Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άλλαξε στάση το ΣτΕ για τόκους οφειλών δημοσίου

Ανατρέποντας παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ΣΤ' Τμήμα του έκρινε ότι είναι συνταγματική η διάταξη που προβλέπει ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%.

Άλλαξε στάση το ΣτΕ για τόκους οφειλών δημοσίου
Ανατρέποντας παλαιότερη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, το ΣΤ' Τμήμα του έκρινε ότι είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) η διάταξη εκείνη που προβλέπει ότι το Δημόσιο για τις οφειλές του πρέπει να καταβάλει τόκο υπερημερίας 6%, ενώ οι ιδιώτες που οφείλουν στο Δημόσιο πρέπει να πληρώνουν επιτόκιο από 8,75% έως 12,25%.

Ωστόσο, το μείζον ζήτημα θα απασχολησει εκ νέου την Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, που πλέον έχει διαφορετική σύνθεση.

Ειδικότερα, το Στ;Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο Δ. Πετρούλια, στην υπ' αριθμ. 1620/2011 απόφασή του, αναφέρει ότι το ύψος του τόκου ευλόγως διαμορφώνεται ανάλογα και προς τον κίνδυνο της ενδεχόμενης αδυναμίας καταβολής του χρέους, δημοσίου ή ιδιωτικού. Συνεπώς, δικαιολογημένα το ύψος του τόκου διαφοροποιείται ανάλογα με τη φερεγγυότητα (πιστοληπτική ικανότητα) του οφειλέτη.

Ενδιαφέρον έχουν οι αναφορές στη δικαστική απόφαση για την αξιοπιστία του δημοσίου στην πληρωμή των οφειλών του και την αδυναμία να εισπράξει δυσθεώρητα ποσά από ιδιώτες :

-Είναι κοινώς γνωστή, η εκτεταμένη και μοναδικής διάστασης για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, τα δε ανείσπρακτα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς το Δημόσιο ανέρχονται σε τεράστιο ποσό, που υπερβαίνει τα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ.

Άλλωστε, μία από τις βασικές αιτίες της σημερινής πρωτοφανούς δεινής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας είναι η μη καταβολή προς το Δημόσιο βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών, ενώ οι ιδιώτες οφειλέτες, φυσικά και νομικά πρόσωπα, δεν έχουν βεβαίως τη συνέχεια και διάρκεια ενός κράτους οφειλέτη.

?Tο ελληνικό Δημόσιο μπορεί μεν, λόγω της κακής του οικονομικής του κατάστασης, να καθυστερεί ενίοτε την πληρωμή των οφειλών του, αλλά πάντως αποδίδει, μεταπολεμικά και έως σήμερα, τα χρέη του, καταβάλλοντας και τους οφειλόμενους τόκους.

-Χωρίς αμφιβολία είναι, κατ' αρχήν, δικαιολογημένη η διαφοροποίηση υπολογισμού των επιτοκίων μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών και αυτό δεν παραβιάζει το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v