Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέσσερα μέτωπα σε 3 ημέρες για το νέο δάνειο

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος τόσο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ιδιωτικού - επίσημου και δημόσιου τομέα για το PSI+ όσο και για τη μορφοποίηση του νέου προσωρινού μνημονίου.

Τέσσερα μέτωπα σε 3 ημέρες για το νέο δάνειο
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος τόσο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ιδιωτικού - επίσημου τομέα για το PSI+ όσο και για τη μορφοποίηση του νέου προσωρινού μνημονίου και στην ελληνική κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι οι συμφωνίες θα έχουν κλείσει έως την Κυριακή, ώστε να τεθούν υπό την έγκριση του eurogroup την προσεχή Δευτέρα.

Οι δηλώσεις Τόμσεν επιβεβαιώνουν ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών, παρ’ όλα αυτά κρίσιμες παράμετροι με σημαντικά ζητήματα παραμένουν και μένει να οριστικοποιηθούν στο καυτό τριήμερο, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας τα επόμενα χρόνια.

Στο μέτωπο του PSI, το περίγραμμα της συμφωνίας έχει κλείσει, μένει όμως η καθοριστική παράμετρος του τρόπου εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη διαδικασία, ενώ πολιτική κρίσιμη στην παρούσα συγκυρία εν όψει εκλογών κρίνεται η μεταχείριση των ομολογιούχων φυσικών προσώπων που υπολογίζεται ότι κατέχουν τίτλους του ελληνικού δημοσίου ύψους 5 δισ. ευρώ.

Από τις πρόσφατες δηλώσεις του Ευάγγ. Βενιζέλου στη βουλή προκύπτει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να αναζητά φόρμουλα ώστε να υποστούν την ελάχιστη δυνατή ζημία. Καθώς δύσκολα εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν, εξετάζονται τρόποι μελλοντικής αναπλήρωσης της ζημίας.

«Ως προς τους ατομικούς μικροεπενδυτές, χωρίς να θέλω να μπω τώρα σε λεπτομέρειες, μετά τη δημόσια προσφορά, διότι πρέπει να διαμορφώσουμε συσχετισμούς μέσα στη δημόσια προσφορά, θα λάβουμε μέριμνα ώστε κανείς να μη νιώθει αδικημένος γιατί πήρε ομόλογο και δεν έκανε κατάθεση.
 
Η τροπολογία αφορά τους όρους ανταλλαγής και έκδοσης των νέων ομολόγων. Βέβαια, θα πρέπει να δούμε πόσο και πότε τα πήρε ο κάθε ιδιώτης, διότι υπήρχαν κάποιοι που τα πήραν στην πρωτογενή αγορά στην ονομαστική αξία και κάποιοι άλλοι τα πήραν στη δευτερογενή αργότερα ή μερικοί μπορεί να έκαναν μικροκινήσεις εύκολου πλουτισμού και τα λοιπά.

Πάντως, όλα θα αντιμετωπιστούν δίκαια και χωριστά, το καθένα με τον τρόπο του». Αυτά είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος κλείνοντας για πρώτη φορά το μάτι σε όσους μικροεπενδυτές φυσικά πρόσωπα εμπιστεύτηκαν την «ασφάλεια» των ελληνικών ομολόγων.

Το ζήτημα αυτό είναι σαφές ότι θα αντιμετωπιστεί σε τρόπο μεταγενέστερο. Νωρίτερα θα πρέπει να κλείσουν τέσσερα καυτά μέτωπα που αφορούν:

Τη μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα: Σήμερα γίνεται μια νέα απόπειρα προσέγγισης του θέματος, σε νέα συνάντηση εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστών. Η τρόικα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τόμσεν, συζητά το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν παρεμβάσεις στο μέτωπο του 13ου και του 14ου μισθού, είναι όμως σαφές ότι απαιτεί μείωση του κατώτατου μισθού και προς τα κάτω προσαρμογή των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα ώστε να τονωθεί- όπως η ίδια εκτιμά- η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τις επικουρικές: Οι πολιτικές δυνάμεις εμφανίζονται να συνεχίζουν να διαφωνούν για τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων κατά 15% σε μέσα επίπεδα που απαιτεί η τρόικα και το θέμα αυτό αναμένεται να διευθετηθεί στη νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό, η οποία αναμένεται να γίνει είτε σήμερα το βράδυ ή -το πιθανότερο- αύριο.

Τα ανταλλάγματα του δημοσίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: Ενώ η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν εργαλεία χωρίς ψήφο, στην κυβέρνηση εξακολουθούν να υπάρχουν φωνές που επιθυμούν το δημόσιο να λάβει κοινές μετοχές. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος, όμως, δείχνει σαφώς προς την πλευρά είτε των προνομιούχων μετοχών είτε των μετατρέψιμων ομολογιακών δανείων με υψηλή για το δημόσιο απόδοση. Και αυτό το θέμα θα πρέπει να έχει κλείσει έως την Κυριακή.

Τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα: Ενώ η τρόικα αρχικά τοποθετούσε τον πήχη των πρόσθετων μέτρων στο 1% του ΑΕΠ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδιόρισε με δημόσιες δηλώσεις του το έλλειμμα του 2011 στο 9,5% (αντί για 9%), πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για πρόσθετα μέτρα 2% του ΑΕΠ ή περίπου 4,4 δισ. ευρώ. Άλλες πηγές του ίδιου υπουργείου, πάντως, τοποθετούν τον πήχη των επιπλέον μέτρων αισθητά χαμηλότερα.
 
Όλοι όμως συμφωνούν ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν περικοπές και εξοικονομήσεις δαπανών από τις αντίστοιχες άμυνας και υγείας και από το κλείσιμο κρατικών φορέων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v