μέτωπο της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, που αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων στις οποίες το κράτος έχει βάλει βερεσέ, 1,3 δισ. ευρώ θα δοθεί το τρίτο τρίμηνο και 2,7 δισ. ευρώ το τέταρτο, ενώ η πλήρης εξόφληση θα ακολουθήσει με τέσσερις ισόποσες δόσεις των 800 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο το 2013.

Η ζωή μας με το μνημόνιο έως το 2014

Όσο περνάνε οι εβδομάδες, οι προβλέψεις για το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας διαδέχονται η μία την άλλη και δυστυχώς είναι η μία χειρότερη από την άλλη.

Το Νοέμβριο η τρόικα προέβλεπε ύφεση 2,8% για φέτος, πριν από δεκαπέντε μέρες η Κομισιόν εκτιμούσε ότι η ύφεση θα ήταν 4,4%, πρόβλεψη που αποτυπώθηκε και στο συμπληρωματικό προϋπολογισμό, χθες η ύφεση ανέβηκε από την Κομισιόν στο 4,7% και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδούβελης, την ίδια ώρα, μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους, εκτιμούσε ότι η ύφεση θα είναι φέτος 4,9%.

Στην έκθεση, πάντως, προβλέπεται ύφεση 4,7% φέτος, βελτίωση με μηδενική συρρίκνωση το 2013 και επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 2,5% το 2014. Στις μακροοικονομικές προβλέψεις της έκθεσης ξεχωρίζουν ακόμα:

· Ανεργία: Παρότι σε μηνιαία επίπεδα, όπως είναι γνωστό, έχει αγγίξει το 21% και οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι η ανεργία από 17,9% το 2012 θα «χάσει» ένα… δέκατο της μονάδας το 2013 (17,8%) και θα εμφανίσει μείωση στο 16,7% για πρώτη φορά στη διάρκεια του μνημονίου. Σε απόλυτα μεγέθη οι άνεργοι -σε ετήσια βάση- από 922.700 φέτος θα μειωθούν ελαφρά σε 916.300 άτομα το 2013 και σε 858.500 το 2014.

· Αποδοχές. Μετά το μεγάλο «χαστούκι» 13% στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, σε κατά κεφαλήν επίπεδο στο σύνολο της οικονομίας, για το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση 3,8% και το 2014 επιπλέον 2,2%.

· Πληθωρισμός. Κόντρα στην οικονομική θεωρία που ταυτίζει τη βαθιά ύφεση με αποπληθωρισμό, μόλις φέτος για πρώτη φορά εκτιμάται ότι ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης θα διαμορφωθεί στο -0,5%, για να ακολουθήσει περαιτέρω πτώση 0,3% του χρόνου και το 2014 να περάσουμε και πάλι σε θετικό πρόσημο με πληθωρισμό μόλις 0,1%.

· Δημόσιο χρέος. Και του χρόνου θα αυξηθεί από το 161,4% του ΑΕΠ φέτος στο 165,4%. Από το 2014 θα αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση στο 162,1% του ΑΕΠ και αν όλα πάνε καλά , σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας, το 2030 η Ελλάδα θα έχει χρέος 88% του ΑΕΠ της.

· Έλλειμμα. Από 9,3% του ΑΕΠ πέρυσι, θα μειωθεί φέτος σε 7,3%, σε 4,6% το 2013 και σε 2,1% το 2014. Από του χρόνου ο προϋπολογισμός θα αρχίσει να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα.

Αποκρατικοποιήσεις

Φέτος το καλάθι των αποκρατικοποιήσεων θα είναι μικρό από πλευράς εσόδων. 1,558 δισ. ευρώ σωρευτικά το πρώτο τρίμηνο του έτους, χωρίς μεταβολή το δεύτερο, με μικρή αύξηση στα 2,7 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο, στα 5,2 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους. Το 2013, συνολικά θα έχουν εισπραχθεί 9,2 δισ. ευρώ, έως το τέλος του 2014 το ποσό θα διευρυνθεί σε 14 δισ. ευρώ και θα φτάσει τα 19 δισ. ευρώ το 2015.

Φορολογικό

Στο κεφάλαιο που αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση δεν υπάρχει κανένα παράθυρο διάσωσης φοροαπαλλαγών και προνομιακών καθεστώτων, όπως για παράδειγμα των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά.

Σε αντιδιαστολή πάντως με την προηγούμενη έκθεση, όπου ρητά αναφερόταν ότι δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης των φορολογικών συντελεστών, στη χθεσινή έκθεση δεν υπάρχει αντίστοιχη διατύπωση, ξεκαθαρίζεται όμως ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης θα πρέπει να είναι ουδέτερο, να μην υπάρχει δηλαδή η παραμικρή απώλεια εσόδων.

«Η μεταρρύθμιση θα πρέπει να στοχεύει στην απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, στη μείωση του κόστους συμμόρφωσης (εξορθολογισμός προστίμων) και να είναι πιο φιλικό για την ανάπτυξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά, αφήνοντας ενδεχομένως ένα μικρό περιθώριο μείωσης και των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις, πέραν της απλοποίησης και της σταθερότητας, που θα λειτουργήσουν ενισχυτικά στις αναπτυξιακές προσπάθειες.

Το νέο φορολογικό, σύμφωνα με την έκθεση, θα φέρει κλείσιμο 200 εφοριών έως το τέλος του έτους, αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στο ΦΠΑ όπου τα σενάρια προβλέπουν καθιέρωση δύο συντελεστών (9% και 19% ή 11% και 21%), στους φόρους ακινήτων, όπου προωθείται ενοποίηση των φόρων κατοχής ακίνητης περιουσίας (ειδικό τέλος ακινήτων και Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) αλλά και στις ασφαλιστικές εισφορές, για τις οποίες προβλέπεται μείωση με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης.

Ανεπαρκείς κρίνονται στην έκθεση οι μέχρι σήμερα προσπάθειες για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Γι’ αυτό και τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι: διενέργεια 10.000 ελέγχων για την απόδοση ΦΠΑ έως το τέλος του έτους με είσπραξη τουλάχιστον του 20% των προστίμων που θα επιβληθούν, και 1.300 ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και είσπραξη τουλάχιστον του 50% των προστίμων που θα επιβληθούν, είσπραξη 2 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη και τουλάχιστον του 20% των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα δημιουργηθούν στη διάρκεια του έτους.

Ρητά και κατηγορηματικά, άλλωστε, η Κομισιόν απαιτεί να μην υπάρξουν νέες ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών ή περαιώσεις εκκρεμών υποθέσεων. Το νέο φορολογικό θα πρέπει να παρουσιαστεί στις βασικές του γραμμές έως το τέλος Μαρτίου και να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Ιουνίου.


*Η έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v