Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Νέο πλήγμα στη ρευστότητα

Ρευστότητα της τάξης των 5 - 5,5 δισ. ευρώ αναζητούν οι ελληνικές τράπεζες μετά την αυτόματη μείωση κατά περίπου 15% της αξίας ενεχύρων των ομολόγων που έχουν δώσει ως εγγύηση στην ΕΚΤ.

Τράπεζες: Νέο πλήγμα στη ρευστότητα
Ρευστότητα της τάξης των 5 - 5,5 δισ. ευρώ αναζητούν οι ελληνικές τράπεζες μετά την αυτόματη μείωση κατά περίπου 15% της αξίας ενεχύρων των ομολόγων που έχουν δώσει ως εγγύηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κατακρήμνιση των τιμών των κρατικών ομολόγων αλλά και των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι τράπεζες, λόγω της ανησυχίας για τη δημοσιονομική κατάσταση στη χώρα και την πιθανότητα στάσης πληρωμών αν δεν εκταμιευτεί η 6η δόση, είχε ως αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί και η αξία τους ως ενεχύρων στην ΕΚΤ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το διετές ελληνικό κρατικό ομόλογο έφτασε να είναι διαπραγματεύσιμο κάτω του 50% της ονομαστικής αξίας του, ενώ το 30ετές βυθίστηκε στο 32% της ονομαστικής αξίας του. Αντίστοιχη καθίζηση υπέστησαν και τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι τράπεζες και λόγω έλλειψης συναλλακτικού ενδιαφέροντος είναι διαπραγματεύσιμα πλέον περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Η συνεχής πτώση των τιμών έχει οδηγήσει ήδη σε τρεις διαδοχικές επί τω χείρω αναπροσαρμογές της αξίας των ενεχύρων, με τη συνολική ποσοστιαία απώλεια να φτάνει σε σχέση με τον Αύγουστο το 15%. Αυτό πρακτικά σημαίνει τρύπα ρευστότητας ύψους 5 - 5,5 δισ. ευρώ, μέρος της οποίας έχει ήδη καλυφθεί.

Εξ ου και η «αδυναμία» των ελληνικών τραπεζών να ανταποκριθούν στη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων που ήταν προγραμματισμένη για χθες και θα πραγματοποιηθεί τελικώς την επόμενη Τρίτη.

Η κατακρήμνιση της αξίας των ομολόγων σφίγγει τη θηλιά της ρευστότητας γύρω από τις ελληνικές τράπεζες, δείχνοντάς τους τον δρόμο προσφυγής στο ΕLA για όσες δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν επιπλέον ενέχυρα στην ΕΚΤ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αντλήσει από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης περίπου 8 με 10 δισ. ευρώ και πως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής (μετά τις τελευταίες εξελίξεις) νέο αίτημα για ενίσχυση της χρηματοδότησης.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι οι τραπεζίτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση και της στέλνουν το μήνυμα να προβεί σε γενναίες διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να συνεχιστεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v