Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελντοράντο στην Ελβετία ψάχνει το ΥΠΟΙΚ

Φλέβα χρυσού στις κρυμμένες ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία αναζητά το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζοντας φόρο από 25% έως και 35% επί του κεφαλαίου για όσους θελήσουν πάση θυσία να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ελντοράντο στην Ελβετία ψάχνει το ΥΠΟΙΚ
Φλέβα χρυσού στις κρυμμένες ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία αναζητά το υπουργείο Οικονομικών, σχεδιάζοντας φόρο από 25% έως και 35% επί του κεφαλαίου για όσους θελήσουν πάση θυσία να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο… άλλος δρόμος, εφόσον ολοκληρωθεί η υπό κατάρτιση συμφωνία με την Ελβετία, οδηγεί τους συγκεκριμένους καταθέτες ενώπιον των ελληνικών φορολογικών αρχών, όπου θα κληθούν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων τους, αντιμετωπίζοντας ενδεχομένως ακόμα και τις διατάξεις του νόμου για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, με φόρο έως και 40%, και ποινικές διώξεις.

Η συμφωνία με την Ελβετία, στα πρότυπα των αντίστοιχων συμφωνιών της Ελβετίας με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται στα σκαριά και το υπουργείο Οικονομικών φιλοδοξεί έως το τέλος του έτους να έχει υπογραφεί το σχετικό προσύμφωνο.

Οι βάσεις του προσυμφώνου τέθηκαν στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Η. Πλασκοβίτης με τον Ελβετό ομόλογό του M. Ambuhl. Όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, οι βασικές επιλογές όσων διατηρούν καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες θα είναι είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, είτε να καταβάλουν φόρο που θα επιβληθεί επί του συνόλου του κατατεθειμένου (ή επενδεδυμένου) κεφαλαίου, ο οποίος θα αντιστοιχεί στο ύψος του φόρου που θα είχε καταβληθεί αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή.

Η αποκάλυψη των στοιχείων στις ελληνικές αρχές δεν είναι απαραίτητο να συνεπάγεται φόρους ή γενικότερα ποινές. Εφόσον τα κεφάλαια έχουν αποκτηθεί νόμιμα, έχουν δηλωθεί και αποδίδονται φόροι επί των τόκων, οι καταθέτες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Αν για οποιονδήποτε λόγο, όμως, οι καταθέτες δεν θέλουν να αποκαλύψουν την ταυτότητά τους, τότε η διατήρηση της ανωνυμίας τους θα τους στοιχίσει φόρο από 25% έως και 35% επί των κεφαλαίων τους.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και το πλαίσιο παροχής πληροφοριών και στοιχείων από τις ελβετικές αρχές, κατόπιν αιτήματος των ελληνικών αρχών, εφόσον τίθεται ζήτημα παράνομων κεφαλαίων. Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, «η διαδικασία αυτή δεν καλύπτει ποινικά αδικήματα και δεν αναιρεί συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας».

Το ύψος των ελληνικών... μυστικών καταθέσεων στην Ελβετία ανέρχεται με βάση μετριοπαθείς εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών σε 60 δισ. ευρώ. Υπάρχουν όμως και πληροφορίες που ανεβάζουν το ποσό των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες ακόμα και στο τριπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ.

Πριν από λίγες μέρες, η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times Deutschland ανέβαζε τις ελληνικές καταθέσεις στα 200 δισ. ευρώ, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει η εκτίμηση του γερμανικού περιοδικού Spiegel που ανέβαζε τις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία στα 600 δισ. ευρώ ή περίπου τρεις φορές το ελληνικό ΑΕΠ.

Επισήμως, αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνει πως στην παρούσα φάση οι ελβετικές τράπεζες δεν έχουν αποκαλύψει το ύψος των ελληνικών καταθέσεων και ότι «ο υπολογισμός των ελληνικών καταθέσεων είναι και αυτός παράμετρος της επιχειρούμενης συμφωνίας».

Το γερμανικό μοντέλο

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία θα αποτελέσει και το μοντέλο της επιχειρούμενης συμφωνίας Ελλάδας - Ελβετίας, έχει δύο σκέλη και προβλέπει:

· Συντελεστή από 19% έως 34% επί των κεφαλαίων τα οποία έχουν κατατεθεί σε ελβετικές τράπεζες από το 2000 και μετά. Ο συντελεστής προσδιορίζεται με βάση το ύψος και τη διάρκεια της κατάθεσης.

· Ετήσιο φόρο 26,4% επί των τόκων από τον Ιανουάριο του 2013 και μετά.

Οι φόροι θα παρακρατηθούν από τις ελβετικές τράπεζες και θα αποδοθούν στο γερμανικό δημόσιο. Υπό αυτήν την προϋπόθεση, θα διατηρηθεί το απόρρητο των ελβετικών καταθέσεων. Ανάλογη συμφωνία έχει υπογραφεί και με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προσπάθεια επιτάχυνσης

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να αξιοποιήσει τις προηγούμενες συμφωνίες της Ελβετίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία προκειμένου να επιταχύνει τις εξελίξεις και να δρομολογήσει την ταχύτερη δυνατή είσπραξη των συγκεκριμένων φόρων.

Οι συμφωνίες με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αρκετά χρονοβόρες, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν την άνοιξη του 2010 και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ακόμα και σήμερα, όμως, εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα εισρεύσουν πράγματι φορολογικά έσοδα προς τη Γερμανία και την Ελβετία. Χαρακτηριστικά είναι δημοσιεύματα στον ελβετικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία ο υπεύθυνος για φορολογικά θέματα επίτροπος A. Semeta έδειξε κατανόηση για τα μέλη της Ε.Ε. τα οποία με αυτόν τον τρόπο θέλουν να εισπράξουν φόρους επί κεφαλαίων τα οποία δεν έχουν φορολογηθεί.

Με βάση τις ίδιες πηγές, ο κ. Semeta ερευνά αν οι συμφωνίες Ελβετίας - Γερμανίας - Ηνωμένου Βασιλείου δεν βρίσκονται σε αντίθεση με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο που αφορά στη φορολόγηση των τόκων ή με τις διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ελβετίας και της Ε.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v