Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμμένει το ΥΠΟΙΚ για δηλώσεις "φόρα παρτίδα"

Υπάρχει νομική δυνατότητα για δημοσιοποίηση φορολογικών δηλώσεων στο internet, λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Πιο πλήρης η "ακτινογραφία" δηλώσεων επιχειρηματιών. Πρεμιέρα από 1/1/2011. Το πλήρες σχέδιο.

Εμμένει το ΥΠΟΙΚ για δηλώσεις φόρα παρτίδα
Αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων στο διαδίκτυο φέρεται η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αν και για τις τελικές αποφάσεις θα βαρύνει η γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το σχέδιο υπουργικής απόφασης που έχει σταλεί στην Αρχή πάντως, είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων του υπουργείου Οικονομικών καθώς φαίνεται με σαφήνεια ότι προτίθεται να βγάλει στη φόρα, διευθύνσεις, ονόματα, ΑΦΜ , φόρους και εισοδήματα για το σύνολο των φορολογουμένων.
 
Για τους επιχειρηματίες μάλιστα, η ηλεκτρονική «ακτινογραφία» της δήλωσής τους θα είναι ακόμα πιο πλήρης. Όνομα, επώνυμο, και πατρώνυμο ή επωνυμία και τίτλος της επιχείρησης, ΑΦΜ διεύθυνση έδρας και ταχυδρομικός κώδικας, κύρια δραστηριότητα, αρμόδια εφορία, ημερομηνία έναρξης ή διακοπής, καθαρό εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα ή επιχειρηματικές δραστηριότητας, συνολικό καθαρό εισόδημα και φόρος που αναλογεί.


Για φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιούνται:

· όνομα, επώνυμο και πατρώνυμο,

· ΑΦΜ,

· περιοχή κατοικίας και ΤΚ,

· αρμόδια ΔΟΥ,

· συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία

· φόρος που αναλογεί


Το υπουργείο Οικονομικών βρίσκει την ιδέα πολύ καλή όπως φαίνεται με σαφήνεια από δήλωση του Γ. Παπακωνσταντίνου σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» του Σαββάτου. «Σε μια χώρα με τόσο έντονο το πρόβλημα της φοροδιαφυγής, η δημοσιοποίηση δεν είναι απλώς μια πράξη στοιχειώδους διαφάνειας αλλά και αίτημα μεγάλης μερίδας πολιτών που έχουν κουραστεί από την υποκρισία και την απόκρυψη. Είναι αρκετές οι χώρες όπου δημοσιοποιούνται αυτά τα στοιχεία και θυμίζω ότι και στη χώρα μας υπάρχει νομική δυνατότητα ήδη που δεν αξιοποιείται. Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε και την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στη γνωμοδότηση που της έχει ζητηθεί», λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος καθώς η περιέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει οδηγό πλημμυρίδας αναζητήσεων στο διαδίκτυο για τα εισοδήματα που δηλώνουν και τους φόρους που πληρώνουν επώνυμοι καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και πολιτικοί αλλά και οποιοσδήποτε άλλος φορολογούμενος.

Έτσι, από το απλοϊκό αλλά ενδεχομένως πολύ ουσιαστικό για τα πιτσιρίκια «ο μπαμπάς μου έχει τόσα λεφτά, ο δικός σου δεν έχει ή είναι φοροφυγάς» που θα μπορούσε να αποτελεί θέμα συζήτησης στα προαύλια των σχολείων ακολουθώντας σχετικό κουτσομπολιό στο σπίτι, έως το ενδεχόμενο ορισμένοι επιτήδειοι να αξιοποιούν συνδυαστικά τα στοιχεία που αναρτώνται στο διαδίκτυο για να προσδιορίσουν στόχους ληστειών, είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά που θα πρέπει να λάβει υπ? όψιν της η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.


Το σχέδιο

Όπως προκύπτει πάντως από το σχέδιο υπουργικής απόφασης που έχει στη διάθεσή του το Euro2day, οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι θα κάνουν πρεμιέρα από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Σύμφωνα με το σχέδιο «η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων καθιστά προσβάσιμους σε ηλεκτρονική μορφή τους καταλόγους φορολογουμένων, φυσικών και νομικών προσώπων που συντάσσονται κάθε έτος από τους προϊσταμένους των δημοσίων οικονομικών υπηρεσιών της χώρας. Οι ηλεκτρονικοί κατάλογοι των φορολογουμένων φυσικών προσώπων δημοσιοποιούνται στο διαδικτυακό τόπο της ΓΓΠΣ εντός 30 ημερών μετά το πέρας της κεντρικής εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ειδικά για τα νομικά πρόσωπα, οι σχετικοί κατάλογοι δημοσιοποιούνται εντός 30 ημερών μετά τη λήξη των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που ισχύουν κατά περίπτωση». Πρόσβαση στα στοιχεία αυτά θα έχουν όλοι οι πιστοποιημένοι χρήστες του πληροφοριακού συστήματος taxisnet και η ταυτοποίησή τους θα γίνεται μέσω των κωδικών που διαθέτουν για την υποβολή των φορολογικών τους δηλώσεων.

Για την αναζήτηση στοιχείων θα υπάρχουν δύο εναλλακτικές. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι η αναζήτηση θα γίνεται είτε με βάση τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και μέρους του επωνύμου και ονόματος του φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας ή του τίτλου μιας επιχείρησης ή εναλλακτικά βάσει διεύθυνσης και μέρους του επωνύμου και ονόματος του φυσικού προσώπου ή της επωνυμίας ή του τίτλου μιας επιχείρησης.

Επομένως, υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «δεν θα μπορεί τόσο απλά ο καθένας να μπαίνει στο διαδίκτυο και να βλέπει τα στοιχεία οποιουδήποτε», αφού θα πρέπει ήδη να γνωρίζει ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο ή διεύθυνση και ονοματεπώνυμο.

Τα στοιχεία αυτά βέβαια δεν είναι και τόσο δύσκολα προσβάσιμα. Περιορισμοί προβλέπονται και για το εύρος των αναζητήσεων. «Ο κάθε χρήστης δύναται να διενεργεί είκοσι ανακτήσεις πληροφοριών μηνιαίως» αναφέρεται στο σχέδιο υπουργικής απόφασης όπου ορίζεται επίσης ότι «για κάθε ανάκτηση πληροφορίας, το σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων καταγράφει μόνο την ημερομηνία και τον ΑΦΜ του χρήστη που πραγματοποίησε την αναζήτηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v