Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Blue chips: Η ακτινογραφία του εξαμήνου

Πολύ ψάξιμο χρειάζεται για να βρει κανείς θετικές ειδήσεις στα αποτελέσματα εξαμήνου. Ποιες εταιρείες έδωσαν θετικά μηνύματα με τις επιδόσεις τους. Η άλλη όψη των οικονομικών καταστάσεων στις τράπεζες.

Blue chips: Η ακτινογραφία του εξαμήνου
Τα οικονομικά αποτελέσματα του β' τριμήνου και του α' εξαμήνου 2011 των εισηγμένων εταιρειών δεν έρχονται να προσθέσουν και πολλά στη φαρέτρα των θετικών ειδήσεων και να ενισχύσουν έτσι τους αγοραστές στη μάχη με τους πωλητές στο Χ.Α.

Δεδομένης της βαρύτητάς τους στη διαμόρφωση του κλίματος στην αγορά, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα αποτελέσματα εξαμήνου των επιχειρήσεων του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20.

Όμως, παρότι αρκετές είναι εκείνες που προσπαθούν να αντισταθούν, στα μεγέθη τους αποτυπώνεται πλέον με σαφήνεια η αδυναμία διαχείρισης της ελληνικής ύφεσης.

Για τις μη τραπεζικές συμμετοχές του δείκτη FTSE/ASE-20 η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:

* COCA COLA 3E:
Τα μεγέθη ικανοποίησαν κυρίως λόγω της αύξησης των εσόδων και της μεγαλύτερης από τις εκτιμήσεις ανόδου του όγκου των πωλήσεων, αν και το bottom line διαμορφώθηκε στα 147 εκατ. ευρώ έναντι 152 εκατ. ευρώ που ήταν το consensus.

* ΔΕΗ: Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με τις εκτιμήσεις, αλλά αδύναμα. Όσον αφορά στο κομμάτι των εξόδων, ήταν το μοναδικό σημείο που παρουσίασε θετική έκπληξη. Επιπλέον, το πρόγραμμα επενδύσεων μειώθηκε στο εξάμηνο σε ποσοστό 7%, όμως το καθαρό χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα στα 4,3 δισ. ευρώ.

* ΕΛΠΕ, MOTOR OIL: Είναι δύο από τις πλέον κερδισμένες εταιρείες του δεύτερου τριμήνου, αφού τα περιθώρια διύλισης ήταν ισχυρά (στα 8,8 δολάρια το βαρέλι για τη ΜΟΗ). Επίσης, για τη Motor Oil αυξήθηκε και ο όγκος των πωλήσεων χάρη στις εξαγωγές. Αναφορικά με τα ΕΛΠΕ, τα συγκρίσιμα κέρδη στο εξάμηνο του 2011 ήταν 138 εκατ. ευρώ έναντι 103 εκατ. ευρώ πέρυσι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

* ΟΤΕ: Το δεύτερο τρίμηνο ήταν ικανοποιητικό, ενώ τα σχέδια για μείωση του κόστους θα αποφέρουν συνολικά 80 εκατ. ευρώ ετησίως, με άμεσες ωφέλειες από το επόμενο τρίμηνο.

* ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Με ζημίες και πτώση στον τζίρο συνέχισε στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι είναι απογοητευτικά. Οι ζημίες στον κατασκευαστικό κλάδο επηρεάζουν αρνητικά όλα τα θετικά στοιχεία, όπως την αύξηση στις παραχωρήσεις και τον κλάδο του περιβάλλοντος και των αιολικών πάρκων.

* ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα ακόμα ένα τρίμηνο.

* ΤΙΤΑΝ: Το δεύτερο τρίμηνο ήταν καλύτερο από το πρώτο, παρ’ όλα αυτά όσον αφορά στο bottom line ήταν μειωμένο 36% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και σε σταθμισμένο επίπεδο -54%. 

* MIG: Παρά το αρνητικό επίπεδο κερδοφορίας για το εξάμηνο στα 108 εκατ., ο περιορισμός των ζημιών προσφέρει αισιοδοξία, όπως επίσης τα υψηλά μερίδια αγοράς και η ενίσχυση της ταμειακής θέσης του ομίλου στα 430 εκατ. ευρώ.

* F.F. GROUP: Μάλλον ικανοποίησε με τα αποτελέσματά του, αφού τα καθαρά κέρδη στα 49,3 εκατ. ευρώ ήταν αυξημένα κατά 14%, αν και τα EBITDA εμφανίστηκαν χαμηλότερα σε ποσοστό 5%, στα 97,8 εκατ. ευρώ.

* ΟΠΑΠ: Απογοήτευσε με τα αποτελέσματα του εξαμήνου, αφού τα κέρδη ήταν μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο το θεσμικό περιβάλλον επηρεάζει περισσότερο τον οργανισμό από οτιδήποτε άλλο.

* ΒΙΟΧΑΛΚΟ: Τόσο ο τζίρος όσο και τα λειτουργικά κέρδη ήταν αυξημένα πάνω από 22%, παρ’ όλα αυτά σε επίπεδο κερδοφορίας το αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο κατά 300.000 ευρώ έναντι 2 εκατ. ευρώ περίπου το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Το highlight των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου για τις τράπεζες δεν είναι άλλο από τις απομειώσεις που προκύπτουν από το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών (PSI) στα ελληνικά ομόλογα. Παρότι δεν υπάρχουν σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις, εμφανίζονται επιμέρους διαφοροποιήσεις:

* EFG EUROBANK: Το κόστος μετά φόρων του PSI διαμορφώθηκε στα 664 εκατ. ευρώ μετά φόρων, αντικατοπτρίζοντας απώλεια αποτίμησης της τάξεως του 16,7% καθώς συμμετείχαν ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ. Στα 23 δισ. ευρώ ανέρχεται η έκθεση στην ΕΚΤ, ενώ οι απώλειες στις καταθέσεις στο δεύτερο τρίμηνο διαμορφώνονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Αυξημένα εμφανίζονται τα περιθώρια NIM στο εξωτερικό, ελαφρώς χαμηλότερα στην Ελλάδα, στο 12,5% ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων και στο 40,5% ο δείκτης κάλυψης. Οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 34,9 δισ. ευρώ από 41,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

* ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Το κόστος του PSI ανήλθε στο 1,339 δισ. ευρώ μετά φόρων, με 9 δισ. ευρώ ομόλογα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ενώ η απώλεια αποτίμησης είναι 17%. Στα 250 εκατ. ευρώ έφτασαν τα καθαρά κέρδη από το εξωτερικό για την ΕΤΕ και το περιθώριο NIM του ομίλου μειώθηκε στις 362 μονάδες βάσης. Σημαντική είναι η μείωση στο κόστος στο εξάμηνο για τις εγχώριες δραστηριότητες κατά 10%, το ποσοστό των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώνεται στο 10%, αλλά στο 58% ο δείκτης κάλυψης. Η εξάρτηση από την ΕΚΤ ανέρχεται στα 25,1 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης Core Tier 1 φτάνει στο 10,1%, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνονται οι προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου και το goodwill. Ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις αγγίζει πλέον το 106% για τον όμιλο μετά και τη σημαντική εκροή στις καταθέσεις στο β΄ τρίμηνο.

* ALPHA BANK: Το κόστος συμμετοχής στο PSI ανήλθε στα 538,6 εκατ. ευρώ μετά φόρων, με 21% απώλεια αποτίμησης για τα ελληνικά ομόλογα των 3,5 δισ. ευρώ που λήγουν έως το 2020. Η έκθεση στην ΕΚΤ διαμορφώνεται στα 16,9 δισ. ευρώ, μέγεθος αυξημένο κατά 2,7 δισ. ευρώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ ο δείκτης Core Tier 1 φτάνει στο 10%. Το σύνολο των καταθέσεων του ομίλου διαμορφώθηκε στα 26,9 δισ. ευρώ από 30,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2011, μειωμένο κατά 3,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,2 δισ. ευρώ αφορούσαν σε καταθέσεις του ελληνικού δημοσίου και το 1,7 δισ. ευρώ σε ιδιώτες πελάτες.

* ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Το κόστος συμμετοχής στο PSI διαμορφώθηκε στα 804 εκατ. ευρώ μετά φόρων, με 13% απώλεια αποτίμησης στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων διακράτησης ως τη λήξη και στο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων των 6 δισ. ευρώ που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων του ομίλου έφτασε το 9,6% από 8,6% στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ ο δείκτης Core Tier 1 στο 8,2% από 10,3% τον Μάρτιο του 2011. Η έκθεση στην ΕΚΤ ανήλθε σε 24,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις μειώθηκαν σε ποσοστό 8% ή κατά 2,4 δισ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου, στα 26,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους.

* ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Τα ελληνικά ομόλογα που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανέρχονται σε 1,076 δισ. ευρώ, η απώλεια αποτίμησης διαμορφώνεται στο 26% και το συνολικό μετά φόρων κόστος στα 268 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αγγίζει το 8,2% από 7,6% τρεις μήνες πριν, ενώ ο δείκτης κάλυψης το 54%. Οι καταθέσεις των πελατών παραμένουν σταθερές πάνω από 32,5 δισ. ευρώ και ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις φτάνει το 86%. Η εξάρτηση από την ΕΚΤ διαμορφώνεται στο 1,4 δισ. ευρώ ή μόλις στο 3,3% του ενεργητικού.

* Marfin Popular BANK: Η συμμετοχή στο PSΙ με ομόλογα ονομαστικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ προκάλεσε απομείωση 274 εκατ. ευρώ μετά φόρων. Ο δείκτης Core Tier 1 διαμορφώθηκε στο 8,6% από 9,4% στο προηγούμενο τρίμηνο. Η εξάρτηση της τράπεζας από την ΕΚΤ έχει μειωθεί στα 6,1 δισ. ευρώ από 6,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010, ενώ οι καταθέσεις των πελατών διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, πάνω από τα 23 δισ. ευρώ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v