Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι οφειλέτες δεν μπορεί να τιμωρούνται δύο φορές

Οι οφειλέτες δεν μπορεί να τιμωρούνται, δύο φορές και με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς και με το νέο για το ίδιο αδίκημα επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής σε γνωμοδότησή του.

Οι οφειλέτες δεν μπορεί να τιμωρούνται δύο φορές
Οι οφειλέτες δεν μπορεί να τιμωρούνται, δύο φορές και με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς και με το νέο για το ίδιο αδίκημα επισημαίνει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Φώτης Μακρής σε γνωμοδότησή του με την οποία ερμηνεύει τη διάταξη εκείνη του Ν. 3943/2011 που προβλέπει ότι όποιοι δεν αποδίδουν χρέη προς τις Δ.Ο.Υ., τα τελωνεία κ.λπ. πλέον των τεσσάρων μηνών από την ημέρα βεβαίωσης τους τιμωρούνται με φυλάκιση.

Με τη μεταβατική διάταξη της παραγράφου 9, επισημαίνει ο κ. Μακρής, ο νομοθέτης επιμηκύνει το χρόνο των τεσσάρων μηνών καθυστέρησης πληρωμής ληξιπροθέσμων χρεών προς το δημόσιο, που απαιτείται για την ποινική υπόσταση του ιδιώνυμου εγκλήματος της καθυστέρησης πληρωμής για τα χρέη, η λήξη της πληρωμής των οποίων είχε συντελεσθεί κατά την έναρξη ισχύος του Νόμου 3943/31-3-11, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από την ισχύ του νόμου τούτου.

Η επιμήκυνση αυτή είναι εύλογη, αναφέρεται στην εισαγγελική γνωμοδότηση, γιατί έτσι αποτρέπεται η σύγχυση που θα ανέκυπτε, καθώς ένα τμήμα του χρόνου των τεσσάρων μηνών θα είχε διανυθεί με το παλιότερο νομικό καθεστώς και ένα άλλο με το νεότερο νομικό καθεστώς

Στη συνέχεια, ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει ότι «η άποψη ότι η διάταξη αναφέρεται και σε ήδη συντελεσμένες αξιόποινες πράξεις, δηλαδή σε οφειλέτες που έχουν καθυστερήσει την καταβολή των χρεών προς το δημόσιο πέρα των τεσσάρων μηνών σε τρόπο, ώστε με τη συνέχιση της καθυστέρησης σε διάστημα ακόμη άλλων τεσσάρων μηνών να τελείται από αυτούς δεύτερο αδίκημα και να υπόκεινται γι' αυτό σε ποινή για δεύτερη φορά, «δεν είναι συμβατή με τη δογματική του ποινικού δικαίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v