Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναψαν φωτιές οι παραιτήσεις Πεπόνη-Μουζακίτη

Καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους οι οικονομικοί εισαγγελείς Γ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Σκληρή απάντηση από Βενιζέλο - Παπαϊωάννου. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Αναψαν φωτιές οι παραιτήσεις Πεπόνη-Μουζακίτη
Την παραίτησή τους στον προϊστάμενό τους, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, υπέβαλαν οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, καταγγέλλοντας προσκόμματα και αγκυλώσεις στην άσκηση των καθηκόντων τους, ενώ εκφράζουν επιφυλάξεις και για τις προωθούμενες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο.

Στην κίνηση τους αντέδρασαν οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Βενιζέλος και Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου με εξίσου "σκληρή" κοινή δήλωση τους. Υποστηρίζουν ότι με την προωθούμενη ρύθμιση η θέση του οικονομικού εισαγγελέα θα καλύπτεται από αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αντί για αντεισαγγελέα εφετών και έτσι ο θεσμός αναβαθμίζεται. Να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα ζητούν κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τι επικαλούνται οι δικαστικοί λειτουργοί

Οι εισαγγελείς εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από την έως τώρα αντιμετώπισή τους, καθώς δεν τους παρέχεται η απαραίτητη υλικοτεχνική υποστήριξη για να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, ενώ καταγγέλλουν προσκόμματα και πολιτικοοικονομικές παρεμβάσεις στο έργο τους.

Στο κείμενο της παραίτησής τους αναφέρουν τα εξής:

«Παρά το γενικότερο αρνητικό κλίμα και με πλήρη επίγνωση της ιδιάζουσας σχέσης μεταξύ της νεοελληνικής πραγματικότητας και του εν Ελλάδι αναπτυσσόμενου οικονομικού εγκλήματος, αποδεχτήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας.

Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί, ούτε να εξασφαλίσουμε ανοχές των παντός είδους πολυποίκιλλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη.

Ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας.

Επειδή ουδέποτε επιδιώξαμε θέσεις και αξιώματα, δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση. Πολλώ μάλλον δε, δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμπήθρα του Σιλωάμ, για τα πολυποίκιλλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλλόνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».

Μερικές από τις σημαντικότερες υποθέσεις που χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, είναι οι συνθήκες παραίτησης του πρώην ΓΓ του Υπουργείου Οικονομικών Διομήδη Σπινέλλη, ο οποίος είχε καταγγείλει ανείσπρακτα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί για λαθρεμπόριο καυσίμων καθώς και το σύστημα «4-4-2» των εφοριακών, η έρευνα που αφορούσε καταγγελίες για διογκωμένο έλλειμμα της Ελλάδας από την ΕΛΣΤΑΤ, δανειοδοτήσεις κομμάτων και τα CDS του Ανδρίκου Παπανδρέου.

Τι απαντούν Βενιζέλος - Παπαϊωάννου

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

"Με θεσμική έκπληξη πληροφορηθήκαμε από αναρτήσεις στο διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης ότι οι αντεισαγγελείς εφετών κ.κ. Γρηγόριος Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, επιφορτισμένοι, με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, με τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα και του αναπληρωτή του, υπέβαλαν προς τον εποπτεύοντά τους αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Νικ. Παντελή την «παραίτησή» τους από τα καθήκοντα αυτά. Ως αιτία της κίνησής τους αυτής φέρεται, σύμφωνα με τις παραπάνω «πηγές», το γεγονός ότι «ήδη με σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί και μας κοινοποιήθηκε, όλως προφασιστικώς και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία, επιχειρείται η αντικατάστασή μας και η απαλλαγή από την παρουσία μας».

Με τη δημόσια αυτή κίνηση των παραπάνω αντεισαγγελέων εφετών επιχειρείται να δημιουργηθεί η εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους. Αυτό πλήττει βαθειά το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς ως παρέμβαση στο έργο τους εκλαμβάνεται η δήθεν πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει προς τη Βουλή σχέδιο νόμου με το οποίο τη θέση του Οικονομικού Εισαγγελέα αναλαμβάνει, αντί για αντεισαγγελέας εφετών, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου!

Άρα, η ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό εκλαμβάνεται από τους δύο παραπάνω αντεισαγγελείς εφετών ως προσβολή και ως παρέμβαση, την οποία προφανώς θα ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Μήπως οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και ο επικεφαλής τους Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχουν μικρότερο ζήλο, παρέχουν περιορισμένα εχέγγυα ανεξαρτησίας και είναι επιρρεπείς στη συγκάλυψη οικονομικών εγκλημάτων ή δεκτικοί εξωθεσμικών παρεμβάσεων;

Η αλήθεια είναι ότι σε υπηρεσιακό επίπεδο είχε εκπονηθεί προσχέδιο διάταξης, μεταξύ πολλών άλλων και για την ανάθεση των καθηκόντων του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του θεσμού σε πανελλαδικό επίπεδο.

Μάλιστα, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φοροδιαφυγής που συνήλθε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, ετέθη το ερώτημα αν θα ήταν προτιμότερο για λόγους δικονομικούς, αλλά και λειτουργικούς, να τοποθετηθεί αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου ως Οικονομικός Εισαγγελέας. Το ερώτημα αυτό απετέλεσε αντικείμενο ευρείας συζήτησης στην οποία μετείχε ο αντεισαγγελέας εφετών κ. Πεπόνης, αλλά και οι παριστάμενοι αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδης και πρώην αντεισαγγελέας εφετών κ. Διώτης, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΟΕ, που θεώρησαν ότι ο θεσμός λειτουργεί ικανοποιητικά ως έχει.

Επιπλέον αυτού, το σχετικό προσχέδιο ετέθη υπόψη του κ. Πεπόνη για να διατυπώσει και εγγράφως την άποψή του, χωρίς να έχει διαμορφωθεί σε κανένα πολιτικό επίπεδο κυβερνητική απόφαση για την ανάληψη της σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Συνεπώς, η βεβιασμένη και υπερβολική δημόσια αντίδραση των δύο αντεισαγγελέων εφετών, που δημιουργεί την εντύπωση ότι οι θεσμοί δυσλειτουργούν και συνιστά παρέμβαση στα καθήκοντά τους ακόμη και η σκέψη να ανατεθούν τα καθήκοντα του Οικονομικού Εισαγγελέα σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, συνιστά σαφή προσβολή της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και θέτει σημαντικά ζητήματα κύρους και αξιοπιστίας της Δικαιοσύνης, επί των οποίων είναι βέβαιον ότι θα επιληφθεί αμέσως ο κ. Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο υπαινιγμούς και αοριστίες και μάλιστα από εισαγγελικούς λειτουργούς τεταγμένους στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος. Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα βήματα στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής με την ενεργοποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων και είναι κρίμα να δημιουργούνται τώρα εσφαλμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

Όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει θέμα «υπαγόρευσης ή απαγόρευσης» στη δράση του ως εισαγγελικού λειτουργού, οφείλει να αναφέρει αμέσως συγκεκριμένα στοιχεία, διαφορετικά συμβάλλει στη δημιουργία «γκρίζων ζωνών» που τόσο πολύ έχουν δηλητηριάσει τα τελευταία χρόνια τον δημόσιο βίο".

Ν.Δ.: Τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, κ. Κώστας Τζαβάρας και ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος, βουλευτής Ν. Αιτωλοακαρνανίας, κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

"Οι παραιτήσεις των οικονομικών Εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, εγείρουν τεράστιο πολιτικό και ηθικό ζήτημα. Το οποίο προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από την επίθεση που εξαπολύουν εναντίον τους οι υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης.
Από το ίδιο το κείμενο της παραίτησής τους προκύπτει σαφώς ότι αναγκάζονται να παραιτηθούν γιατί κάποιοι, προφανώς υψηλά ιστάμενοι, ενοχλούντο από την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα με την οποία ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Προκύπτει ακόμη ότι “κάποιοι” προσπάθησαν είτε να τους υπαγορεύσουν είτε να τους απαγορεύσουν υπηρεσιακές ενέργειες κατά τη δίωξη συγκεκριμένων περιπτώσεων. Στοιχειώδεις, λοιπόν, λόγοι δικαιοσύνης και διαφάνειας επιβάλλουν τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας με παραγγελία του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να εξακριβωθούν:

1. Ποιοί έχουν παρέμβει στο έργο των εν λόγω οικονομικών Εισαγγελέων είτε υπαγορεύοντας είτε απαγορεύοντας ενέργειες είτε καθ΄ οιονδήποτε άλλο τρόπο δυσχεραίνοντας την απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους.

2. Σε ποιες υποθέσεις εκδηλώθηκαν αυτές οι παρεμβάσεις.

3. Ποιών τα συμφέροντα καλύπτουν οι παρεμβάσεις αυτές.

Συνασπισμός: Μεγάλο πολιτικό ζήτημα

Από το γραφείο τύπου του Σύνασπισμού εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

"Η παραίτηση των οικονομικών εισαγγελέων Πεπόνη και Μουζακίτη με το αιτιολογικό της παρέμβασης στο έργο τους, λίγους μόλις μήνες μετά την σύσταση της οικονομικής εισαγγελίας, δείχνει πως απέχουμε πολύ από τις διακηρύξεις της πολιτικής ηγεσίας περί ανεξάρτητης δικαιοσύνης.

Είναι γνωστό πως η οικονομική εισαγγελία το τελευταίο διάστημα είχε αναλάβει πολλές και κρίσιμες υποθέσεις μεγάλων διαστάσεων, με άμεσα εμπλεκόμενους γνωστά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου. Η σημερινή παραίτηση δημιουργεί μεγάλο πολιτικό ζήτημα στο οποίο οφείλει να δώσει εξηγήσεις η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Σε μια εποχή που η ελληνική κοινωνία συμπιέζεται αφόρητα αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους να γίνονται παρεμβάσεις έργο της δικαιοσύνης με σκοπό να πέσουν στα μαλακά οι μεγάλοι οικονομικοί παραβάτες.

Δημοκρατική συμμαχία: Να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου

Δήλωση για το θέμα έκανε και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Αυγενάκης:

Οι σημερινές παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη και οι καταγγελίες τους για πιέσεις και παρεμβάσεις στο ανεξάρτητο έργο της δικαιοσύνης δημιουργούν μέγα πολιτικό θέμα. Ποιοι αλήθεια φάνηκε να θίγονται από την ενεργοποίηση των οικονομικών εισαγγελέων;

Ποιοι αλήθεια έδειξαν ενόχληση και θέλησαν να ακυρώσουν το έργο των εισαγγελικών λειτουργών; Ποιοι αλήθεια είχαν συμφέρον από τις παραιτήσεις των προσώπων, που χειρίζονται τις υποθέσεις μη καταβολής ΦΠΑ και χρεών στο Δημόσιο και τις καταγγελίες για την προκλητική δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων;

Είναι αυτοί που σήμερα συνεχίζουν να αντιστέκονται στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της διακίνησης μαύρου χρήματος και της ανομίας, όντας μέρη ενός πεπερασμένου πλέον, σάπιου πολιτικού συστήματος, το οποίο παίζει το τελευταίο του χαρτί. Είναι βέβαιο ότι το αίσθημα δικαίου στην κοινωνία δεν θα αποκατασταθεί με αυτούς τους χειρισμούς και πως η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος δεν μπορεί να επανέλθει με υπονομεύσεις και παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελικών αρχών.

Σήμερα, ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, τα κόμματα και ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις, αλλά και να διατυπώσουμε ξεκάθαρες, συγκεκριμένες δεσμεύσεις, τις οποίες όπως θα τηρήσουμε.


* Το επίμαχο άρθρο 17 Α ν. 2523/1997 για τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v