Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλαλούμ στις εφορίες με την περαίωση

Κίτρινη κάρτα βγάζουν οι φορολογούμενοι στο ΥΠΟΙΚ μετά το αλαλούμ στις εφορίες την πρώτη μέρα της περαίωσης. Σωρεία λαθών στα εκκαθαριστικά. 10 σημεία - κλειδιά που πρέπει να γνωρίζετε.

Αλαλούμ στις εφορίες με την περαίωση
Κίτρινη κάρτα βγάζουν οι φορολογούμενοι στο υπουργείο Οικονομικών μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε στις εφορίες κατά την πρώτη μέρα της περαίωσης.

Έπειτα από σωρεία λαθών στα εκκαθαριστικά και κοστούμι επιπλέον φόρων ακόμα και σε μισθωτούς, συνταξιούχους ή και μακαρίτες, αρκετοί φορολογούμενοι έσπευσαν στις εφορίες για να διορθώσουν τα λάθη ή για να ζητήσουν διευκρινίσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών, άλλωστε, τους προέτρεπε σχετικά από την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώνοντας ότι θα συγκροτηθούν και ειδικές ομάδες για τη διόρθωση των λαθών. Αυτά στη θεωρία. Διότι στην πράξη το υπουργείο δεν φρόντισε να στείλει το απαραίτητο λογισμικό διορθώσεων.

"Θα σταλεί έως το τέλος της εβδομάδας", απαντούν αρμοδίως από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ένα άλλο πρόβλημα αφορά στην έλλειψη στελεχών. Οι μετατάξεις 220 υπαλλήλων από τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα στις εφορίες, ώστε να δώσουν χείρα βοηθείας στην περαίωση, δεν έχουν ακόμα πραγματοποιηθεί και οι εφοριακοί… τραβάνε τα μαλλιά τους.

Για να μην τραβάτε και εσείς τα… μαλλιά σας, χρήσιμο είναι να γνωρίζετε δέκα σημεία-κλειδιά για την περαίωση.

1. Προαιρετική διαδικασία. Αν σας έρθει ραβασάκι, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να το πληρώσετε. Η περαίωση είναι προαιρετική. Αν αγνοήσετε όμως το ραβασάκι, το υπουργείο Οικονομικών απειλεί με ελέγχους και πρόστιμα (αν βεβαίως έχετε κάτι να κρύψετε).

2. Αδράνεια. Σημειώματα περαίωσης αποστέλλονται και σε πολλούς μισθωτούς ή και συνταξιούχους που διαμαρτύρονται ότι "δεν έχω καθόλου έσοδα από ελευθέριο επάγγελμα", αλλά στο μεταξύ έχουν κάνει στο παρελθόν έναρξη επαγγέλματος και δεν έχουν κλείσει τα βιβλία τους. Κανονικά, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα έπρεπε να έχουν κάνει δήλωση μεταβολών στο τμήμα μητρώου της εφορίας τους θέτοντας τα βιβλία τους σε αδράνεια.

Αν δεν το έχουν πράξει, ορθώς αποστέλλονται τα σημειώματα, εξηγούν λογιστές, οι οποίοι διευκρινίζουν πως, αν δεν έχουν περάσει δαπάνες και δεν έχουν καταχωρίσεις στα βιβλία τους, μπορούν απλώς να αγνοήσουν το σημείωμα. Σε περίπτωση ελέγχου, οι ελεγκτές δεν πρόκειται να βρουν τίποτα. Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, τυχόν έλεγχος μπορεί να φέρει πρόστιμα.

3. Μακαρίτες. Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι σε αυτήν την περίπτωση τους φόρους περαίωσης πρέπει να εξοφλήσουν -εφόσον επιθυμούν υπαγωγή στη ρύθμιση- οι νόμιμοι κληρονόμοι.

4. Διακοπή. Στην περίπτωση διακοπής εργασιών, για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2006, ο φόρος περαίωσης θα υπολογιστεί και για το οικονομικό έτος 2007, που αφορά στη χρήση 2006, μέχρι τον Ιούνιο.

5. Αυτοέλεγχος. Προσοχή χρειάζεται και από όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση. Η περαίωση αφορά σε φορολογουμένους με αυτοπεραίωση για τις χρήσεις 2006 - 2007 μόνο εφόσον έχουν μπει στο δείγμα ελέγχου, ενώ για τις χρήσεις 2008 - 2009 ο φόρος περαίωσης για όσους έχουν κάνει αυτοπεραίωση είναι μειωμένος στο μισό.

6. Παραβάσεις. Εστία λαθών είναι και ο προσδιορισμός του φόρου περαίωσης στην περίπτωση παραβάσεων. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν αν έχουν υπολογιστεί σωστά οι προσαυξήσεις.

7. Διόρθωση λαθών. Σε περίπτωση ύπαρξης σφαλμάτων στο εκκαθαριστικό, ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθυνθεί στην εφορία του για να κάνει τις σχετικές διορθώσεις. Σε αυτήν την περίπτωση η προκαταβολή και οι δόσεις εξοφλούνται μόνο στην εφορία η οποία έκανε τις διορθώσεις. Προϋπόθεση βέβαια είναι να φτάσει το λογισμικό διορθώσεων στις εφορίες για να μπορέσουν αυτές να κάνουν τη δουλειά τους.

8. Προκαταβολή. Η καταβολή της προκαταβολής γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη τράπεζα με την προσκόμιση-επίδειξη του εκκαθαριστικού, από την 1η Νοεμβρίου και μετά.

9. Δόσεις. Οι δόσεις, σε περίπτωση μη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται επίσης σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη τράπεζα, με δυνατότητα όμως καταβολής και στις ΔΟΥ.

10. Προθεσμίες. Καταληκτική ημερομηνία αποδοχής της ρύθμισης περαίωσης είναι η 18η Νοεμβρίου. Για τα εκκαθαριστικά με λάθη, μετά τις διορθώσεις, το περιθώριο αποδοχής της ρύθμισης εκπνέει στις 29 Νοεμβρίου, οπότε έως αυτήν την ημερομηνία πρέπει να καταβληθεί και η προκαταβολή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v