Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποποινικοποιούνται τα ναρκωτικά για τους χρήστες

Την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αλλά και την τιμωρία σε βαθμό πταίσματος των αδικημάτων της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών,προωθεί με νομοσχέδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αποποινικοποιούνται τα ναρκωτικά για τους χρήστες
Την πλήρη αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών αλλά και την τιμωρία σε βαθμό πταίσματος των αδικημάτων της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών ουσιών καθώς και της καλλιέργειας ινδικής κάνναβης εφόσον προορίζονται για αποκλειστική χρήση προωθεί με νομοσχέδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τους βασικούς άξονες του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά παρουσίασε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιλτιάδης Παπαιωάννου.

Σύμφωνα με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο αποποινικοποιείται πλήρως η χρήση ναρκωτικών εφόσον είναι για ιδία χρήση, ενώ τιμωρούνται ως πταίσματα τα αδικήματα της προμήθειας και κατοχής καθώς και της καλλιέργειας κάνναβης.

Ως προς το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών, θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος, αλλά θα υπάρχει κλιμάκωση στην επιβολή των ποινών που θα διαφοροποιούνται καθώς η διακίνηση θα διακρίνεται σε ελαφρύτερες , βαρύτερες και ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις.

Τέλος , με στόχο την πλήρη θεραπεία των εξαρτημένων, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ευνοϊκών όρων για όσους έχουν διαπράξει ή συλλαμβάνονται να διαπράττουν αδικήματα σχετιζόμενα άμεσα ή έμμεσα με ναρκωτικά.

Οι όροι αυτοί αφορούν: την εισαγωγή σε εγκεκριμένο θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης ως περιοριστικό όρο, την παρακολούθηση προγράμματος αποτοξίνωσης και απεξάρτησης εντός των φυλακών, την υφ' όρον απόλυση για παρακολούθηση προγράμματος απεξάρτησης, την αναβολή άσκησης ποινικής δίωξης, την αναστολή της ισχύος εντάλματος σύλληψης, την αναστολή εκτέλεσης ποινής, την υποχρεωτική αναβολή στράτευσης και την αναβολή της δίκης.

Εφόσον δε αποδειχθεί οτι ολοκληρώθηκε το θεραπευτικό πρόγραμμα τότε προβλέπονται η οριστική παύση της ποινικής δίωξη, η υποχρεωτική αναστολή της ποινής και η υποχρεωτική αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης υπερ του δράστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v