Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας"

Οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγει η χώρα από την κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της ΕΤΕ, κ. Βασίλης Ράπανος.

Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας
Οι ελληνικές τράπεζες θα στηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βγει η χώρα από την κρίση, δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕΤ.

"Έχουμε δηλώσει ότι θα στηρίξουμε την Πολιτεία σε όλη τη γιγάντια προσπάθεια να σωθεί η χώρα και να μπει στην ανάπτυξη", δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Βασίλης Ράπανος, ξεκινώντας τις εργασίες εκδήλωσης για την Παρουσίαση του Συλλογικού Τόμου της ΕΕΤ με τίτλο "Η διεθνής κρίση στην ευρωζώνη και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα".

Υπογράμμισε δε ότι "οι Κασσάνδρες που είχαν προβλέψει καταστροφή της χώρας μας διαψεύστηκαν και θα διαψευστούν ξανά. Οι καιροί απαιτούν νηφαλιότητα και ψυχραιμία".

Ωστόσο, ο κ. Ράπανος δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, ο κ. Ράπανος δήλωσε ότι πιστεύει πως "οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη (για το σχέδιο rollover) θα έχουν θετική έκβαση".

Αναλυτικότερα, την Τετάρτη 6 Ιουλίου έλαβε χώρα η παρουσίαση του συλλογικού τόμου - μελέτης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τίτλο: "Η διεθνής κρίση, η κρίση στην ευρωζώνη και το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα".

Την εκδήλωση, όπως και τη μελέτη, προλόγισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ, καθηγητής κ. Βασίλης Ράπανος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
 
Ο κ. Ράπανος τόνισε το γεγονός ότι με την εκδοθείσα μελέτη η ΕΕΤ επιδιώκει να συμβάλει, με τρόπο αναλυτικό, τεκμηριωμένο και νηφάλιο, στον δημόσιο διάλογο αναφορικά με τα αίτια και τις επιπτώσεις της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας (και ευρύτερα η ευρωζώνη) και τις εφικτές λύσεις για έξοδο από αυτήν.

Το περιεχόμενο της μελέτης, στην οποία περιέχονται 34 άρθρα, παρουσίασαν στη συνέχεια οι συν-επιμελητές της, κ. Γκίκας Χαρδούβελης και Χρήστος Γκόρτσος. Ο καθηγητής κ. Χαρδούβελης, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ και οικονομικός σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG, αναφέρθηκε στις έξι πρώτες ενότητες της μελέτης, στις οποίες αναλύονται οι διαφορετικές μορφές της διεθνούς και ελληνικής κρίσης και οι επιπτώσεις τους στη λειτουργία των τραπεζών, των αγορών, στο θεσμικό πλαίσιο και, γενικότερα, στην προσπάθεια η ελληνική οικονομία να απεγκλωβιστεί από τις ανισορροπίες του παρελθόντος.

Τα άρθρα αναδεικνύουν τον κομβικό ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία και το πώς ένα εύρωστο χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 
Αναδεικνύουν επίσης τις διαφορετικές πτυχές της διεθνούς κρίσης και τις αδυναμίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, που πρέπει να επουλωθούν για ένα σταθερό και δίκαιο χρηματοοικονομικό και οικονομικό σύστημα. Η ανάλυση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος φανερώνει ότι το δικό μας σύστημα δεν υπήρξε η αιτία της ελληνικής κρίσης, αλλά, αντίθετα, το θύμα της.

Η ελληνική κρίση είναι άμεσα συνυφασμένη με την ευρωπαϊκή. Τόσο η Ελλάδα όσο και η ευρωζώνη πάσχουν από έλλειψη δημοσιονομικής εγκράτειας, αλλά και έλλειψη ομοιόμορφου βαθμού ανταγωνιστικότητας. Η απαραίτητη πάντως "εσωτερική υποτίμηση" στην Ελλάδα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο συχνά παρουσιάζεται, ενώ για να επουλωθούν οι ανισορροπίες του παρελθόντος απαιτούνται, μεταξύ άλλων, δημοσιονομικός περιορισμός, καλύτερη οργάνωση του κράτους, διαρθρωτικός μετασχηματισμός του μοντέλου ανάπτυξης και σημαντική προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα.

Ο κ. Χαρδούβελης ολοκλήρωσε με μία συνοπτική περιγραφή των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και τα διδάγματα που μπορεί να αντλήσει κανείς από τα άρθρα του τόμου για την "ελληνική Οδύσσεια", όπως τη χαρακτήρισε. Με βάση και τα συμπεράσματα των επτά ενοτήτων του τόμου προχώρησε σε πιο συγκεκριμένη ανάλυση των σημερινών διλημμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία και ειδικότερα ο χρηματοοικονομικός χώρος.

Στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ, καθηγητής κ. Χρήστος Γκόρτσος, παρουσίασε την έβδομη ενότητα της μελέτης στην οποία θίγονται ορισμένες από τις πτυχές του διαλόγου αναφορικά με την αναπροσαρμογή του καθεστώτος που διέπει τη ρυθμιστική παρέμβαση και εποπτεία στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ως αποτέλεσμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ειδικότερα, στη συγκεκριμένη ενότητα μελετώνται: 

* το ζήτημα του κόστους κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, 
* το ζήτημα της θεσμικής οργάνωσης της χρηματοπιστωτικής εποπτείας, 
* η ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνέπεια της κρίσης, 
* τα εργαλεία και οι τεχνικές παρακολούθησης του συστημικού κινδύνου και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και 
* οι νέοι κανόνες της Επιτροπής της Βασιλείας (Βασιλεία ΙΙΙ) αναφορικά με την ενίσχυση της ρυθμιστικής παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα.

Ο κ. Γκόρτσος επεσήμανε καταληκτικά τον κίνδυνο που πιθανόν να προκύψει κατά τη διάρκεια των επομένων ετών από την υπερβολική ρυθμιστική παρέμβαση που κυοφορείται σε σχέση με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με δυνητικές αρνητικές συνέπειες για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Συντονιστής της εκδήλωσης για την παρουσίαση της μελέτης της ΕΕΤ, η οποία διαμορφώθηκε με πρωτοβουλία του Επιστημονικού Συμβουλίου και στην οποία συνέβαλαν με τα άρθρα τους μέλη τόσο της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και της τραπεζικής, περιλαμβανομένων των μελών του Επιστημονικού Συμβουλίου της ΕΕΤ, ήταν ο δημοσιογράφος κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου.

***Η αναλυτική παρουσίαση του Συλλογικού Τόμου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v