Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΣτΕ θα κρίνει το νόμο πλαίσιο της Υπ. Παιδείας

Προσφυγή με την οποία ζητείται να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος πλαίσιο της υπουργού Παιδείας, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το ΑΠΘ υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι υποβιβάζει τα Πανεπιστήμια σε ΔΕΚΟ.

Το ΣτΕ θα κρίνει το νόμο πλαίσιο της Υπ. Παιδείας
Προσφυγή με την οποία ζητείται να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος πλαίσιο της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου, κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι υποβιβάζει τα Πανεπιστήμια σε ΔΕΚΟ.

Το Πανεπιστήμιο ζητεί την ακύρωση δύο υπουργικών αποφάσεων της υπουργού Παιδείας τις οποίες χαρακτηρίζει παράνομες και αντισυνταγματικές.

Πρόκειται για τις αποφάσεις με τις οποίες συγκροτήθηκε η οργανωτική επιτροπή που έχει την ευθύνη για την ανάδειξη των μελών του πρώτου συμβουλίου του Α.Π. Θεσσαλονίκης και με τις οποίες ρυθμίζεται ο τρόπος εφαρμογής του συστήματος ταξινόμησης ψήφου κατά τη διαδικασία εκλογής των καθηγητών.

Ως προς το συμβούλιο διοίκησης των ΑΕΙ το Πανεπιστήμιο της Συμπρωτεύουσας αναφέρει ότι αυτό συγκροτείται κατά σημαντικό μέρος του από τα λεγόμενα «εξωτερικά μέλη». Τα τελευταία ουδεμία ακαδημαϊκή ιδιότητα διαθέτουν ούτε με οποιονδήποτε τρόπο συνδέονται με το επιτελούμενο ακαδημαϊκό έργο.

Ακόμη, υπογραμμίζεται στην αίτηση ακύρωσης πως «Είναι προφανές ότι η συμμετοχή εξωτερικών μελών στο Συμβούλιο των Α.Ε.Ι. προσβάλλει κατάφωρα την πανεπιστημιακή αυτοδιοίκηση».

Η επίμαχη ρύθμιση, υπογραμμίζει το Πανεπιστήμιο, πέραν από το ότι κατ' ουσίαν υποβιβάζει τα Πανεπιστήμια σε ΔΕΚΟ, προσβάλλει την πλήρη αυτοδιοίκηση τους και για τον πρόσθετο λόγο ότι «θεσμοποιεί τη δυνατότητα επιρροής ιδιωτικών συμφερόντων στα Πανεπιστήμια και τη στρατηγική ανάπτυξή τους».

Παράλληλα, αντισυνταγματική χαρακτηρίζεται και η ρύθμιση του νόμου πλαισίου που προβλέπει ότι στο συμβούλιο του κάθε ΑΕΙ θα συμμετέχει ένας εκπρόσωπος φοιτητών ο οποίος εκλέγεται από προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v