Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρχονται οι μαύρες λίστες των φοροφυγάδων

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βγάλει τα άπλυτα στη φόρα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το ?ηµόσιο. Ετοιμάζεται και για λουκέτα σε καταστήματα που φοροδιαφεύγουν.

Έρχονται οι μαύρες λίστες των φοροφυγάδων
Προ των πυλών είναι οι περιβόητες μαύρες λίστες των φοροφυγάδων, οι οποίες αποτελούσαν μέσο απειλής διαπόμπευσης χρόνια και χρόνια και τελικά μόνο στα λόγια έμειναν. Τώρα, τα πράγματα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Όχι διότι ξαφνικά το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να κυνηγήσει με κάθε μέσο τη φορδιαφυγή αλλά και γιατί πολύ απλά έφτασε ο κόμπος στο χτένι της τρόικας και οι πιστωτές μας απαιτούν και να μπουν φοροφυγάδες στη φυλακή, να δοθούν τα ονόματά τους στη δημοσιότητα και να μπουν λουκέτα σε καταστήματα που μπήκαν στον πειρασμό να κλέψουν από τα έσοδα του Δημοσίου.

Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να βγάλει τα άπλυτα στη φόρα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ προς το ?ηµόσιο, εγχείρημα που είχε ξεκινήσει το δίδυμο Παπακωνσταντίνου -  Κουσελά και αναμένεται να ολοκληρώσει το δίδυμο Βενιζέλου - Οικονόμου.

Τις μαύρες λίστες προανήγγειλε από τη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης του ΛΑΟΣ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Όπως είπε ο υπουργός, εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιοποιηθούν οι επωνυμίες των επιχειρήσεων που οφείλουν μεγάλα ποσά στο Δημόσιο, ενώ όσον αφορά στα φυσικά πρόσωπα αναμένεται η απάντηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με τη δημοσιοποίηση όσων οφείλουν στο κράτος περισσότερα από 150.000 ευρώ και εφόσον η καταβολή καθυστερεί για διάστηµα µεγαλύτερο από έτος. Σε αυτούς θα δίνεται περιθώριο 15 ημερών και αν δεν προβάλλουν αρμοδίως τυχόν αιτιλογημένες αντιρρήσεις τα ονόματά τους θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο.

Ανάµεσα σε αυτούς βρίσκονται και πολλοί Ελληνες που διαθέτουν µεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, για τους οποίους διενεργούνται διασταυρώσεις αν έχουν καταβληθεί οι αναλογούντες φόροι.

Από τον Σεπτέμβριο, άλλωστε, θα αρχίσουν και τα πρώτα αυτόφωρα για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ αναμένεται και νέος κύκλος λουκέτων για έναν μήνα σε όσες επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα απο 30.000 ευρώ.

Μετά τις επιστολές και τις προσκλήσεις της εφορίας για ρύθμιση των οφειλών με ευνοϊκό τρόπο, η εφορία θα περάσει στο επόμενο στάδιο, της χρήσης μέσων αναγκαστικής είσπραξης. Συγκεκριμένα, για όσους χρωστούν λιγότερα από 150.000 ευρώ έρχονται κατασχέσεις περιουσιακών τους στοιχείων, για όσους χρωστούν περισσότερα από 150.000 ευρώ έρχονται μαύρες λίστες και αυτόφωρο.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, το αδίκημα της μη εξυπηρέτησης oφειλών προς το Δημόσιο άνω των 5.000 ευρώ είναι διαρκές, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται η διαδικασία του αυτόφωρου και ποινές φυλάκισης για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 5.000 ευρώ και μέχρι 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως του χρόνου που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι την 31η/3/2011.

- Για οφειλές συνολικού ύψους άνω των 10.000 ευρώ, για τις οποίες κατά την παραπάνω ημερομηνία δεν είχαν συμπληρωθεί τέσσερις μήνες αφότου κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 41 δισ. ευρώ και οφείλονται από 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τις 900.000 οφειλέτες οι 892.000 χρωστούν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς, δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που χρωστούν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπρόθεσμων οφειλών αντιστοιχούν μόλις σε 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τις εντολές που έχει δώσει ο υπουργός Οικονομικών, η προσπάθεια του εισπρακτικού μηχανισμού θα επικεντρωθεί πρωτίστως στους 14.700 αυτούς οφειλέτες που χρωστούν από 150.000 ευρώ και πάνω.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχωρά στην εκκαθάριση σχετικά με το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, και επίσης σχετικά με τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης.

Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, και υπολογίζονται σε 10.000 περίπου φυσικά και νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με τις εντολές Βενιζέλου, θα εξεταστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v